20.6.2016. 18:42
2
Spektakularan kraj: LeBron James, Tyronn Lue i J.R. Smith grcali u suzama, Warriorsi će se mjesecima oporavljati od šoka
Završena je još jedna NBA sezona, a po prvi put u svojoj historiji Cleveland Cavsi su postali NBA šampioni. U ludoj završnici, Cavsi su predvođeni Jamesom i Irvingom slavili u sedmoj utakmici protiv Golden State Warriorsa i tako u Oracle Areni podigli trofej najboljeg košarkaškog tima na Planeti.

Cleveland je ušao u historiju NBA lige kao prvi tim koji se vratio u finalnoj seriji nakon što su gubili sa 3:1, a na kraju su uspjeli da slave u posljednjoj sedmoj utakmici. Koliko je ovo bio težak poduhvat govori slika nakon okončanja utakmice gdje su se gotovo svi košarkaši Cavsa srušili na parket i počeli plakati. Toliko emocija na jednom mjestu u jednom NBA finalu vjerovatno nikada nismo vidjeli (ako ne računamo one Jordanove godine tokom osvajanja prvog prstena i osvajanja prvog trofeja nakon pogibije njegovog oca Jamesa).

Svi su grcali u suzama, pa i LeBron James koji je napokon uspio da uradi ono što je pokušavao kroz cijelu svoju karijeru, a to je da sa matičnim Cavaliersima osvoji NBA prsten. Popularni LBJ je napokon pobjegao od sjene vječitog gubitnika koja ga je proganjala, jer je prije svega nekoliko dana imao ogromnu šansu da izgubi svoje peto NBA finale (podsjećanja radi, Michael Jordan nije nikada izgubio nijedno NBA finale, dok je Kobe Bryant izgubio dva finala u svojoj karijeri).

LeBron James napokon donio trofej u Cleveland

Nakon što su zapaljeni gotovo svi dresovi LeBrona Jamesa kada je napustio Cavse i otišao da igra sa svojim velikim prijateljom, Dwyaneom Wadeom u Miamiju, i nakon što je vlasnik Cavsa, Dan Gilbert, rekao kako će prije Cavsi uzeti titulu nego LeBron, King James se vratio u Ohio, u prvoj povratnoj sezoni izborio finale (gdje nije mogao ništa sam protiv raspoloženih Warriorsa), ali je ove godine naplatio sve teške poraze, počevši sa onim iz 2007. godine kada je San Antonio počistio Cavse u finalnoj seriji, a gdje je LeBron ostao jedino upamćen po grickanju noktiju. 

Brojke LeBrona Jamesa u finalnoj seriji su bile zaiste nevjerovatne, pa je LBJ zasluženo osvojio nagradu za najkorisnijeg igrača NBA finala, te tako pokazao kritičarima da je možda neopravdano Steph Curry onaj koji se danas smatra najboljim košarkašem na Planeti (lično sam mišljenja da beskonačno ispucavanje iza linije za tri poena ne čini igrača najboljim na svijetu, uz dužni respekt prema svemu onome što je ove sezone napravio Curry). 

U prvoj utakmici LBJ je postigao 23 poena uz 12 skokova i devet asistencija, druga utakmica 19 koševa, osam skokova i devet asistencija, u trećoj utakmici 32 poena, 11 skokova i šest asistencija, četvrta utakmica 25 koševa, 13 skokova i devet asistencija.



Peta utakmica 41 poen, 16 skokova i sedam asistencija, šesta utakmica 41 poen, osam skokova i 11 asistencija, te utakmica broj sedam 27 poena, 11 skokova i 11 asistencija (zalijepio tri blokade, posebno je bitna ona koju je udario Iguodali na kraju meča). Dakle, kroz cijenu finalnu seriju King James je imao prosjek od 29.7 poena po meču, 11.2 skokova i 8.8 asistencija po utakmici. Da ne dužimo, LeBron je po poenima, skokovima, asistencijama, ukradenim loptama i blokadama najbolji košarkaš u NBA finalu. Potpuna dominacija, u svakom smislu.

Ipak, LBJ je ove godine imao veliku pomoć u Kyrieju Irvingu koji je odigrao nekoliko fenomenalnih partija u finalu, a ujedno je pogodio šut koji je prelomio utakmicu i donio Cavsima prvu titulu prvaka NBA lige. Veliku ulogu u finalu imao je i Tristan Thompson, a Kevin Love se napokon probudio u sedmoj utakmici, pa je uz dobru odbranu pružio svoj sjajan doprinos.



U suzama je nakon utakmice bio i Tyronn Lue, koji je tako nakon Stevea Kerra, koji je to učinio prošle godine, postao još jedan trener koji je u svojoj debitantskoj sezoni u NBA ligi stigao do naslova. Njemu to, baš kao i Kerru prošle godine, nije prva NBA titula, jer je svojevremeno kao igrač sa Lakersima osvajao prsten. 

Džaba svi rekordi za Golden State Warriorse

Na kraju se ispostavilo da je cijela sezona Golden Statea u kojoj su srušeni brojni rekordi, pa tako i onaj čuveni iz 1996. godine kojeg su donedavno držali Bullsi, pala u vodu. Posebno ostaje žal navijačima Warriorsa jer je Golden State imao sve u svojim rukama, vodstvo od 3:1, potpuno razbijene Cavse, ali su izgleda počeli rano da slave. Jedan od ključnih faktora bi moglo biti neigranje Draymonda Greena u utakmici broj pet, kada su Cavsi slavili u gostima i vratili kakve takve nade da se domognu sedme utakmice, što su na kraju i uspjeli.

Splash Brothersi očito nisu bili na svom prepoznatljivom nivou, a posebno se to odnosi na Stepha Curryja od kojeg se mnogo više očekivalo. Kada pogledamo prošlosezonsko finale i igre Curryja i usporedimo ih sa igrama iz ovogodišnjeg finala, onda je jasno da čovjek nije pokazao mnogo toga za razliku od LeBrona Jamesa na drugoj strani ili njegovog kolege Kyrie Irvinga. Oba finala kažu da je Curry igrao pod ručnom kočnicom.

Draymond Green je bio svakako najbolji igrač Warriorsa u ovoj finalnoj seriji i imao je nestvarne brojke, bez obzira voljeli ga ili ne, pokazao je najviše od svih igrača u dresu prošlogodišnjih prvaka. 

Tako je Warriorse stigla kao kletva ona rečenica koju je prije par mjeseci izjavio Steve Kerr kada je dodao da ništa neće imati smisla, svi ti rekordi padaju u vodu, ako se na kraju ne osvoji šampionski prsten. To se upravo dogodilo. Warriorsi će imati cijelo ljeto pred sobom da probaju shvatiti šta im se dogodilo.

Finale puno emocija

Tokom finala smo imali poprilično diskutabilno suđenje, a nekako je najbolje suđenje viđeno onda kada je i bilo najpotrebnije, u utakmici broj sedam. U šestoj utakmici sudije su dosudile barem tri nepostojeća prekršaja za Stepha Curryja, što je Curryja u jednu ruku toliko iznerviralo da je navijača Clevelanda pogodio zaštitnikom za zube. Kasnije ga je na press konferenciji branio Steve Kerr, pa su obojica dobili novčane kazne. 

Ovaj pobjeda je posebno kao emotivna satisfakcija došla J.R. Smithu, koji na press konferenciji nakon osvajanja titule nije mogao da rečenicu izgovori (mene je, primjera radi, podsjetio na legendarnog Dennisa Rodmana koji je prije 25 godina grcao u suzama kada je dobio nagradu za najboljeg odbrambenog igrača u ligi).



Sezonu ćemo pratiti po mnogo čemu. Oproštaj Black Mambe je možda najupečatljiviji detalj ove sezone. Kobe Bryant se od košarke oprostio sa 60 poena u posljednjem meču svoje karijere, u Los Angelesu protiv Utaha. Golden State Warriorsi su srušili legendarni rekord Chicago Bullsa od prije dvadeset godina (omjer 73-9), ali im brojni nakon ovog finala neće priznati taj rezultat, posebno kada imate u vidu da se tokom devedesetih igrala možda i najbolja košarka ikada, te da odbrane tada nisu bile nešto poput misaone imenice, kao što je to danas čest slučaj u NBA ligi. Steph Curry je oborio brojne rekorde, ali onaj najimpresivniji je da je postao prvi igrač koji je u jednoj sezoni pogodio preko 400 trica, što će teško iko popraviti (osim Curryja ili možda njegovog saigrača Thompsona). Golden State se vratio u finalu Zapada protiv Oklahome, iako su gubili 3:1 u seriji, a isto je napravio Cleveland u velikom finalu protiv Golden Statea. 

U finalu smo napokon vidjeli nešto što se odavno nije viđalo. Napetu atmosferu, svađe među igračima, umalo tuče, prozivke preko Twittera, okršaje među porodicama igrača (u kojima je prednjačila supruga Stepha Curryja, Ayesha, pa se SC našalio da će joj pokidati internet kod kuće), niske i bezobrazne udarce (u kojima je šampionsku titulu osvojio Draymond Green), provokacije, krvoločnu želju za pobjedom. Draymond Green je tokom ovog Playoffa ispucao gotovo sve moguće kredite, pa je gotovo nemoguće objasniti kako ga NBA liga ranije nije kaznila (čovjek je namjerno u međunožje udario Stevena Adamsa, a kasnije se pravdao da je to sve u žaru borbe).

Nova sezona u NBA ligi počinje na jesen, pred nama je NBA draft koji će nam donijeti neke nove klince u ligu. Brojni klubovi su krenuli u rebuildinge, brojni već planiraju pojačanja, pa ćemo vidjeti šta će donijeli ljeto u najjačoj ligi na Planeti.

Jedno je sasvim jasno, LeBron James je od jutros krunisani kralj lige i tako će biti sve dok ne počne nova sezona. Da se razumijemo, nikada nisam navijao niti za jedan klub u kojem je igrao James, ako mislite da ga zbog toga favoriziram. Osim, možda sinoć.

Novinar: Haris Ahbabović

 
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.