14.1.2016. 17:22
2
Ludilo prelaznog roka: Najbolja pojačanja stigla na Grbavicu, Sarajevo raskinulo ugovore sa čak 12 fudbalera
Zimski prelazni rok je u toku, a baš kao i u Evropi, i u domaćoj BHT Premijer ligi je napravljeno nekoliko promjena/transfera, a najviše su trgovali klubovi iz glavnog grada BiH, Sarajeva, prije svega mislimo na Željezničar i Sarajevo.

FK Sarajevo

Aktuelni prvak Bosne i Hercegovine, Sarajevo, je raskinuo ugovore sa nekoliko fudbalera. Tim sa Koševa je raskinuo ugovore sa Amarom Burovićem, Rijadom Kobiljarom, koji je nakon toga potpisao za Olimpic, a sličnu je stvar nakon otkaza u Sarajevu uradio i Nemanja Anđušić. Ildar Klarić i Anel Hebibović su igrači Sarajeva koji su posuđeni Olimpicu, dok je klub raskinuo ugovor i sa Miroljubom Kostićem, Mehmedom Alispahićem i Ivanom Tatomirovićem. 

Osim spomenutih fudbalera, ekipa sa Koševa je raskinula ugovore i sa Bojanom Puzigaćom, Senedinom Oštrakovićem, Mariom Barićem (koji je kao slobodan igrač potpisao za Vitez) i Radošom Protićem. Sličnu sudbinu je imao i Milan Stepanov, koji je nakon raskida ugovora potpisao za srbijansku Vojvodinu. Početkom mjeseca decembra Harmony Ikande je također raskinuo ugovor sa bordo klubom. 

Kada su u pitanju dolasci na Koševo, Deni Simeunović je novo pojačanje Sarajeva u zimskom prelaznom roku koje je stiglo iz Zrinjskog. Germain Kouadio se vratio sa posudbe iz Travnika, a slično je i sa Tarikom Handžićem koji se vratio sa posudbe iz visočke Bosne. Brazilac Emerson Luiz novo je pojačanje Sarajeva, a gotovo isti dan u tim je stigao još jedan Brazilac, Cesar.

FK Željezničar

Kada je u pitanju FK Željezničar, ugovor sa klubom sa Grbavice ove zime su raskinuli: Dejan Uzelac, Ivan Livaja, Zoran Kokot (koji je nakon toga potpisao za Mladost iz Podgorice), Joco Stokić, Dušan Mladenović, Secouba Diatta i Ognjen Đelmić koji sada važi za slobodnog igrača i koji navodno nije želio prihvatiti uvjete kada je u pitanju potpis novog ugovora sa Željom.

Međutim, tim sa Grbavice je tokom ove zime doveo nekoliko, zaista, respektabilnih pojačanja. Mirko Kramarić je na Grbavicu stigao kao slobodan igrač nakon raskida ugovora u Haugesundu, Siniša Stevanović je stigao nakon raskida ugovora u Novom Pazaru, dok je slično napravio i Jadranko Bogičević koji je stigao nakon raskida ugovora sa Olimpicom. Nakon što se baš i nije snašao u Norrköpingu, Mirza Halvadžić je također stigao na Grbavicu, a svakako dva najveća pojačanja Želje u ovom prelaznom roku su Samir Bekrić (koji je stigao nakon karijere u Bunyodkoru) i Nermin Zolotić koji je stigao na šestomjesečnu posudbu iz Genta. Kao što i sami znate, Bekrić i Zolotić su već ranije nosili dres kluba sa Grbavice. Ivan Lendrić je još jedno veliko pojačanje Želje. Hrvatski internacionalac na Grbavicu stiže kao slobodan igrač nakon što je nastupao za AOK Kerkyru. Krajem novembra, za tim sa Grbavice je potpisao i Brazilac Mailson.

Zrinjski i Olimpic

Zrinjski je pustio Denija Simeunovića koji je nakon toga u transferu bez obeštećenja stigao u Sarajevo, a Tin Karamatić je raskinuo ugovor sa klubom iz Mostara. Jedino pojačanje Zrinjskog u ovom prelaznom roku je Filip Arežina koji je kao slobodan igrač stigao iz prijedorskog Rudara. Jesenji prvak BiH, Sloboda, nije do sada nikoga kupila, ali su raskinuli ugovore sa tri fudbalera, a među njima su: Adnan Salihović, Adnan Mujkić i Muhamed Mujić.

Sarajevski Olimpic, kojem na proljeće predstoji grčevita borba za opstanak, je također mnogo mijenjao. Klub su napustili Stefan, Dalibor Pandža (potpisao za marokanski MAS Fes), Jadranko Bogičević, Hugo, Kenan Handžić i Alem Merajić, koji je potpisao za Shkendiju. U klub su stigli Rijad Kobiljar, Nemanja Anđušić, Ildar Klarić i Anel Hebibović. Svi fudbaleri su posuđeni od strane FK Sarajevo.

Ostale promjene

Od ostalih transfera izdvajamo transfer Bobana Đerića iz Drine u Vitez, kao i transfer Aldina Džidića iz Shakhtjor Karagandyja u Mladost iz Kaknja. Mihajlo Savanović je raskinuo ugovor sa Borcem, što je učinio i Petar Ilić, Milan Stojanović je iz banjalučkog Borca potpisao za Sutjesku iz Nikšića, dok je Mladost iz Kaknja pojačao Armin Pašagić koji je kao slobodan igrač stigao iz Malmoa. 

Nemanja Popović je raskinuo ugovor sa Veležom, kao i veliki broj ostalih fudbalera zbog očajne situacije u kojoj se nalazi ponos Mostara. Velež su tokom ove zime napustili sljedeći fudbaleri: Dragan Čadikovski, Marko Nikolić, Anes Haurdić, Amir Zolj, Anes Nuspahić, Dino Gavrić, Tomislav Barišić, Mario Tadejević, Dejan Janković, Nemanja Popović, Darko Maletić, Damir Osmanković i Goran Matić. Ovu listu zaključujemo sa Dinom Gavrićem koji je iz Dunaujvarosa stigao u mostarski Velež.

Travnik je također raskinuo ugovore sa nekoliko igrača, a radi se o Alemu Plakalu, Feđi Dudiću, Radoslavu Aleksiću i Dušku Radosavljeviću. Čelik je otpustio tri fudbalera, radi se o Seadu Bučanu, Nedimu Oglečevcu i Igoru Radovanoviću. Mladost iz Kaknja je također raskinula ugovore sa nekoliko fudbalera. Radi se o Šerifu Hasiću, Anelu Ćuriću, Goranu Čokorilu, Sinanu Ramoviću i Ajdinu Ćelebiću. Drina je otpustila Gorana Antelja i Aleksandra Radovića, dok je i Vitez napustio veliki broj igrača među kojima su: Sanel Alić, Jasmin Smriko, Vedran Vidović (potpisao za gradačačku Zvijezdu), Toni Pezo, Borislav Pilipović (okončao karijeru), Marko Basara, Vedran Kantar i Nusmir Fajić.

Veliki broj fudbalera je napustio i Rudar iz Prijedora, a među njima su: Mirza Džafić, Mario Desnica, George Owusu, Boris Nišević, Željko Kuzmić, Armin Mešić, Stipe Miloš, Vladimir Petković i Edvin Hamzić.

Radnik iz Bijeljine je doveo pet pojačanja. Za bijeljinski tim su potpisali Joco Stokić, Mladen Zeljković, Dejan Janković, Nenad Srećković i Darko Stanojević.

Podsjećamo, nakon 18 odigranih kola u Premijer ligi BiH, na čelu tabele je tuzlanska Sloboda sa 40 bodova, dok bod manje ima mostarski Zrinjski. Kandidati za titulu su još svakako Široki Brijeg, te aktuelni prvak Sarajevo.

Borba za opstanak je možda i još zanimljivija. Velež i Drina su već jednom nogom u drugoj ligi, dok će se grčevito za opstanak u društvu najboljih još boriti Rudar Prijedor, Travnik, Borac, Olimpic, Vitez i Slavija. Krajem februara se nastavlja takmičenje u BHT Premijer ligi utakmicama 19. kola.

Pripremio: Haris Ahbabović

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.