29.7.2016. 12:25
1
Gonzalo Higuain je za Napolitance "juda", Maradona tvrdi da svi Napolitanci žestoko mrze Juventus
Gonzalo Higuain je novi član torinskog Juventusa, a to je transfer koji je žestoko odjeknuo širom Planete, te je ujedno prelazak Argentinca iz Napolija u redove mrskog Juventusa treći najveći transfer ikada, odmah nakon ona dva Garetha Balea i Cristiana Ronalda iz engleskih klubova u Real Madrid.

Nije se dugo čekala reakcija Malog zelenog, Diega Armanda Maradone, koji je osuo drvlje i kamenje po reprezentativcu Argentine koji je napravio stvar koja se u podnožju Vezuva ne prašta, potpisao je za Staru damu iz Torina. Svoje najbolje igračke dane, na klupskoj razini, Maradona je upravo odigrao u dresu Napolitanaca, pa je stoga sasvim razumljivo zbog čega je uputio kritike Higuainu (Diegu nije prvu put da vrijeđa reprezentativce Argentine. Svojevremeno je za Sergija Aguera izjavio da je vreća go****, nakon što se ovaj rastao sa njegovom kćerkom, a nedavno je istakao kako Messi još uvijek nije na razini na kojoj je on bio dok je igrao fudbal).

Maradona je dodao kako mu nije jasan transfer Higuaina, jer svi Napolitanci iz dna duše mrze Juventus. Tako je Napoli od prodaje Gonzala Higuaina Juventusu zaradio vrtoglavih 90 miliona eura, što je treći transfer svih vremena i najveći transfer ovog ljetnog prelaznog roka. 

Najviše se trošilo u Premiershipu

Mnogo se trgovalo širom Evrope, a po običaju najviše novca su potrošili Englezi, koji su osim nekoliko sjajnih pojačanja doveli i veliki broj poznatih trenerskih imena. Kao što vam je poznato, Jose Mourinho je preuzeo Manchester United, Pep Guardiola je novi menadžer Manchester Cityja, Antonio Conte je preuzeo Chelsea, Walter Mazzarri je preuzeo Watford, Claude Puel je novi menadžer Southamptona, dok se David Moyes ponovo vratio na Otok i preuzeo Sunderland, s čije klupe je otišao Sam Allardyce (imenovan za novog selektora Engleske).

Novo fudbalsko tržište, koje se brojnim ljubiteljima fudbala uopće ne sviđa, je Kina. Tako se veliki broj fudbalera koji igraju po evropskim klubovima, a koji uglavnom dolaze iz Južne Amerike, odlučio na odlazak u daleko Kinu, što bi se reklo "trbuhom za kruhom". Pojedini su pokušali da uvjere javnost kako su tamo otišli radi trofeja i takmičenja (?!) kao što je slučaj Ezequela Lavezzija, dok su neki bili pošteni i rekli kako su u Kinu stigli prije svega radi novca, kao što je slučaj Brazilca Hulka.

Upravo je transfer Hulka u kineski Shanghai SIPG drugi najveći transfer ovog ljetnog prelaznog roka. Naime, Kinezi su Zenitu za usluge ovog Brazilca platili 55,8 miliona eura. Arsenal je platio možda malo previše novca Borussiji iz Monchengladbacha za usluge Granita Xhake. Švicarac je plaćen 45 miliona eura, a tri miliona manje Manchester United je platio Dortmundu za usluge Henrika Mkhitaryana. Top 5 transfera ovog prelaznog roka zatvara Sadio Mane koji je za 41,2 miliona eura prešao iz Southamptona u Liverpool.

Očekivano, klubovi u engleskoj Premier ligi su do sada potrošili najviše novca za transfere. Klubovi iz Premiershipa su potrošili preko 600 miliona eura za nove igrače koji su stigli na Otok. Primjera radi, klubovi iz Primere su do sada potrošili nešto manje od 300 miliona eura na nove igrače, klubovi iz Bundeslige oko 430 miliona eura, dok su klubovi iz Serije A na nove igrače potrošili 435 miliona eura. Francuzi su potrošili svega 147 miliona eura (većinu potrošio bogati PSG).

Kada je u pitanju ovaj prelazni rok, osim pobrojanih top 5 transfera, među 20 najvećih transfera (barem kada je u pitanju obeštećenje) spadaju: Michy Batshuayi (iz Marseillea u Chelsea za 39 miliona), Mats Hummels (iz Dortmunda u Bayern za 38 miliona), Eric Bailly (iz Villarreala u Man. United za 38 miliona), N'Golo Kante (iz Leicestera u Chelsea za 35,8 miliona), Andre Gomes (iz Valencije u Barcelonu za 35 miliona), Renato Sanches (iz Benfice u Bayern za 35 miliona), Grzegorz Krychowiak (iz Seville u PSG za 33,6 miliona), Miralem Pjanić (iz Rome u Juventus za 32 miliona), Andre Schürrle (iz Wolfsburga u Dortmund za 30 miliona), Alvaro Morata (iz Juventusa iz Real Madrida), Georginio Wijnaldum (iz Newcastlea u Liverpool za 27,5 miliona), Ilkay Gündogan (iz Dortmunda u Man. City za 27 miliona), Mario Götze (iz Bayerna u Dortmund za 26 miliona), Nico Gaitan (iz Benfice u Atletico Madrid za 25 miliona) i Samuel Umtiti (iz Lyona u Barcelonu za 25 miliona).

Pjanić u Juventusu, Zukanović u Atalanti

Kada su u pitanju fudbaleri iz naše zemlje, nekoliko njih je tokom ovog ljeta promijenilo sredinu. Svakako najzvučniji transfer je prelazak Miralema Pjanića iz Rome u Juventus za 32 miliona eura.

Ervin Zukanović je iz Rome otišao na posudbu u Atalantu, dok je nekadašnji golman Zrinjskog i treći golman reprezentacije BiH, Goran Karačić, potpisao ugovor sa Adanasporom iz Turske. Jasmin Šćuk je iz Mlade Boleslav potpisao za Slaviju iz Praga, dok je nekadašnji reprezentativac BiH, Senijad Ibričić, iz Sepahana prešao u slovenački Koper. Zvonimir Kožulj je iz redova Širokog Brijega otišao u Hajduk. U HNL-u će od ljeta igrati ponovo Goran Zakarić (Slaven Belupo), te Haris Handžić (Rijeka). 

U nastavku pogledajte kako su trgovali najbolji evropski klubovi (značajniji transferi):

Chelsea:
Stigli: Michy Batshuayi, N'Golo Kante
Otišli: Marco Amelia, Radamel Falcao, Alexandre Pato

Manchester City:
Stigli: Ilkay Gündogan, Nolito, Oleksandr Zinchenko
Otišli: Martin Demichelis, Richard Wright

Arsenal: 
Stigli: Granit Xhaka, Takuma Asano, Rob Holding
Otišli: Mathieu Flamini, Tomas Rosicky, Mikel Arteta

Manchester United:
Stigli: Zlatan Ibrahimović, Henrik Mkhitaryan, Eric Bailly
Otišli: Victor Valdes, Nick Powell, Guillermo Varela

Liverpool:
Stigli: Sadio Mane, Georginio Wijnaldum, Loris Karius, Ragnar Klavan, Alexander Manninger, Joel Matip
Otišli: Jordon Ibe, Joe Allen, Martin Škrtel, Adam Bogdan, Kolo Toure, Joao Teixeira

Real Madrid:
Stigli: Alvaro Morata
Otišli: Denis Cheryshev, Alvaro Arbeloa

Barcelona:
Stigli: Andre Gomes, Samuel Umtiti, Lucas Digne, Denis Suarez
Otišli: Marc Bartra, Alen Halilović, Adriano, Dani Alves, Sandro, Alex Song

Atletico Madrid:
Stigli: Nico Gaitan, Šime Vrsaljko, Diogo Jota
Otišli: Leo Baptistao, Josuha Guilavogui, Jesus Gamez

Juventus:
Stigli: Gonzalo Higuain, Miralem Pjanić, Marko Pjaca, Dani Alves, Mario Lemina, Mehdi Benatia
Otišli: Alvaro Morata, Marcel Buchel, Simone Padoin, Martin Caceres

Napoli:
Stigli: Lorenzo Tonelli, Emanuele Giaccherini
Otišli: Gonzalo Higuain, Mariano Andujar, Camilo Zuniga

Roma:
Stigli: Gerson, Mario Rui, Alisson
Otišli: Miralem Pjanić, Dodo, Adem Ljajić, Seydou Doumbia, Ervin Zukanović, Morgan De Sanctis, Leandro Catstan, Iago Falque, Lucas Digne

Bayern Munchen:
Stigli: Mats Hummels, Renato Sanches
Otišli: Sebastian Rode, Mario Gotze, Mehdi Benatia, Serdar Tasci

Borussia Dortmund:
Stigli: André Schürrle, Mario Gotze, Ousmane Dembele, Raphael Guerreiro, Marc Bartra, Sebastian Rode, Mikel Merino, Emre Mor
Otišli: Ilkay Gundogan, Henrik Mkhitaryan, Mats Hummels

PSG:
Stigli: Grzegorz Krychowiak, Giovani Lo Celso, Thomas Meunier, Hatem ben Arfa
Otišli: Lucas Digne, Zlatan Ibrahimović, Gregory van der Wiel, Nicolas Douchez

Pripremio: Haris Ahbabović


1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.