22.2.2016. 15:21
1
Bahata vožnja, udesi i zloupotreba službenih automobila: Sabrana saobraćajna (ne)djela bh. političara
Nerijetko se dešava da smo u Bosni i Hercegovini svjedoci nepropisne, ponekad i bahate vožnje ljudi koji voze službene automobile ili automobile sa diplomatskim tablicama, kao da za ovakvu vrstu motornih vozila vrijede neka sasvim druga saobraćajna pravila.

U našoj zemlji postoji veliki broj primjera koji se tiču visokih državnih zvaničnika, a koji su bili u glavnim ulogama kada je u pitanju izazivanje opće opasnosti na bh. cestama i oštećenje državne imovine, tačnije državnih službenih automobila.

Primjera radi, bivši ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH, Zukan Helez, učestvovao je u saobraćajnoj nesreći u jesen 2014. godine kada je, prema tvrdnjama više očevidaca, vozeći službeni Audi A4, skrivio nesreću u centru Bugojnu, inače gdje i živi. Helez je svojevremeno vozio spomenuti A4, a zabio se u Renault Lagunu koja se nalazila na semaforu.  Nesreća se dogodila u kasnim satima. Navodno se Helez uspio dogovoriti s mladim vozačem Renaulta kako ne bi zvao policiju. 

Još jedna saobraćajna nesreća se veže za Zukana Heleza, tačnije za njegovog nekadašnjeg vozača Halila Ugarka. Naime, njegov vozač je skrivio nesreću u Širokom Brijegu, ali je navodno nakon toga pobjegao sa mjesta nesreće, nakon što je udario u kamion. O svemu nije obavijestio policiju, nego je obavijestio svog šefa, Zukana Heleza. Šteta na službenom automobilu bila je 5.887 KM i popravke su trebale da se urade u jednom servisu u Sarajevu, s kojim je Ministarstvo imalo sklopljen ugovor.


Audi A6 kojim je upravljao Pudarić

Samo nekoliko dana prije Helezove nesreće u Bugojnu, još jedan bivši visoki dužnosnik SDP-a, Svetozar Pudarić, koji je ujedno bio i potpredsjednik FBiH, vozeći velikom brzinom slupao je službeni Audi A6, vrijedan 90.000 KM. U centru Velike Kladuše je naletio na trotoar i automobilom se bukvalno zabio u metalne stubove.

U maju 2013. godine, Enver Bijedić, nekadašnji ministar prometa i komunikacija FBiH, bio je sudionik saobraćajne nesreće u Doboj-Istoku. Tada je gotovo potpuno uništeno službeno vozilo Passat kojim je upravljao Bijedićev vozač. Bijedić je zadobio i tjelesne povrede zbog čega je bio na liječenju u UKC Tuzla.


Passat u kojem se nalazio Bijedić

Još jedan kadar SDP-a učestvovao je u saobraćajnoj nesreći, a koja je, nažalost, imala smrtne posljedice. U maju 2012. godine, Mustafa Muharemović (71) umro je od zadobijenih povreda kada ga je udario službeni automobil za čijim se upravljačem nalazio Mladen Ćavar, nekadašnji zamjenik ministra sigurnosti BiH.

U javnosti je svakako poznat slučaj nekadašnjeg SDP-ovog ministra unutrašnjih poslova FBiH i bivšeg DF-ovog ministra unutrašnjih poslova KS, Predraga Kurteša, koji je počekom 2013. godine, prema tvrdnjama očevidaca, u centru Sarajeva učestvovao u saobraćajnoj nesreći, nakon čega se udaljio s lica mjesta. Sarajevska policija je utvrdila kako je tadašnji federalni ministar unutrašnjih poslova, Predrag Kurteš, ipak upravljao službenim automobilom Golf V, u koji je 28. januara na Marin Dvoru udarila vozačica automobila Polo, Amina Hadžić. Amina Hadžić je u ovom udesu zadobila lakše povrede, a ministar Kurteš je napustio mjesto događaja, te je tvrdio da on nije upravljao Golfom. Kurteš je bio sudionik i udesa u ljeto 2007. godine. Tada je potpuno uništio policijski Golf i također otišao kući sa mjesta na kojem se dogodila nesreća.


Golf kojim je upravljao Kurteš

Nekadašnji SDA-ov federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan, je u julu 2011. godine skrivio saobraćajnu nesreću na magistralnom putu M-17 u Vrapčićima kod Mostara. Kako je svojevremeno saopćeno iz Sektora za sigurnost saobraćaja MUP-a HNK, Kaplan je, upravljajući skupocjenim službenim vozilom Škoda Superb, koje je u vlasništvu Federalnog ministarstva kulture i sporta, skrenuo s ceste, te udario u ogradu obližnjeg vinograda.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH, Sven Alkalaj, početkom januara 2012. godine u blizini zgrade Vlade Federacije BiH učestvovao u saobraćajnoj nesreći u kojoj je lakše povrijeđena Maja Babajić, koja se nalazila u drugom vozilu. Babajić je tvrdila da je Alkalaj bio pijan, te da je nakon ovog incidenta napustio mjesto nesreće u sarajevskoj Alipašinoj ulici. Prema njenim riječima, Alkalaj je vozilom skrenuo s puta i udario u njen Audi 4, koji je u tom trenutku stajao u srednjoj traci.


Automobil kojim je upravljao Alkalaj

U jesen prošle godine službeni automobil, Renault Laguna, je slupao i Vukota Govedarica, šef kluba poslanika SDS-a. Navodno je nesreću napravio u naselju Ustiprača kod Goražda. Navodno je bio sam za volanom i u blizini nisu bila druga vozila tako da, osim štete, niko nije povrijeđen. Policija tvrdi da nije izvršila uviđaj jer se Govedarica nakon nesreće udaljio sa lica mjesta. Govedarica je demantovao pisanja medija.


Renault Laguna kojom je upravljao Govedarica

Načelnik Općine Kneževo, Bore Škeljić, svojevremeno je službenim vozilom marke Škoda Octavia učestvovao u saobraćajnoj nesreći. Prema saznanjima ATV-a,  automobil kojim je upravljao načelnik Kneževa podletio je pod kamion. Bore Škeljić je navodno bio pod uticajem alkohola i tokom uviđaja ustanovljeno je da ima više od 1,5 promila alkohola u krvi. Na opštinskom vozilu kojim je Škeljić upravljao je načinjena veća materijalna šteta. Bore Škeljić je u nesreći zadobio lakše povrede. Tokom uviđaja, saznaje ATV, je fizički i verbalno napao pripadnike Policijske stanice Kneževo nakon čega je priveden. 

Vozači automobila sa diplomatskim tablicama krše propise

Osim toga, nisu rijetki primjeri kada vozači automobila sa diplomatskim tablicama krše saobraćajne propise. Jedan od primjera su i fotografije čitatelja Source.ba portala koje smo objavili prije nekoliko dana.

Iako nema službenih podataka za posljednjih nekoliko godina, postoje podaci za neke ranije periode. Primjera radi, u periodu od 2006. do 2009. godine, vozači sa specijalnim statusom počinili su najmanje 1.770 saobraćajnih prekršaja, uključujući prekoračenje brzine, bježanje sa mjesta nesreće, pa čak i izazivanje saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom vožnjom u pijanom stanju. Analizom evidentiranih prekršaja utvrđeno je da najmanje 120.000 KM izrečenih kazni nije naplaćeno. Najmanje 14 puta vozači su pobjegli sa mjesta nesreće ne sačekavši policiju i ne pokušavajući pomoći povrijeđenim osobama. Najviše saobraćajnih prekršaja, 472, izazvali su vozači EUFOR-a , prenosi CIN.

Podsjećanja radi, 2007. godine je turski diplomata, Gokmen Aksun, vozeći 120 km/h u zoni u kojoj je dozvoljena maksimalna brzina od 40 km/h svojim, BMW-om pokušao preteći dugu kolonu vozila u blizini Visokog. Suprotno njegovom iskazu, policija je utvrdila da je registracija i osiguranje njegovog vozila isteklo 10 mjeseci ranije. Tokom preticanja kolone, udario je djevojku Dženetu Mušinbegović koja je na skuteru išla kući. Potom je udario u betonski zid ispred kojeg je stajala Suada Kečić. Od siline udarca ona je preminula, a Mušinbegović je bila teško povrijeđena. Edib Delibašić, svjedok nesreće, kaže da su na cesti ostali tragovi kočenja skoro 30 metara, dodaje CIN.

Tokom maja prošle godine, jedna osoba je bila teško povrijeđena u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na raskrsnici u sarajevskom naselju Dolac Malta. Mercedes ML sa diplomatskim registarskim tablicama, udario je pješaka M. M., koji je zadobio teške povrede.

Nataša Vodušek, nekadašnja ambasadorica Slovenije u BiH, je u noći 13. oktobra 2008. godine skrivila saobraćajnu nesreću. Vozeći pod utIcajem alkohola, a uoči posjete tadašnjeg predsjednika Slovenije Danila Tirka Sarajevu, prošla je kroz crveno svjetlo i teško povrijedila Sarajliju Nijaza Zorlaka. Zorlak se godinama oporavlja od te nesreće. Iako je trebala biti na izdržavanju zatvorske kazne, Vodušek se nikada nija pronašla iza rešetaka.

Pravila su jasna, ali se zakon krši

Iz svega ovoga je jasno da su brojni političari i visoki zvaničnici u našoj zemlji, koji su službene automobile koristili u vlastite svrhe, prekršili zakon i Pravilnik o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH. 

U Članu 6. ovog Pravilnika stoji sljedeće:

1) Službena vozila koriste se za službene potrebe institucija BiH, na temelju pisanog naloga za službeno putovanje, kojim rukovoditelj institucije ili osoba koje on ovlasti odobrava korištenje službenog vozila u svrhu prijevoza osoba, stvari i drugog tereta.

2) Službenim vozilom u pravilu upravlja uposleni na radnom mjestu vozača ili druga osoba u svojstvu uposlenog, koje ima odgovarajuću vozačku dozvolu i ispunjava druge uvjete predviđene propisima o sigurnosti saobraćaja.

3) Uposleni koji koristi, odnosno upravlja službenim vozilom, osobno odgovara za zaduženo službeno vozilo, njegovo pravilno i namjensko korištenje sukladno tehničkim naputcima proizvođača. U tu svrhu je obvezan prije početka korištenja vozila, da vizuelnim pregledom utvrdi da je vozilo bez vidljivih nedostataka i da je opskrbljeno obveznim priborom, alatom i opremom.

5) Način korištenja službenih vozila, stegovnu odgovornost, te odgovornost za materijalnu štetu, regulira svaka institucija posebnim unutarnjim aktom koji je sukladan propisima koji reguliraju stegovnu odgovornost i odgovornost za materijalnu štetu.


Iako je, također, veliki broj slučajeva nepropisnog parkiranja službenih automobila, spomenutim Pravilnikom se i to detaljno reguliše. Tako u Članu 10. stoji sljedeće:

1) Institucija Bosne i Hercegovine, unutarnjim aktom propisuje način i mjesto parkiranja službenih vozila u sjedištu institucije ili putem zakupa parking prostora od registriranih pravnih osoba sukladno mogućnostima institucije.

Pravilnik je prije nekoliko godina potpisao nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara, Vjekoslav Bevanda.

Novinar: Haris Ahbabović


1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.