29.2.2016. 11:03
0
Brojke kažu da je Grbavica imala ubjedljivo najveću posjetu, igrači Zrinjskog i Sarajeva "rešetali" svoje bivše klubove
Tokom vikenda je nastavljeno takmičenje u najjačem razredu bh. fudbala, BHT Premijer ligi. Odigrana su dva derbija već u prvom kolu proljetnjeg dijela sezone, odnosno 19. kola Premijer lige.

Kao što smo već naglasili, ovo kolo su obilježile derbi utakmice u Mostaru, gdje su se sastali Zrinjski i Sarajevo, te u Sarajevu na Grbavici, gdje su snage odmjerili stari poznanici i veliki rivali, Željezničar i Široki Brijeg. Posebno je bila zanimljiva utakmica na Grbavici, jer je pred ovaj meč vladalo ogromno interesovanje, a Željezničar je u zimskom prelaznom roku doveo nekoliko sjajnih pojačanja, te je ujedno ubjedljivo najviše trgovao od svih klubova u Premijer ligi.

Veliki broj navijača na bh. stadionima, ubjedljivo najviše na Grbavici

Ono što je posebno pohvalno kada je u pitanju prvo kolo u proljetnom dijelu sezone je veliki broj navijača, a ubjedljivo najviše navijača bilo je sinoć na Grbavici na utakmici Željezničar - Široki Brijeg. Zvanična statistika NSBiH kaže da je na Grbavici sinoć bilo prisutno oko 10.000 navijača. Oko 6.000 ljubitelja fudbala je pratilo meč Zrinjski - Sarajevo, dok je okršaj Borca i Slobode pratilo oko 4.500 ljudi. Utakmicu Slavije i Olimpica je pratilo 1.700 navijača, a mečeve Čelik - Travnik i Vitez - Velež je pratilo 2.000 ljudi. 

Iako je visoko plasiran, Radnik i nema baš neku specijalnu podršku navijača, pa je utakmicu Radnik - Mladost DK pratilo svega 710 navijača. Najmanje navijača bilo je prisutno na utakmici Rudar Prijedor - Drina. Zbog kazne nije bilo navijača na Gradskom stadionu u Prijedoru. U ovom 19. kolu utakmice širom BiH je pratilo 24.910 navijača, što je zaista respektabilna brojka kada je u pitanju BHT Premijer liga (prosjek u 19. kolu nešto više od 3.000 ljudi na svakoj utakmici). 

Željezničar - Široki

Sjajna atmosfera sinoć je vladala na Grbavici prije, tokom i poslije utakmice Željezničar - Široki Brijeg. Grbavicom definitivno pušu neki novi vjetrovi, što se odmah moglo uočiti prilikom dolaska na stadion. Nova pojačanja poput Lendrića, Kramarića, Mailsona, Zahirovića, Stevanovića, Bogičevića, Stanića, Zolotića i drugih dala su naslutiti da Željezničar stavlja ljestvicu na jedan viši nivo kada je u pitanju proljetnji dio sezone. Pobjeda od 2:0 protiv Širokobriježana je samo dokaz da će ekipa koju sa klupe vodi temperamentni Edis Mulalić pokušati da na proljeće nadoknadi sve ono što je "uprskala" na jesen. 

Osim toga, Željezničar će svoj izlazak u Evropu tražiti i preko Kupa BiH, gdje u četvrtfinalu igra protiv Borca. Ipak, igra u pojedinim trenucima nije djelovala savršeno, što zbog nedovoljne uigranosti novih fudbalera, što zbog činjenice da se Željo i Široki uvijek nadigravaju. Gosti su čak u dva navrata pogodili okvir gola mladog Kjosevskog, ali su domaći iskoristili svoje prilike, iako je i Željezničar promašio nekoliko izglednih šansi u drugom dijelu igre.

Spomenuti Vedran Kjosevski se dobro snašao na golu Željezničara, a već nakon ove utakmice se može istaći da su Ivan Lendrić, Siniša Stevanović i Adnan Zahirović velika pojačanja za tim sa Grbavice. Evidentan je pad Miroslava Stevanovića, nekadašnjeg reprezentativca BiH, koji očito još nije pronašao onu svoju prepoznatljivu formu. Brazilac Tiago je ulaskom u igru unio mnogo živosti, dok je odličnu utakmicu pružio i Samir Bekrić. Vjerovatno najbolji pojedinac sinoćnje utakmice na Grbavici bio je Jovan Blagojević, koji je utakmicu odradio bez greške. Sa druge strane, nekadašnji napadač Dinamo Zagreba, Ivan Krstanović, je konstantno prijetio odbrani Željezničara, a mnogo problema Kramariću, na lijevoj strani, je napravio Ivan Baraban. Pristojnu partiju je pružio i nekadašnji član Sarajeva, Ivan Sesar.

Ukoliko se poklope neki rezultati, ovaj tim Željezničara bi možda mogao konkurisati i za titulu, iako je mnogo realnije govoriti o borbi za pozicije koje vode u Evropa ligu. Široki Brijeg je svakako jedan od kandidata za naslov, iako se i oni svrstavaju u borbu za izlazak u Evropa ligu, s obzirom na bodovni status, ali i predstavu koju su pružili na Grbavici.

U narednom 20. kolu Široki Brijeg igra još jedan veliki derbi, kada na Pecaru stiže Zrinjski, dok Željezničar putuje u goste posrnulom Veležu. Široki nakon Zrinjskog čeka lakši raspored, pošto gostuju kod Veleža i dočekuju Čelik, gdje se svakako očekuje puni plijen, dok Željo nakon Veleža dočekuje kakanjsku Mladost, a onda na Tušnju igra veliki derbi protiv trenutno vodeće Slobode.

Zrinjski - Sarajevo

Drugi derbi ovog 19. kola odigran je na Stadionu pod Bijelim brijegom u Mostaru, gdje je Zrinjski ugostio aktuelnog prvaka BiH, Sarajevo. Iako su Sarajlije vodile u dva navrata, Plemići su uspjeli na kraju da osvoje bod, a utakmicu su obilježili nekadašnji fudbaleri Zrinjskog i Sarajeva. Golove za Zrinjski su postigli Ognjen Todorović i Nemanja Bilbija, koji su donedavno nosili bordo dres, dok su golove za Sarajevo postigli Amer Bekić i Deni Simeunović, koji su sa druge strane nekada nosili dres Zrinjskog. Ova podjela bodova svakako najviše odgovara ostalim ekipama koje konkurišu za sami vrh tabele.

Sarajevo ima lagan posao u narednom kolu, kada na Koševo stiže Čelik koji se nalazi u očiglednim problemima, a nakon Čelika slijede dvije utakmice u kojima aktuelni prvak ne bi trebao imati problema, gostovanje kod Rudara u Prijedoru, a potom domaća utakmica protiv Slavije. Zrinjski u narednom kolu ima težak posao, pošto igra derbi na Pecari protiv Širokog, a nakon toga slijedi gostovanje na Bilinom polju kod Čelika i domaća utakmica protiv gotovo otpisanog Rudara.

Borac - Sloboda

Sloboda nije uspjela da slavi u Banja Luci protiv Borca, ali su Tuzlaci nakon utakmice istakli kako su zadovoljni sa bodom, jer su gostovali kod ekipe koja se grčevito bori za opstanak. I bez obzira na remi na Gradskom stadionu, Sloboda je ostala vodeći tim na tabeli BHT Premijer lige. Iako mnogi upravo Slobodu vide kao glavnog favorita za naslov, s obzirom na proljetnji raspored, možda je realnije očekivati da se neka druga ekipa okiti titulom prvaka BiH. Vidjet ćemo kako će Tuzlaci izgledati u narednih nekoliko utakmica, a posebno se to odnosi na derbi koji se za nekoliko kola igra na Tušnju, kada u Tuzlu dolazi Željezničar. S druge strane, Borac nema nikakvih kalkulacija, pa je svaki bod zlata vrijedan u borbi za opstanak.

Slobodu u narednom kolu čeka težak ispit kod kuće, pošto im stiže sjajni Radnik, inače možda i najveće iznenađenje sezone, a nakon te utakmice Tuzlaci gostuju kod Viteza, te dočekuju Željezničar u velikom derbiju 22. kola. Borac sada gostuje kod Olimpica, što je direktan okršaj kada je u pitanju borba za opstanak, dok nakon gostovanja kod Vukova Borca čekaju dvije utakmice gdje bi se mogli nadati bodovima, Drina u Banja Luci i gostovanje kod Travnika.


Radnik je nastavio sa sjajnim igrama, pošto su na domaćem travnjaku lako slavili protiv Mladosti iz Kaknja sa 3:0. To je u jednu ruku i bilo očekivano s obzirom na dobra pojačanja koje je tokom zime doveo klub iz Bijeljine. Za Radnik važi slično kao i za Slobodu, tako da će nastavak sezone pokazati da li su rezultati u jesenjem dijelu bili slučajnost ili kvalitet ekipe.  Upravo će se Sloboda i Radnik sudariti na Tušnju u narednom kolu, a nakon toga Radnik dočekuje Olimpic i ide u goste Drini.

Velika borba za opstanak

Tokom vikenda je odigran veliki broj utakmica u kojima su se sudarili timovi koji će se grčevito boriti za opstanak. Rudar je porazom od Drine možda i sam sebi zapečatio sudbinu, Drina se hvata za posljednje slamke spasa. Podjela bodova između Čelika i Travnika faktički ne donosi nikome ništa, iako Veziri više mogu biti zadovoljniji sa bodom iz Zenice. Vitez je samo potvrdio očajnu situaciju u kojoj se nalazi Velež, koji je već član Prve lige FBiH, dok je Slavija pobijedila Olimpic, koji također pred sobom ima težak zadatak. 

Nakon ovog 19. kola, u najtežoj situaciji su svakako ekipe koje su plasirane iznad desetog mjesta, a to su: Olimpic, Borac, Travnik, Rudar, Drina i Velež. Posljednje tri ekipe gotovo da nemaju izgledne šanse da izbore opstanak, iako i ekipe koje su plasirane od 11. mjesta mnogo zaostaju za ekipama koje su u zoni opstanka. Primjera radi, Olimpic koji je na 11. mjestu ima čak sedam bodova manje od desetoplasirane Mladosti.

Naredno 20. kolo se igra već narednog vikenda, a sastaju se:

Sarajevo - Čelik
Travnik - Rudar Prijedor
Drina Zvornik - Slavija
Olimpic - Borac
Mladost DK - Vitez
Sloboda - Radnik Bijeljina
Velež - Željezničar
Široki Brijeg - Zrinjski

Najbolji strijelci lige nakon 19 kola:

1. Leon Benko (Sarajevo) 11
2. Wagner Santos Lago (Široki) 10
3. Mersudin Ahmetović (Sloboda) 9
4. Darko Spalević (Slavija) 8
5. Marko Jakšić (Drina) 7

U prethodnom 19. kolu strijelci su bili donekle raspoloženi. Najviše golova je viđeno u Vitezu, gdje je domaći tim deklasirao Velež sa 6:0. Ukupno je postignuto 19 golova ili 2,37 po utakmici.

Pripremio: Haris Ahbabović


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.