Svako od nas se u određenoj dobi susreo s problemom neredovne stolice. Nelagoda zbog zatvora može imati nekoliko uzroka.
Međutim, kod traženja olakšanja, ishrana je uvijek dobro mjesto za početak.
Suhe šljive, koje svi znamo i volimo, su jedna od najblažih i najjednostavnijih načina za dovođenja probavnog sistema u ravnotežu. Suhe šljive pomažu urednoj probavi tako što opskrbljuju crijeva jednostavnim šećerima koji privlače tekućinu u crijeva.
Idealne za omekšavanje stolice
Drugi razlog zbog kojeg su suhe šljive korisne za probavni sistem je taj što one sadrže visoku količinu topivih i netopivih vlakana – preko 3 grama po četvrtini šoljice, prenosi Zabavaikuhinja.com.
Kad se topiva vlakna pomiješaju s tekućinom, ona se formiraju u gel koji pomaže omekšavanju stolice. Stoga se nakon konzumacije vlakana savjetuje pijenje vode. Naime, vlakna imaju sposobnosti brzog upijanja vode.
Netopiva vlakna prolaze kroz naš sistem uglavnom netaknuta; njihova je zadaća pokrenuti nakupljene tvari kroz crijeva. I u ovom se slučaju voda iznova pokazuje kao važan čimbenik. Jer kada je probavni sistem već usporen, dodavanje vlakna bez dovoljno tekućine može doista napraviti još veći problem, uzrokujući vjetrove i nadimanje.
Međutim, postoji jednostavno rješenje. Najučinkovitiji način da se riješite zatvora uz pomoć suhih šljiva je njihova rehidracija koja će izmijeniti njihovu teksturu i učiniti ih sočnima. Dodatna tekućina će pomoći u potiskivanju vlakna kroz naša crijeva, čineći stolicu mekšom i laganijom za izbaciti.
(Lejla Trle)