13.6.2016. 12:52
2
Safet Sušić iz Pariza sa Source.ba: Situacija u Parizu je zabrinjavajuća, Francuze najviše brinu huligani Rusije i Engleske
U Francuskoj se igra 15. po redu Evropsko prvenstvo u fudbalu, a iza nas je nekoliko poprilično dobrih utakmica. Možda i najbolja utakmica odigrana je sinoć u Lilleu kada je selekcija Njemačke pobijedila Ukrajinu sa 2:0, iako su i Ukrajinci imali veliki broj prilika.

Utakmica koja je privukla najviše pažnje na Balkanu je sudar Hrvatske i Turske u sklopu grupe C. Hrvati su sjajnim golom Luke Modrića zasluženo pobijedili Tursku sa 1:0, te tako najavili dobro takmičenje koje bi možda moglo podsjećati na neka najbolja takmičenja koja su naši zapadni susjedi odigrali u svojoj fudbalskoj historiji.

Danas je za Source.ba portal govorio nekadašnji selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine i čovjek koji je naš tim odveo na Mundijal u Brazilu, Safet Sušić.

"Istina je da su Hrvati zasluženo pobijedili Tursku. Hrvatska je ostavila izuzetno dobar utisak. Jutros sam čitao lokalne novine, novinari francuskog L'equipea hvale Hrvate. Igrali su dobro, zasluženo su pobijedili, a mogli su i sa ubjedljivijim rezultatom da pobijede. Neki čak smatraju da Hrvati vrlo lako mogu stići do polufinala", kaže Safet Sušić za Source.ba portal.

Često se spominje 1998. godina, kada su Hrvati bili treći na svijetu, i dva EURO-a gdje su Hrvati završili svoje učešće u četvrtfinalu, iako su možda mogli i dalje (1996. i 2008. godina). Upravo ih je na EP 2008. godine u Austriji i Švicarskoj izbacila Turska, iako je Hrvatska imala vodstvo od 1:0 sve do 120. minute kada je Semih Senturk odveo meč na penale. 

"Ranije sam rekao da su ekipe koje mogu da daleko doguraju Hrvatska i Portugal. Hrvatska je opravdala očekivanja svih onih koji prate tu reprezentaciju. Imaju dobru odbranu, sredina terena im je fenomenalna sa Modrićem i Rakitićem, a u napadu je Mandžukić koji je uvijek opasan za protivničke odbrane. Ne znam da li mogu doći do polufinala, ali treba ozbiljno računati na njih. Po meni su i dalje prva dva favorita za titulu Nijemci i Španci. Sinoć sam gledao meč Njemačka - Ukrajina, koja je po meni do sada bila najbolja na EURO-u. Sve ono što sam vidio sinoć, meni je prvi favorit reprezentacija Njemačke", kaže nekadašnji selektor reprezentacije BiH.

Jedan od favorita za osvajanje pobjedničkog pehara je i domaća selekcija Francuske, ali čini se da Francuzima nešto nedostaje, prije svega se misli na neke fudbalere iz odbrane i napadača Karima Benzemu, koji je udaljen iz ekipe zbog skandala oko ucjenjivanja. Uz dužno poštovanje prema Olivieru Giroudu, napadaču Arsenala, nije on taj kalibar koji bi mogao nadomjestiti izostanak Benzeme u vrhu napada.

Sve se više povlači ta priča da je Didier Deschamps, selektor Francuske, pokleknuo pred pritiskom "rasističke Francuske", pa u ovom timu nema Karima Benzeme, Samira Nasrija i Hatema Ben Arfe, a Franck Ribery je zbog sličnih razloga otkazao nastup u reprezentaciji. 

"Fali Francuzima mnogo toga. Svakako im nedostaje Benzema, ali i Ribery koji je sam odlučio da više ne igra za reprezentaciju. I ovako su oni bez ovih fudbalera favoriti, ali teško da mogu biti veći favoriti od Španije ili Njemačke. Lično ih ne vidim dalje od polufinala na ovom EP", ističe naš sagovornik iz Pariza.

Kada smo već kod glavnog grada Francuske, Pariz je grad koji se ovih dana suočio sa ogromnim problemima. Osim što se radi o brojnim štrajkovima koji su aktuelni u ovoj zemlji, grad je pun smeća koje se nalazi na ulicama. Dodatni problem za cijelu Francusku predstavljaju huligani koji prave nerede u gotovo svim gradovima u kojima se nalaze i u kojima se igraju utakmice EURO-a.

"Situacija u Parizu je zabrinjavajuća. Što se tiče štrajkova nema tu nekih posebnih problema. Najviše što Francuze zabrinjava je ono što se dešava na stadionima i oko njih, posebno kada su u pitanju grupe u kojima se nalaze reprezentacije sa velikim brojem huligana. Najveće probleme prave Englezi i Rusi", ističe Sušić.

Ostaje žal što se i reprezentacija Bosne i Hercegovine također nije plasirala na ovo EP, prvo na kojem učestvuju 24 reprezentacije, što je gotovo 50% svih evropskih selekcija koje su prošle kroz kvalifikacije za ovaj turnir. Safet Sušić je upravo vodio naš tim u prve četiri utakmice kvalifikacija za EP, kada je osvojio svega dva boda, zbog čega je u konačnici i dobio otkaz.

"Imali smo priliku, ali nas je Irska nadograla u tom baražu i sada nemamo za čim da žalimo. Kvalifikacije za SP počinju u septembru i sada treba za te kvalifikacije pripremiti ekipu. Bez obzira što je Belgija apsolutni favorit, treba spremiti ekipu koja će se u najgorem slučaju boriti za drugo mjesto sa Grcima. Belgija je u ovom trenutku daleko jača reprezentacija i od naše, ali i od grčke reprezentacije", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal nekadašnji selektor BiH, Safet Sušić.

Evropsko prvenstvo danas i sutra se nastavlja utakmicama u grupama C, E i F. Nakon sutrašnjeg programa bit će okončano prvo kolo grupne faze na EURO-u u Francuskoj.

Novinar: Haris Ahbabović


2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.