27.10.2015. 19:01
0
Ponaša li se Rusija kao "veliki brat" RS-a i hoće li doći do novog sukoba u BiH?!
Nathan Dabrowski je prije nekoliko dana analizirao za "Fair Observer" trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, te je istakao da je Dejtonski sporazum mrtvo slovo na papiru, a da Rusija vreba svoju šansu u našoj zemlji, nastojeći se ponašati kao veliki brat Republike Srpske.

Tako je "Foreign Policy" napisao da bi 20 godina mira u BiH moglo biti prekinuto nakon sve više političkih tenzija u našoj zemlji, ali i regionu. Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, je već najavio jedan referendum, koji se tiče Suda i Tužilaštva BiH, ali isti medij navodi kako će Milorad Dodik nakon toga ciljati na referendum koji se tiče otcjepljena manjeg bh. entiteta od Bosne i Hercegovine, što je u potpunoj suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom koji je potpisan prije 20 godina. 

Treba istaći da Rusija podržava sve odluke koje su poduzete u cilju organizacije referenduma u RS-u, a to je potvrdio i ruski ambasador u BiH, Petr Ivancov, koji je kazao kako je održavanje referenduma stvar unutrašnje politike BiH. 

Pitanje koje brine sve građane Bosne i Hercegovine je to da li može zbog svih stvari koje smo nabrojali doći do novih sukoba u BiH, svega 20 godina nakon agresije na ovu zemlju. Sve se više u kontekstu cjelokupne priče pominje ime Rusije i zapadnih sila koje bi Balkan mogli iskoristiti kao mjesto za poravnavanje sopstvenih računa. Slike i prilike koje dolaze iz Podgorice ovih dana možda i najbolje ilustriraju ono o čemu govorimo ovdje.

Za Source.ba portal je govorio politički analitičar Adnan Huskić, koji je za naš portal rekao sljedeće:

"Mislim da vrsta sukoba kao što je bio rat u devedesetim na području BiH sada nije moguća. Mislim da bi se više radilo o nemogućnosti države da uspostavi i da zadrži sigurnost. Rat zbog trenutne atmosfere u regiji nije moguć, jer to sada nikome u regiji ne odgovara, kao što je bilo tokom devedesetih godina. Generalni je problem što se vlasti u BiH ne mogu baviti problemima, vidjeli smo kako su prošle poplave, vidjeli smo odgovore na proteste. S te strane bi se moglo dogoditi nešto što bi se moglo nazvati sigurnosnim problemom", tvrdi Huskić za Source.ba.



Za naš portal je govorio i analitičar Vehid Šehić koji je, između ostalog, poručio sljedeće:

"Dejtonski sporazum nije mrtav, tako da su svi pokušali destabilizacije unutar ili izvana unaprijed osuđeni na propast. Rusija ima svoje ciljeve, ali ne toliko kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, jer mi nemamo interesantan izlaz na more, bar za velike sile. Bugarska, Rumunija i Grčka su članice NATO pakta, tako da sa te strane ne prijeti opasnost, jer smo nekako okruženi zemljama članicama NATO pakta. Rata na ovim prostorima više neće biti barem dok je to interes NATO saveza. To su, ipak, garanti sigurnosti, što upućuje na to da sve ove okolne zemlje moraju postati članice NATO-a", poručuje za Source.ba Vehid Šehić.

Brojni analitičari i političari u regionu i Crnoj Gori su tvrdili da je Rusija itekako uplela svoje prste u proteste koji su ovih dana aktuelni u Podgorici. 

"Sigurno je da u Crnoj Gori postoje političke partije koje se nikada nisu pomirile sa nezavisnošću Crne Gore, niti su se ikada pomirile sa činjenicom da Crna Gora želi u NATO. Koristi se svaki trenutak da se naruši stabilnost, ali je svakako i u pitanju borba za vlast. Dakle, više je u pitanju borba za vlast nego što je u pitanju uplitanje Rusije u poslove Crne Gore", ističe Vehid Šehić.



"Sve ovo što se dešava ima veze sa Rusijom. Oni ljudi koji trenutno protestvuju, dakle govorimo o opoziciji DF-a, isključivo to rade zbog poziva pristupanja NATO-u koji je dobila Crna Gora. To je opšta utakmica koja se odvija između Zapada i Rusije. Srbija i Crna Gora su Rusima bile historijski važne jer su predstavljale izlazak na topla mora. To više nisu ključni parametri, mada sada postoji baza u Nišu koja se u svakom momentu može pretvoriti u rusku vojnu bazu. Rusija sve ovdje što radi radi sa vrlo malo investicije u vremenu, energiji ili novcu, jer posjeduju odlične igrače na terenu koji su spremni da igraju za njih zarad nečega. Crna Gora odnosi prevagu u regiji jer je prva od pravoslavnih zemalja iz bivše Jugoslavije, a koja bi mogla postati NATO članica i to je ono što je ključno za ovo pitanje"
, poručio je za Source.ba Adnan Huskić.

Kao što smo već istakli, Milorad Dodik je najavio referendum po pitanju rada Suda i Tužilaštva BiH, dok pojedini strani mediji tvrde da takav vid referenduma vodi ka potpunom otcjepljenju RS-a od BiH. Pitanje je koliko je aktuelni referendum o kojem priča Dodik moguć u našoj zemlji.

"Svi iz Međunarodne zajednice izbjegavaju da govore o referendumu u nadi da do toga neće ni doći. Nisam siguran da je iskrena motivacija Milorada Dodika, jer svi znamo čemu vodi taj referendum, da to nema veze sa Sudom i Tužilaštvom BiH, nego to ima veze sa političkim problemima Milorada Dodika. Dodik je svojim ponašanjem uspio da sebe učini personom non grata u svakoj zapadnoj ambasadi u BiH, ima jedino podršku Rusije. On nema drugog načina nego da se krizama drži na mjestu na kojem se nalazi. Teško će Dodiku sada neko doći i reći da mu nudi strukturalni dijalog, kako bi nešto dobio, a da povuče referendum, a da usput ne izgubi obraz. Dodik će uvijek gurati u tom smjeru ako ta strategija pali. Mislim da se mogu uraditi neke stvari. Može mu se blokirati imovina ili zabraniti putovanja, mogu se blokirati računi. Dodik pravi ogroman problem svima nama, a treba ga tretirati vrlo ozbiljno i biti jasan, a to sada nisam vidio da je neko od zapadnih sila jasno rekao sa čim će se suočiti RS ako bude išla tim putem", završio je za Source.ba portal analitičar Adnan Huskić.

"Ako zanemarimo specifičnu šutnju Valentina Inzka, imamo jasan stav Brisela i drugih velikih sila, naročito SAD-a i Velike Britanije, koje smatraju referendum nepotrebnim. Ovo je potpuno neustavno jer se dovodimo u situaciju da sutra jedan kanton raspiše referendum o ukidanju RS-a ili ukidanju kantona. To je pravno i politički neozbiljno. Ne treba se bojati ovog referenduma, jer neće imati nikakve posljedice. Parlamentarna skupština BiH je donijela taj zakon, tako da ne stoji to da je visoki predstavnik nametnuo te zakone na koje se žali Dodik", završio je za Source.ba portal analitičar Vehid Šehić.

James Lyon, bivši član Međunarodne krizne grupe i nekadašnji službenik u kancelariji predstavnika EU za BiH, smatra da će Milorad Dodik i Vladimir Putin razbiti Bosnu i Hercegovinu.

"Na pomolu je kriza u Bosni i Hercegovini na jugoistoku EU. I ovdje Moskva ima ulogu u odlukama koje prave probleme. Milorad Dodik planira da referendumom, otvorenim kršenjem sporazuma, baci sjenku na proslavu godišnjice Dejtona, što je potez koji mnogi vide kao slabo prikriven referendum o nezavisnosti. Referendum će Dodiku dati političko i pravno pokriće da naredi institucijama Republike Srpske, od državne administracije do poreznika, da prestanu da poštuju odluke državnog Suda, presude i odluke, i da opstruiraju rad Tužilaštva. To bi poništilo 20 godina napretka i započelo uništavanje pravnog poretka u BiH. Iako se referendum odnosi samo na pravosuđe, njegove destruktivne posljedice ga čine proglašenjem nezavisnosti", poručio je James Lyon.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.