10.8.2019. 19:30
0
Tradicionalna Pekijada u Oćeviji kod Vareša
Gotovo 30 ekipa iz regije nastupit će danas na tradicionalnoj Pekijadi u Oćeviji, općina Vareš.

Predsjednik MZ Oćevija i član organizacionog odbora Zdravko Višnjić izjavio je za Fenu da ekipe na takmičenje dolaze iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a očekuju da bi naredne godine mogli imati i ekipe iz Makedonije i Slovenije.

- Oni će se takmičiti u pripremanju jela ispod peke koja je poznati proizvod lokalnih kovačnica, a manifestacija će biti održana u prelijepom prirodnom ambijentu - istakao je Višnjić. 

Na pekijadi se takmiče i dobro poznate ekipe: "Mamuranti" iz Sremskih Karlovaca, "Jedva se zbrasmo" iz Silbasa, Sokobanje i Banja Luke, ekipa Nove Gajdobre, Zagreba, Živinica, Breze, Vareša i druge.

Posjetitelji će imati priliku degustirati Vareške sireve, pogledati izložbu proizvoda iz Oćevije, te izložbu starih alata vezanih za pripremu hrane koji su se proizvodili u Varešu.

Za mlađe posjetitelje i za ljubitelje palačinaka Klub ljubitelja palačinaka pripremat će tu poslasticu.

Bogat kulturno zabavni program upotpunit će manifestaciju koja ima za cilj promociju najstarije kovačnice u Evropi koja na tradicionalan način radi više od 500 godina.

Pokrovitelj Pekijade je Općina Vareš.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.