Voće koje je nezaobilazno tokom ramazana, na trpezi je kako na sehurima, tako i na iftarima: Zašto su hurme tako važne?
U džamijama širom svijeta sinoć su muslimanski vjernici klanjali prvi teravih-namaz, večernju molitvu u svetom mjesecu ramazanu. Danas je prvi dan posta. U mjescu ramazanu vjernici se suzdržavaju od jela, pića, pušenja i seksualnih odnosa tokom dana. Kada sunce zađe i bude vrijeme za iftar, većina muslimana posegnut će za hurmom, slatkim smeđim voćem. U nastavku donosimo zbog čega su hurme tako važne.
Hurme, svježe ili osušene, sadrže važne vitamine, minerale i vlakna, a ujedno su i cijenjene kao antioksidans koji štiti tijelo od više bolesti.
Zbog visokog nivoa fruktoze, prirodnog šećera koji sadrže, hurme su obilan izvor energije, koja je potrebna nakon cjelodnevnog posta.
Hurme dolaze u različitim oblicima i veličinama.
Prema podacima Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija u svijetu se svake godine proizvede oko devet miliona tona hurmi.
Uspijevaju u zemljama sa dugim i vrućim ljetima, poput onih na Bliskom istoku i susjednim državama.
Najveći svjetski proizvođač hurmi je Egipat, sa 18 posto svjetskog udjela, a slijede Saudijska Arabija sa 17 i Iran sa 15 posto. Među 10 najvećih proizvođača su još Alžir, Irak, Pakistan, Sudan, Oman, Ujedinjeni Arapski Emirati i Tunis.
Hurme se uzgajaju hiljadama godina.
Palme hurme su ili muške ili ženske, a samo ženska biljka daje plod. Jedno starije drvo može dati oko 100 kilograma hurmi po sezoni berbe, odnosno oko 10.000 hurmi.
(Ajdin B.)