Mnogi savjetuju da treba jesti bijeli ili žuti grejp jer je on gorči od crvenog, ali izgleda da je to pogrešan stav, prenosi Telegraf.
Piše: Haris Ahbabović
Grejp je odličan kod mršavljenja zato što:
- ima mali glikemijski indeks i drži energiju na visokom nivou dugo nakon konzumiranja jer se šećer polako oslobađa u krv;
- obiluje hromom, mineralom koji je veoma dobar u borbi protiv insulinske rezistencije i štiti od gojaznosti kod oboljelih od dijabetesa 2;
- nema masti i skroba;
- ima samo 40 kalorija u jednom grejpu srednje veličine.
Veoma je bogat likopenom koji je odličan antioksidant i bori se protiv oštećenja ćelija i podstiče mršavljenje, poboljšava zdravlje srca i funkcionisanje jetre. Sadrži fotonutrijent limon koji napada molekule šećera i pomaže tijelu da od šećera napravi gorivo za naš organizan umjesto masti, prenosi Telegraf.
Bogat je vitaminom C koji smanjuje upale u tijelu i sprječava insulinsku rezistenciju, a u kombinaciji sa antioksidantiam iz grejpa utiče na brže zarastanje rana i smanjenje bola, ublažava bol u zglobovima i povećava izdržljivost u vježbanju i oporavak nakon treninga.