10.1.2023. 13:45
0
Trikovi za kupovinu u supermarketu koji će vam znatno uštedjeti novac
FOTO: Ilustracija
U današnje vrijeme svi traže rješenja za borbu protiv rastućih cijena i sve manjih proračuna. Svi moramo početi razmišljati izvan okvira kada je riječ o tome kako planiramo, kupujemo i kuhamo kod kuće.

“Postoji mnoštvo alata za praćenje koliko trošimo na kupnju hrane, ali nitko ne prati koliko hrane (a time i novca) bacamo”, kaže Ben Ebbrell, kuhar i suosnivač Youtube kanala Sorted Food.

Istraživanje pokazuje da se 70 posto hrane u Ujedinjenom Kraljevstvu baca kod kuće, što je jednako 14 milijardi funti bačene hrane godišnje.  Aplikacije za planiranje obroka poput Sorted’s Sidekick, pomažu ljudima da u okrilju svog doma počnu razmišljati poput profesionalnog kuhara koji vodi restoran, a treba ostvariti profit, poslužiti ukusnu hranu, potrošiti manje, ali i smanjiti bacanje hrane, piše Independence.

“Čak i uz najbolju namjeru planiranja obroka, kada većina nas ide u kupnju, imamo popis sastojaka za kupnju koje koristimo za pojedinačna jela, ali to često znači da ipak završimo s ostacima hrane koji na kraju završe u smeću”, kaže suosnivač Sorteda Jamie Spafford.

“To se ne tiče svih ‘posebnih ponuda’ supermarketa koje nas mame da kupimo hranu koja nam nije potrebna. Naprimjer, uzmite recept za curry koji zahtijeva 100 g špinata koji se u supermarketu prodaje samo u vrećicama od 200 g; višak od 100 g obično završi na stražnjoj strani hladnjaka, a zatim u kanti za smeće”, rekao je Spafford.

Evo omiljenih trikova za uštedu novaca koji će vam pomoći rasteretiti svakodnevno planiranje obroka i kupovinu.

Kako kupovati pametno i izbjeći prijevare u supermarketu:

1. Ne kupujte ništa što nije na popisu

Imajte na umu da se osnovne stvari poput kruha i mlijeka stavljaju u stražnji dio trgovine, što znači da morate proći pored svega ostalog da biste došli do njih – budite oprezni i odolite iskušenju. Krećite se samo prolazima za koje znate da vam trebaju.

2. Ne upadajte u klopku sniženja

Kad prolazite policama s velikim sniženjima, veća je vjerojatnost da ćete kupiti nešto što niste planirali – pokušajte gledati mimo ovih ponuda ako artikli nisu na vašem popisu za kupnju.

3. Pazite na omjer cijene i kvalitete

Skuplji/brendirani artikli drže se u razini očiju na policama – svakako pogledajte na sve strane kako biste vidjeli ima li artikala bolje vrijednosti. Provjerite cijenu po kilogramu da vidite usporedbu cijena ako su pakiranja različitih veličina.

4. Kartice pojedine trgovine

Jeftinije cijene dostupne su samo vlasnicima kartica određene trgovine – provjerite jeste li se prijavili na odgovarajuće kartice trgovine kako biste dobili ove ponude, ali budite oprezni s pametnim ponudama koje će vam slati kako bi vas namamili na kupnju.

5. Napravite plan kuhanja

Znajte što ćete kuhati svaki dan i kupujte samo sastojke koji su vam potrebni, umjesto da idete u kupnju i kupujete stvari koje lijepo izgledaju ili su na sniženju, ali vam zapravo ne trebaju.

Kupnja putem interneta onemogućuje pregledavanje pa se možete naći u iskušenju kupnje stvari koje vam ne trebaju.

6. Ne kupujte svježe namirnice ako nemate plan što ćete s njima

Ovo je trenutak gdje rok upotrebe može biti vaš prijatelj ili neprijatelj! Ako si to možete priuštiti i imate mjesta za pohranu, kupujte u većim veličinama – dugoročno će ispasti jeftinije. Napravite više nego što vam je potrebno pa smrznite – uštedjet ćete vrijeme i novac.

7. Kupujte sezonski

Bit će jeftinije kupiti sezonsko voće i povrće koje sad raste i bere se, a što se tiče začinskog bilja, ono ne uspijeva previše u plastičnim vrećicama u kojima se prodaje. Pokušajte ga brzo potrošiti ili ga zamotajte u vlažne krpe kako biste im produljili vijek trajanja.


(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.