19.5.2016. 14:23
1
Nemate novca za Jadran ili neke atraktivnije lokacije? Ovo su destinacije u BiH gdje možete uživati u kupanju i ljetu!
Pošto nam se bliži ljeto i vrijeme godišnjih odmora brojni od vas vjerovatno već razmišljaju kako, na koji način i gdje provesti svoje slobodno vrijeme tokom odmora.

Brojni su oni koji su svoj godišnji odmor planirali provesti na Jadranu, bilo da se radi o Hrvatskoj, Crnoj Gori ili čak Neumu, ali činjenica je da to zahtjeva nešto dublji džep, ne toliko dubok da sebi ne možete priuštiti pet ili sedam dana na nekoj od poznatih jadranskih destinacija.

Ipak, građani Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme sve više ljetuju i u Albaniji, čiji je turizam u proteklih nekoliko godina doživio procvat, a i ne može se reći da su previše skupi aranžmani za ovu zemlju. Hrvatska je svakako i dalje najskuplja, kada se radi o regionu. 

Hrvatska gotovo neprihvatljiva za građane BiH

Međutim, ono što brine sve one koji putuju u spomenute tri zemlje su visoke cijene namirnica i potrepština, a posebno se to odnosi na Hrvatsku. Cijene u Crnoj Gori i Albaniji su veoma približne cijena namirnica u BiH.

Za kafu u Albaniji ćete platiti oko 0,90 KM, a flaša vode košta isto toliko. Kugla sladoleda na albanskim plažama košta negdje oko 0,80 KM. Ukoliko želite doručkovati u hotelu, za jednu osobu ćete izdvojiti 5 do 8 KM, dok je ručak nešto skuplji, pa ćete za jednu porciju platiti od 8 do 12 KM. Kada su u pitanju cijene voća, one su približne cijenama voća u našoj zemlji.

Ulcinj, grad na jugu Crne Gore, je uvijek bio najpristupačniji kada su cijene u pitanju, pa su one gotovo iste kao i u Sarajevu. Cijena kafe u kafićima je od jedan euro, a cijena soka se kreće od 1,5 eura. Za ćevape ćete platiti 3 eura, a za ručak ćete izdvojiti od 5 do 8 eura. Parking je besplatan na gotovo svim ulcinjskim plažama i gotovo da s tim nikada nećete imati problema.

U Hrvatskoj su te cijene, u zavisnosti od mjesta do mjesta, prilagođene kupcima, ali su cijene na plažama i u ugostiteljskim objektima ponekad veoma visoke, da ne kažemo "bezobrazne". U mjestu Drvenik, na Makarskoj rivijeri, za litar mlijeka ćete izdvojiti oko 2 KM. Hljeb košta oko 2,50 KM. Pizzu ćete dobiti od 10 do 25 KM, zavisi koju vrstu želite. Cijene na atraktivnim lokacijama u Hrvatskoj (Dubrovnik ili Makarska) su mnogo veće u odnosu na ostala manje poznata mjesta u ovoj zemlji ili ljetovališta u Crnoj Gori.

Kada je u pitanju Neum, ono malo mora za kojeg se može reći da je "naše", cijene su za nijansu veće nego u Sarajevu, ali su itekako prihvatljive u odnosu na cijene iz Hrvatske. Tako ćete kafu u Neumu platiti od 1,5 do 3 KM, zavisi od lokacije, Coca-Colu od 2 do 3 KM, a pizzu možete pojesti za 7 ili 8 KM. Cijene voća i povrća su slične onima u Sarajevu.

Kada su u pitanju sobe ili apartmani, Crna Gora prednjači u niskim cijenama. U Crnoj Gori možete pronaći smještaj i do 10 eura, dok je to potpuno nemoguće u Hrvatskoj, primjera radi. Albanija je također povoljna, dok su cijene smještaja u Neumu negdje na pola puta između Crne Gore i Hrvatske.

Idealno mjesto za kupanje i odmor u BiH

Pošto većina godišnjih odmora dolazi na ljeto, u nastavku ćemo vas savjetovati gdje da putujete ali da su to lokacije koje se tiču samo naše zemlje, i na kojima možete uživati u kupanju ili sunčanju.

Plivsko jezero, Jajce

Kako je odlazak na Jadran ili neku drugu mediteransku destinaciju postao luksuz za neke ljude u BiH, mnogi građani se odlučuju za boravak i odmor na nekom od bh. jezera. Plivsko jezero je hit destinacija u centralnom dijelu BiH, a često ga posjećuju i ljudi koji žive i rade u Dijaspori.

Jezero pruža pravo osvježenje u ljetnim danima, možete se kupati ili jednostavno samo sunčati i uživati u okruženju. Tu su i brojni ostali sadržaji, iznajmljivanje pedalina, čamaca, kajaka, odbojka na pijesku i sl. Neki se odlučuju i na boravak od nekoliko dana u prirodi u kampu, šatoru ili iznajmljenoj vikendici.

Vodopad Kravice, Ljubuški

U najinteresantnije prirodne znamenosti BiH sigurno spada vodopad Kravice, udaljen oko 40 kilometara od Mostara. Voda rijeke Trebižat na tom mjestu pada sa visine od 30 metara stvarajući prirodni amfiteatar širine 150 metara, te stvarajući prirodnu predstavu koja podsjeća na neke od najpoznatijih slapove Planete.

U ljeto ga obično posjećuju ljubitelji raftinga I lokalno stanovništvo, te je idealno je mjesto za odmor i zabavu u prirodnom netaknutom ambijentu sa konstantnim zvukom vodopada u pozadini. Rijeka Trebižat omogućava prijatne izlete u kanuu, koje organizuju lokalni iskusni operateri, u dužini od 10 km i po cijeni od 70 KM po osobi (uključujući vodiča, kanu i opremu). 

Nacionalni park Una, Martin Brod

Nacionalni park Una prostire se dolinom gornjeg toka rijeke Une, kao i dolinom rijeke Unac, desne pritoke Une sve do rječice Krke na zapadu. Ovo područje predstavlja jedinstvenu prirodnu cjelinu u ovom dijelu Evrope, vrlo vrijednu za očuvanje ukupne biološke raznolikosti.

Ovo mjesto je idealno za kupanje u vrelim ljetnim danima, vožnju čamcima ili kajacima, kao i za sve ljubitelje raftinga.

Kanjoj rijeke Tare, Foča

Probijajući se između planina Bjelašnice, Sinjajevine, Ljubišnje i Durmitora, teče jedna od najljepših rijeka. Kao usječena brazda između planinskih vrhova teče bistra planinska rijeka, a njene vode, s vremena na vrijeme, sačinjavaju divne pejzaže sa pitomim i plodnim dolinama na kojima su njive, voćnjaci, gajevi i pašnjaci.

Možete uživati u kanjonu rijeke Tare koja jednim dijelom teče kroz BiH, a jednim kroz Crnu Goru. Moguće je kupanje na ovoj rijeci, ali je Tara poznata po ljubiteljima raftinga koji se zabavljaju na njoj.

Panonska jezera, Tuzla

Jezera imaju ljekovita svojstva zahvaljujući sadržaju soli i drugih minerala. Voda u jezerima neprestano kruži, a zapreminu jezera prečišćava savremeno postrojenje uz pomoć pješčanih filtera i hemijskih supstanci. 

Panonsko jezero napravljeno je prvenstveno s ciljem da bude kupalište, a tome u prilog govori i infrastruktura izgrađenja oko njega, kao i savremeni način prečišćavanja vode.

S obzirom da je naša zemlja bogata velikim brojem jezera, osim Panonskog i Plivskog jezera vrijedi spomenuti i neka druga jezera. Stručnjaci upozoravaju da nije poželjno kupanje na jezerima koja nemaju svoja kupališta.

Jezera koja sa sobom nose određene opasnosti

Osim toga, kao poznate destinacije se navode Jablaničko jezero, Boračko jezero, Modračko jezero i neka druga, ali kupanje na ovim jezerima nosi sa sobom određene opasnosti.

Stručnjaci napominju da je nepreporučljivo kupanje u Jablaničkom jezeru jer je veoma prljavo, a osim toga na njemu se nalaze brojne centrale koje imaju mehanizme usisavanja vode, pa je zbog toga veoma opasno za kupače.

Modračko jezero već godina predstavlja jedno od najzagađenijih jezera u BiH. Ono je napravljeno u industrijske svrhe i u njega se ispuštaju razni industrijski otpadi. Modrac je bio prihvatljiv za kupanje samo nakon rata u našoj zemlji, pošto industrija tada nije bila toliko razvijena.

Kupanje na Boračkom jezeru je prihvatljivo, jer donekle ima izgrađeno svoje kupalište. Ipak, stručnjaci upozoravaju da će se ovo jezero uskoro pretvoriti u deponiju, pošto je zima jedino godišnje doba kada se uspije malo očistiti.

Ukoliko imate ideju da posjetite neku od lokacija u našoj zemlji, a na kojoj možete uživati u kupanju ili sunčanju, možda vam neko od ponuđenih mjesta bude inspiracija za vaš godišnji odmor. Jadran je uvijek tu kao neka vrsta univerzalne rezervne opcije.

Novinar: Haris Ahbabović


1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.