1.5.2023. 21:25
3
Proizvod za kojim je "poludjela" Evropa proizvodi tek 20-tak žena u BiH
FOTO: Screenshot
Za jedinstveni gatački kajmak iz mješine, koji se po tradicionalnoj recepturi pravi u Gacku i obližnjim dijelovima Hercegovine, pokrenuta je inicijativa za zaštitu i promociju, da bi se podstakla njegova veća proizvodnja, a javnost šire upoznala sa tim kvalitetnim proizvodom, izjavila je predsjednik Udruženja proizvođača gatačkog kajmaka Dragana Milović.

“Gatački kajmak nedavno je promovisan i na zvaničnom sajtu EU za zapadni Balkan, a njegova promocija i brendiranje su veoma bitni za opštinu i ovu regiju, u kojoj je poljoprivreda jedna od najvažnijih djelatnosti”, istakla je Milovićeva.

Ona je napomenula da gatački kajmak iz mješine sada pravi petnaestak žena iz tog udruženja i da ga ima malo na tržištu, pa žele da ga zaštite i podstaknu i druge da ga proizvode. Milovićeva je istakla da se taj kajmak najviše prodaje na pijacama i servira u obližnjim restoranima.

Milovićeva je navela da je Udruženje pokrenulo inicijativu za zaštitu geografskog porijekla gatačkog kajmaka iz mješine u saradnji sa opštinom, a zatim je realizovan i projekat sa EU o njegovoj proizvodnji i brendiranju, s tim da planiraju da rade i specifikaciju da bi dobili rješenje o zaštiti.

Ona je rekla da postoji jedinstven, tradicionalan, način pravljenja gatačkog kajmaka iz mješine tako što se mlijeko prvo prokuva, odnosno uzvari, a zatim ostavi da tako stoji od 24 do 48 časova da bi se kajmak uhvatio.

“Zatim se kajmak skida, stavlja u kace i soli, gdje stoji oko 20 dana da bi se ocijedio i onda prebacuje u mješine na dozrijevanju oko dva mjeseca, što mu daje karakterističan ukus i aromu”, pojasnila je Milovićeva.

Ona je napomenula da je to udruženje osnovano prije dvije godine i da okuplja 25 članova, uglavnom žena sa sela, koje se prevashodno bave proizvodnjom mlijeka, kajmaka i mliječnih proizvoda. 

(Erna H.) 

3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.