10.4.2023. 22:45
1
Istine i zablude o supama iz kesice
FOTO: Pixabay/Ilustracija
Kada samo u žurbi, najlakše je posegnuti za kesicom gotove supe. Međutim, postavlja se pitanje da li je i koliko takva supa zdrava i zašto bismo onda pravu domaću supu kuvali sat do sat i po, ako je supa iz kesice dobra zamjena za nju.

Istina je da sastav supa iz kesice nije dobar po ljudsko zdravlje, prije svega zato što u ovim supama ima dosta soli, zatim rezanaca od bijelog brašna, u prevodu, dosta ugljenih hidrata, a poseban problem predstavljaju ozloglašene transmasti odnosno hidrogenizovane biljne masti i pojačivači ukusa.

Istraživanjima je potvrđeno da osobe koje konzumiraju veće količine veštačke supe imaju i veći rizik od metaboličkog sindroma u odnosu na one koje ih jedu ređe. Za to je najviše kriv visok sadržaj transmasti, dok visoka koncentracija šećera i soli, oštećuje ćelije i pospešuje zapaljenske procese u organizmu, prenosi Krstarica.

Ovi loši efekti ustanovljeni su kod osoba koje su supu iz kesice jele dva puta nedjeljno. Za razliku od ovog, čestog konzumiranja, umjereno konzumiranje nije opasno pa se ove supe čak preporučuju osobama sa prehladom, povišenom tjelesnom temperaturom, dijarejom i povraćanjem pošto predstavljaju dobre izvore tečnosti kojima se nadoknađuju izgubljeni elektroliti.

(Erna H.) 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.