19.10.2019. 21:00
0
Ovaj začin je najskuplji na svijetu, teglica može koštati i do 6.000 dolara
Za ukusne domaće obroke potrebno je uklopiti više elemenata, a jedan od ključnih detalja u spremanju su začini.

Mala tegla najskupljeg začina na svijetu ponekad može da košta i do 6000 dolara.

Da li pogađate koji je to začin u pitanju?

U pitanju je šafran. Obično prisutan u španskoj, istočnjačkoj, italijanskoj i indijskoj kuhinji, za ovaj začin ćete morati da izdvojite popriličnu sumu novca. Ali zašto je on tako skup?

Šafranova visoka cijena postoji s razlogom jer je potrebno puno truda za njegovo uzgajanje. Najviše se uzgaja u Grčkoj, Indiji, Iranu, Italiji i Španiji. Šafran je stigma cvijeta Crocus sativus. Svaki cvijet ima tri stigme, koje znamo kao šafranove niti, a beru se ručno, prenosi CDM. 

Sve u svemu, potrebno je između 50 000 do 75 000 cvjetova da se napravi samo jedan kilogram šafrana, a berba tog jednog kilograma može potrajati i do 20 sati. Ponekad ćete pronaći jeftini šafran, ali budite oprezni. To je obično ili drugačiji proizvod u potpunosti (ponekad „meksički šafran“, zvan azafran, koji je zapravo proizvod sušenih latica šafrana), ili šafran koji je na prevaru pomiješan sa kurkumom ili paprikom.


(Lejla Trle) 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.