15.12.2015. 12:54
0
"Porodica mi je rekla prije izvlačenja: 'Ako izvučemo Barcelonu, ne vraćaj se kući'"
U švicarskom Nyonu jučer su izvučeni parovi osmine finala Lige evropskih šampiona za sezonu 2015/16. Svi ljubitelji fudbala sa nestrpljenjem će dočekati sredinu februara kada su na rasporedu prve utakmice.

Mourinho ponovo protiv Ibrahimovića

Žrijeb je odlučio da se PSG i Chelsea sudare treću godinu zaredom. Kada sagledamo u kakvoj se trenutno formi nalaze ova dva tima, može se reći da tim kojeg sa klupe vodi Jose Mourinho uopće nije imao sreće prilikom izvlačenja. Naime, PSG-u ove sezone ide ponovo veoma dobro, u francuskoj Ligue 1 gotovo da nemaju ozbiljnijeg konkurenta, a dobro "gaze" i u Ligi prvaka gdje su završili u grupi iza Real Madrida. Sa druge strane, Chelsea igra jednu od najlošijih sezona u historiji kluba. Plavci su svega bod iznad zone ispadanja u engleskom Premiershipu, a da stvar bude gora već odavno se "šuška" kako postoji određen broj fudbalera koji se ne slažu sa filozofijom karizmatičnog Portugalca. Eden Hazard, najbolji fudbaler Premier lige za prošlu sezonu, je navodno na čelu te liste, a odmah iza njega slijedi Diego Costa koji je već izrazio želju da se vrati u Primeru.

Tako su se PSG i Chelsea šest puta sreli u posljednjih 10-ak godina kada je u pitanju Liga šampiona. Ono što je zanimljivo je to da je ovo treća godina zaredom kako ova dva tima igraju u Knockout fazi. Oba tima imaju po jednu pobjedu, po jedan remi i po jedan prolazak u narednu rundu takmičenja. PSG je prošle godine bio uspješniji, ove godine je ponovo favorit, barem kada vidimo u kakvom stanju se nalazi Mourinhov tim.

"Dobra forma ne mora da znači ništa, jer kada je Liga prvaka u pitanju uvijek morate biti spremni. Moramo da nastavimo ovim ritmom, a vjerujem da će rezultat doći sam od sebe", rekao je jučer nakon izvlačenja parova napadač PSG-a i najbolji igrač ovog tima, Zlatan Ibrahimović.

Inače, Ibrahimović je, kao što već znate, svojevremeno radio zajedno sa Mourinhom u milanskom Interu, dok britanski mediji tvrde kako će Chelsea imati još teži zadatak nego prošle godine, jer je PSG ove godine snažniji, Chelsea je tu gdje jeste, a Laurent Blanc mnogo bolje poznaje Josea Mourinha i njegove taktičke zamisli.

Džeko i Pjanić protiv Ronalda

Roma, za koju nastupaju naši Edin Džeko i Miralem Pjanić, će u osmini finala imati veoma težak zadatak, jer će igrati dvomeč protiv desetorostrukom šampiona Starog kontinenta, Real Madrida. Iako Madriđanima ove godine u Primeri i ne ide baš dobro pod vodstvom Rafe Beniteza, u Ligi prvaka je sasvim drugi slučaj, gdje su Ronaldo i društvo već u grupnoj fazi oborili nekoliko rekorda. Gledajući na rezultate grupne faze, Real Madrid je apsolutni favorit u ovom dvomeču.

Osim toga, nekadašnji straterg Valencije, Liverpoola, Intera, Chelseaja i Napolija je evropskoj javnosti poznat kao neko ko je stručnjak za utakmice Knockout faze, što je dokazao sa Liverpoolom (s kojim je 2005. godine osvojio Ligu prvaka), te u nekoliko navrata stigao do same završnice turnira. Ono što je neka šansa za Vučicu je loša atmosfera u svlačionici Real Madrida, pošto se uveliko priča o tom nerazumijevanju na relaciji Benitez - Ronaldo.

S druge strane, ni Roma ne igra neku posebnu sezonu, jer su u Seriji A već pokazali određene slabosti, a u Ligi prvaka su teškom mukom uspjeli da izbore osminu finala. Primjera radi, u posljednjem kolu grupne faze na Olimpicu nisu uspjeli savladati ni BATE Borisov. Miralem Pjanić odlično igra ove sezone, te se izdvojio kao glavni igrač Rome. Osim što veoma dobro razigrava svom tim, Miralem nerijetko postiže i golove, te je uz Gervinha najbolji golgeter Rimljana tokom aktuelne sezone. S druge strane, to se ne može reći za kapitena bh. reprezentacije, Edina Džeku, koji se očito još nije dobro adaptirao na Olimpicu.

"Do tih susreta ima još mnogo utakmica da se odigra i sada smo samo fokusirani na Seriju A i Kup Italije, gdje se želimo što prije vratiti u pobjednički ritam. Real Madrid je odlična ekipa, ali o njima ćemo misliti kada za to dođe vrijeme", rekao je nakon izvlačenja Edin Džeko.

Roma je ne tako davno uspjela da izbaci Real Madrid iz ovog nivoa takmičenja, ali to su već sada neka druga vremena koja baš i nemaju sličnosti sa sadašnjim rosterom kluba iz Madrida. Ukoliko Benitez bude trener Kraljeva i u februaru, ispadanje od Rome bi bila sigurna karta za otkaz iz kluba sa Bernabeu stadiona.

Prokletstvo žrijeba za Topnike

Arsenal je možda klub koji je najlošije prošao tokom jučerašnjeg izvlačenja. Ne zbog činjenice da su dobili aktuelne prvake Evrope, Barcelonu, koliko zbog činjenice da je Barcelona tim koji nikako ne leži Topnicima. U prethodnih sedam okršaja ova dva kluba, Arsenal je uspio slaviti samo jednom, dva meča su okončana bez pobjednika, dok je Barca slavila četiri puta. U prethodna dva dvomeča (četvrtfinale i osmina finala) Blaugrana je bila bolja, a isto se dogodilo i 2006. godine u finalu Lige prvaka na Stade de Franceu.

David Miles, sekretar Arsenala, jučer je dao veoma zanimljivu izjavu nakon izvlačenja parova osmine finala.

"Porodica mi je rekla: 'Ne vraćaj se kući ako izvučemo Barcelonu'", rekao je jučer za medije nakon izvlačenja David Miles.

Pojedini britanski mediji su napisali kako je nakon ovog izvlačenja Arsenal spušten na zemlju, te kako je realnija opcija da se Topnici bore za titulu u Premier ligi, nego za prolazak preko Barcelone do naredne runde Lige šampiona. Sadašnji trener Barcelone, Luis Enrique, je svojevremeno igrao protiv Arsenala kojeg je sa klupe upravo vodio Arsene Wenger. 

Bavarci na Staru damu

Juventus i Bayern Munchen čine još jedan itekako zanimljiv par osmine finala. Aktuelni vicešampion Evrope će tako ponovo koplja ukrstiti protiv prvaka Starog kontinenta iz 2013. godine, koji je i ove godine, pored Barce i Reala, najozbiljniji kandidat za osvajanje Lige prvaka.

Juventus je užasno otvorio novu sezonu, ali se Stara dama brzo stabilizovala, pa se sada nalazi odmah tik iza vodećih klubova u Seriji A. Sa druge strane, Bayern ima očekivanu sezonu u kojoj nema dostojnog protivnika u Bundesligi, a u Ligi prvaka su poraženi samo na Emiratesu od Arsenala. Kasnije su se Topnicima revanširali sa "petardom" u Munchenu.

Iako je Bayern favorit u ovom dvomeču, statistika nije na njihovoj strani, a ono što brine su rezultati protiv Juventusa i talijanskih klubova sa kojima Bayern ima nešto lošiji skor u odnosu na neke druge klubove iz Liga petice. Još uvijek nije poznata sudbina Pepa Guardiole, za kojeg se sve više priča da bi od ljeta mogao preuzeti Manchester City. Eventualno ispadanje od Juventusa bi možda mogao biti i posljednji ples Španca na klupi Bavaraca.

Od parova koji baš i neće biti atraktivni ljubiteljima fudbala su oni gdje se sastaju Benfica - Zenit, te Gent - Wolfsburg. Duel Benfice i Zenita će možda biti najizjednačeniji okršaj u osmini finala, dok je njemački Wolfsburg vjerovatno najbolje prošao kada je u pitanju žrijeb. Atletico Madrid jeste favorit u duelu protiv PSV-a, ali nije to protivnik kojeg treba uzeti s rezervom, u što se najbolje uvjerio Louis van Gaal i njegov Manchester United. Manchester City bi se napokon mogao plasirati u četvrtfinale, jer im na putu stoji Dynamo Kyiv. Međutim, daleko je City od toga da je Dynamo lagan protivnik za Građane, posebno kada vidimo u kakvoj formi igra najbolji igrač Kijevljana, Yarmolenko.

Tako bi, za sada, bilo realno da se u četvrtfinalu očekuju sljedeće ekipe: PSG (Francuska), Zenit (Rusija), Wolfsburg (Njemačka), Real Madrid (Španija), Barcelona (Španija), Bayern Munchen (Njemačka), Atletico Madrid (Španija) i Manchester City (Engleska). 

Parovi osmine finala Lige prvaka:

16. februar / 9. mart
PSG - Chelsea
Benfica - Zenit

17. februar / 10. mart
Gent - Wolfsburg
Roma - Real Madrid

23. februar / 16. mart
Arsenal - Barcelona
Juventus - Bayern Munchen

24. februar / 17. mart
PSV - Atletico Madrid
Dynamo Kyiv - Manchester City

Izvlačenje parova četvrtfinala bit će obavljeno 18. marta, dok će mečevi četvrtfinala biti odigrani početkom aprila. Finale Lige prvaka naredne godine se igra na San Siru u Milanu 28. maja.

Pripremio: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.