7.1.2016. 14:34
0
Žigić o slučaju Mahira Rakovca: Škole su morale znati ako se neko maltretira, ovaj slučaj je dno dna
Slučaj maloljetnog Mahira Rakovca, 14-godišnjeg dječaka koji je prije 20-ak dana izvršio samoubistvo skočivši sa osmog sprata zgrade na Dobrinji, je podigao veliku prašinu, a nakon Mahirove dženaze otkriveni su detalji koji govore o navodnom zlostavljanju dječaka u Internacionalnoj školi na Ilidži od strane njegovih vršnjaka.

O zlostavljanju dječaka od strane drugih učenika, ali i pojedinih nastavnika, ovih dana su progovorili očuh dječaka, Dubravko Lovrenović, i njegova biološka majka, Alisa Mahmutović. Lovrenović i Mahmutović su optužili druge dječake da su zlostavljali i silovali njihovog Mahira, a Lovrenović je prije nekoliko dana za Source.ba portal istakao kako ima informacije da su pojedini nastavnici verbalno maltretirali Mahira Rakovca.

Cijeli slučaj je trenutno u Tužilaštvu KS, a u nekom narednom periodu će biti poznato više informacija o cjelokupnom slučaju. U međuvremenu se nastavlja medijski "rat" na relaciji roditelji Mahira Rakovca - Internacionalna škola Ilidža - razna udruženja roditelja.

Danas je za Source.ba portal govorio Adil Žigić, čovjek koji je javnosti u BiH poznat po tome što je bio nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva na prošlim Općim izborima. Žigić je inače predsjednik Udruženja roditelja maloljetne djece BiH.

"Nekada je učiteljica bila majka, a danas je puki predavač. Pedagog samo pokazuje, a nastavnici ne troše emocije na djecu i hladnokrvni su na njihove probleme. Moramo ih dovesti do te mjere da niko nikada više ne vrši vršnjačko nasilje. Ovaj posljednji slučaj je zaista dno dna", kaže Žigić za Source.ba portal.

"Svi roditelji su zabrinuti. Škole su mogle i morale znati ako se neko maltretira, to je zadaća pedagoga i škole. Roditelji se boje kako će poslati djecu u školu i kako će ih dočekati iz iste. Svi roditelji nakon ovog slučaja sada sasvim drugačije razmišljaju. Mora se mnogo više razgovarati sa djecom. Nisam sudija da sada kažem koja je adekvatna kazna. Neka istražni organi, prije svega, utvrde šta se dogodilo", ističe Žigić za naš portal, a cijeli razgovor sa predsjednikom Udruženja roditelja maloljetne djece BiH možete poslušati u videu koji je priložen.

Kao što već znate, mlađi maloljetnik je maloljetnik koji je u vrijeme izvršenja krivičnog djela navršio 14, a nije navršio 16 godina života i prema Zakonu se njima mogu izreći samo odgojne mjere, poput sudskog ukora, upućivanje u odgojni centar ili mjere pojačanog nadzora roditelja. 

Dennis Gratz, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH, danas je u proceduru uputio Prijedlog zakona o posebnim mjerama za sprečavanje vršenja krivičnih djela protiv spolne slobode i morala prema maloljetnim licima u FBiH. Zakon predviđa mjere zabrane ublažavanja kazne, obaveznog posjećivanja profesionalnih savjetovališta, javljanja organima unutrašnjih poslova, te posebnog evidentiranja počinilaca.

"Neka nasilnici znaju da će trpiti posljedice svog postupanja i dvadeset godina kasnije, te da nema ublažavanja presuda, kada pravosuđe utvrdi odgovornost. Evidencije iz kojih se neće brisati počinioci, sankcije za osuđena lica, sve su to koraci koje moramo napraviti da zaštitimo naše najmlađe", kazao je Dennis Gratz u dopisu kojeg smo danas dobili od Naše stranke.

"Godinama smo svjedoci nedopustivih slučajeva gdje se, naprimjer, silovatelji maloljetnih osoba puštaju na slobodu već nakon godinu dana ili bivaju pušteni uz uslovnu kaznu. Ovaj zakon rezolutno zaustavlja tu praksu. Neka nam posljednja tragedija bude pouka, poziv i obaveza da poduzmemo važne korake za zaustavljanje i kažnjavanje zlostavljanja, te da na ovaj način doprinesemo borbi protiv kulture nasilja čije su žrtve djeca", rekao je Gratz.

Podsjećanja radi, Mahir Rakovac je izvršio samoubistvo skokom sa osmog sprata zgrade na Dobrinji, u kojoj je živio zajedno sa majkom i očuhom. Nekoliko dana nakon njegove smrti, pojavile su se informacije da je Mahir bio zlostavljan u školi od strane vršnjaka, a njegov očuh, Dubravko Lovrenović, je za naš portal prije nekoliko dana potvrdio kako je Mahir bio silovan.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.