15.4.2016. 16:16
7
Nekadašnji predstavnici BiH na Eurosongu: Neki su veličali ustaštvo, neki ušli u politiku, a neki radili projekte za Islamsku zajednicu
Od 10. do 14. maja ove godine, u dvorani Ericsson Globe u švedskom Stockholmu, će biti održano 61. po redu Takmičenje za pjesmu Eurovizije, a na kojem će, nakon pauze od nekoliko godina, učestvovati i naša zemlja.

Bosnu i Hercegovinu će na Eurosongu predstavljati Deen Backović, Jala, Ana Rucner i Dalal Midhat, a autor pjesme je Almir Ajanović, muzičkoj javnosti poznat pod imenom Don Almir. Ipak, veliku mrlju na odlazak naše delegacije u Švedsku je bacio incident koji se prije nekoliko dana dogodio na Vlašiću tokom proslave rođendana Fuada Backovića Deena, jednog od predstavnika naše ekipe. Naime, Almir Ajanović je udario Jalu tokom proslave rođendana, a onda je bacio čašu koja je u glavu pogodila pjevača Šaćira Ametija koji se također nalazio u objektu. Pojedini mediji su objavili da je Ajanović također fizički maltretirao i Dalal Midhat.

BHRT je jučer objavio zvanično saopćenje da naša delegacija ipak putuje u Stockholm, ali bez autora pjesme i glavnog vinovnika incidenta na Vlašiću, Almira Ajanovića. Naša ekipa će nastupiti kao pretposljednja u prvoj večeri polufinala sa pjesmom "Ljubav je", čiji je zvanični spot objavljen jučer, a sniman je u Cazinu.

Kada je u pitanju to prvo polufinale, pored naše zemlje, vrijedi spomenuti neke zemlje koje su ujedno i među favoritima za visok plasman na Eurosongu. Tu se nalazi mađarski predstavnik Freddie koji će pjevati pjesmu "Pioneer", potom predstavnica Hrvatske Nina Kraljić sa pjesmom "Lighthouse", te glavni favorit za pobjedu na takmičenju Rus Sergey Lazarev sa pjesmom "You Are The Only One". 

Već smo ranije u našim tekstovima o ovogodišnjem Eurosongu istakli da su Rusija, Švedska, Australija i Francuska među najvećim favoritima za pobjedu, dok su predstavnici BiH među takmičarima kojima se daju najmanje šanse za pobjedu. Tako prema kladionicama na pobjedu Rusije sa uloženom funtom dobijete tek nešto više od dvije i po funte, dok ukoliko uložite jednu funtu na pobjedu BiH možete dobiti 250 funti. Neke kladionice su tu kvotu na naše predstavnike povećale čak na 350 funti, što dovoljno govori o šansama našega tima.

Hari Varešanović napravio najbolji, a Amila Glamočak najlošiji rezultat

Kada je u pitanju ovogodišnji Eurosong, našoj zemlji će ovo biti 19. po redu učešće na takmičenju. Naš prvi predstavnik je bio Fazla koji nas je ratne 1993. godine godine u Irskoj predstavljao sa pjesmom "Sva bol svijeta". Iako su mnogi koji su imali privilegiju da gledaju Eurosong putem malih TV ekrana tih ratnih godina vjerovali da će naša zemlja upravo pobijediti sa tom pjesmom, Fazla je na kraju završio tek na 16. poziciji. 



Naš najbolji rezultat datira od prije 10 godina kada je Hari Varešanović sa pjesmom "Lejla", koju su napisali Željko Joksimović i Fahrudin Pecikoza, osvojio visoko treće mjesto, a ispred našeg predstavnika su samo završili Finci (Lordi) i Rusi (Bilan Dima). Osim toga, među prvih 10 su uspjeli na kraju završiti Dino Merlin & Beatrice 1999. godine (sedmi), Deen 2004. godine (deveti), grupa Regina 2009. godine (deveti) i ponovo Dino Merlin 2011. godine (šesti). Najlošiji rezultat u historiji Eurosonga, kada su u pitanju naši predstavnici, ostvarila je Amila Glamočak prije 20 godina sa pjesmom "Za našu ljubav". Amila je tada osvojila 22. mjesto i dobila svega 13 bodova.

Bilo je i onih koji su u nekoliko navrata predstavljali našu zemlju na Eurosongu, ali i onih koji su na tom takmičenju predstaljali i neke druge zemlje. Tako je Alma Čardžić dva puta predstavljala BiH na Eurosongu (1994. i 1997. godine). Dva puta našu zemlju su također predstavljali Dino Merlin (1999. i 2011. godine) i Fuad Backović Deen (2004. i 2016. godine). Prije 11 godina na Eurosongu u Kijevu nas je predstavljala grupa Feminnem, koja je nekoliko godina kasnije na Eurosongu predstavljala susjednu Hrvatsku.



Kada je u pitanju bodovanje, naša zemlja je najviše bodova u historiji takmičenja dobila od susjedne Hrvatske (178), a potom slijede Turska (175), Slovenija (151), Makedonija (116) i Švedska (115). Najviše poena smo dali Hrvatima (145), Turcima (133), Makedoncima (114), Slovencima (100) i Srbima (90).

Većina predstavnika na Eurosongu se danas ne bavi muzikom

Ono što je posebno zanimljivo je ono što se dešavalo sa našim predstavnicima na Eurosongu nakon samog takmičenja. Brojni među njima se danas uopće više ne bave muzikom, a samo su rijetki oni koji su nas predstavljali na ovom takmičenju, a koji i danas imaju uspješne i zapažene muzičke karijere, bolje rečeno, koji su još uvijek aktivni pjevači/ce.

Naš prvi predstavnik na Eurosongu, Muhamed Fazlagić Fazla, nije imao zapaženu karijeru nakon te sada već historijske 1993. godine i Eurosonga u Irskoj. Uspio je tek snimiti par pjesama koje uopće nisu imale neki zapažen uspjeh. Fazla je početkom novog stoljeća diplomirao poslovnu administraciju u SAD-u, a kasnije je i magistrirao.



Alma Čardžić
je imala zapaženiju karijeru od Fazle, ali i ova pjevačica danas uopće nije aktivna u muzici, ali jeste u politici kao članica Narodne stranke radom za boljitak i bivša je poslanica u Parlamentu FBiH. Alma iza sebe ima četiri objavljena albuma, a onaj posljednji (Moje pjesme) je objavila prije 12 godina. Posljedni put se, barem što se tiče muzike, pojavila prije dvije godine kada je promovisala spot za pjesmu "Sjećanje". 

Legendarni pjevač Indeksa, pokojni Davorin Popović, nas je predstavljao na Eurosongu 1995. godine. Ipak, šest godina kasnije legendarni sarajevski pjevač je preminuo u 54. godini života od raka gušterače. Davorin Popović je godinama bio pjevač grupe Indeksi koja je bila izuzetno popularna na prostoru bivše Jugoslavije i koja iza sebe ima brojne hitove.

Amila Glamočak je također pjevačica koja je u potpunosti nestala sa muzičke scene. Već smo istakli da je Amila ostvarila najlošiji rezultat na Euroviziji od svih naših predstavnika kada je osvojila tek 22. mjesto. Objavila je dva albuma, a onaj posljednji (Sunce) je objavila 2003. godine. Nakon toga se povukla i posvetila se porodici.

Vahidin Nino Pršeš je također, u jednu ruku, završio sa muzikom, barem što se tiče pojavljivanja na sceni. Predstavnik BiH sa Eurosonga od prije 15 godina iza sebe ima tri albuma, a Nino je imao nekoliko pjesama koje su bile popularne u tom periodu. Ono po čemu je Nino bio spominjan u posljednje vrijeme je to da je kreirao novi logo Rijaseta IZBiH, a trenutno je uposlen u Općini Novi Grad Sarajevo.

Maja Tatić je također gotovo pa nestala sa muzičke scene. Iza sebe ima dva objavljena albuma, a onaj posljednji je stigao još prije osam godina. Maja i danas piše pjesme za druge izvođače, ali se veoma rijetko pojavljuje na muzičkoj sceni u svojstvu pjevača - izvođača.

Još jedna od predstavnica BiH na Eurosongu, a koja je potpuno nestala sa muzičke scene, je i Mija Martina Barbarić. Glasnogovornica Ministarstva turizma i okoliša FBiH ostala je više upamćena po statusu na Facebooku "Za dom spremni", nego po svom nastupu na Eurosongu i muzičkoj karijeri. 



Grupa Feminnem, koja je na Eurosongu predstavljala i našu zemlju, ali i Hrvatsku, se raspala, a bivše članice ovog ženskog benda danas pokušavaju da naprave solo karijere. Najupornija među njima trenutno je Neda Parmać koja je snimila nekoliko pjesama i spotova, a Pamela Ramljak je također nedavno objavila svoj novi spot. Slično je i sa Ivanom Marić.

Marija Šestić, čiji je otac autor muzike za "nijemu" himnu BiH, se pojavljuje na muzičkoj sceni, ali u jednom sasvim drugom izdanju u odnosu na njen nastup na Eurosongu u Helsinkiju. Marija danas često izvodi i sevdalinke.

Elvir Laković Laka se sa vremena na vrijeme pojavi na sceni sa novom pjesmom i spotom, a u posljednje vrijeme, baš kao što je bio slučaj i na Eurosongu u Beogradu, nastupa zajedno sa svojom sestrom Mirelom.

Grupa Regina iza sebe ima respektabilnu muzičku karijeru, a ovaj bend je još uvijek aktivan, pa su prije dvije godine objavili album pod nazivom "Kalimero". Sve je počelo još prije 26 godina sa prvim albumom "Regina", a bend je kasnije objavio još šest albuma.

Jedan od učesnika takmičenja "Operacija trijumf", Vukašin Brajić, također je predstavljao BiH na Eurosongu, ali nikada nije uspio napraviti nešto posebno po čemu bi ga publika na ovim prostorima upamtila. Vukašin je još uvijek aktivan, pa ko zna, možda njegovo vrijeme tek dođe.

Maya Sar, koja se također ne pojavljuje često sa novim albumima i pjesmama, ima muzički atelje koji nosi ime "Maya Sar". Kao kompozitor i tekstopisac, zajedno sa svojim suprugom i muzičkim producentom, Mahirom Sarihodžićem, u porodičnom  studiju "Long Play", piše pjesme za eminentne regionalne izvođače.

Od svih nabrojanih predstavnika BiH na Takmičenju za pjesmu Evrovizije, jedino Dino Merlin i Hari Varešanović iza sebe ima sjajne karijere i radi se o muzičarima koji, osim što su popularni u BiH, veliku popularnost imaju i u regionu, ali i ostatku svijeta. 



Dino Merlin
iza sebe ima čak 12 objavljenih albuma, a onaj posljednji (Hotel Nacional) je objavljen prije dvije godine. Gotovo sve pjesme Dine Merlina su stekle veliku popularnost što u našoj zemlji, a tako i u regionu. Da je jedan od najpopularnijih muzičara na Balkanu govore brojke i koncerti koje Dino pravi širom Balkana, ali i Evrope.

Grupa Hari Mata Hari iza sebe ima 11 objavljenih albuma, a posljednji album (Sreća) je stigao 2009. godine. Hari Varešanović također vrijedi za jednog od najpoznatijih bh. muzičara, a kao i Dino Merlin, popularan je širom Balkana. Kao što smo već istakli, Hari Varešanović je napravio najbolji rezultat na Eurosongu, kada je u Atini prije deset godina osvojio treće mjesto.

Pripremio: Haris Ahbabović


7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.