14.9.2016. 17:53
4
Djevojka koja je jučer poginula u Hadžićima se vraćala sa dijalize, svjedoci nesreće tvrde da je prizor bio zastrašujući
Devetnaestogodišnja djevojka smrtno je stradala u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se jučer dogodila u Hadžićima. Nesreća se dogodila oko 16 sati i 20 minuta.

U nesreći su učestvovala dva automobila marke Volkswagen (Jetta i Golf), a u istoj je povrijeđeno pet osoba, dok je jedna osoba smrtno stradala. Povrijeđeni su muškarac i žena iz Jette, te dvoje djece i muškarac iz Golfa.

Ubrzo su na mjesto stravične nesreće stigla kola Hitne pomoći, te pripadnici Vatrogasne brigade Hadžići. Djevojka, koja je teško nastradala u nesreći, je preminula na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu oko 17:30 sati.

"Dana 13.09.2016. godine u 16:25 sati u mjestu Donji Hadžići, općina Hadžići, dogodila se saobraćajna nezgoda. Tom prilikom došlo je do sudara putničkog motornog vozila marke VW Golf 2, reg. oznake K07-A-590, kojim je upravljao vozač S.S., rođen 1976. godine u Foči, nastanjen u Sarajevu i putničkog motornog vozila marke VW Jetta, reg. oznake K43-E-080, kojim je upravljao vozač G.A., rođen 1990. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen. U ovoj saobraćajnoj nezgodi teške tjelesne povrede opasne po život zadobila je putnica iz vozila Golf, S.S., rođena 1997. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjena, a ljekraska pomoć joj je ukazana na KCUS-u, gdje je istog dana  oko 17:25 sati preminula od zadobijenih povreda. Također, teške tjelesne povrede su zadobili putnici iz vozila Golf, mldb. S.E., rođena 2001. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjena i dijete rođeno 2004. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjeno, kao i putnica iz vozila Jetta B.S., rođena 1986. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjena. Povrijeđenim je ljekarska pomoć ukazana na KCUS-u", stoji u saopćenju MUP-a KS.

Prema pisanju Dnevnog Avaza, prizor na licu mjesta je bio zastrašujući. Oba vozila su bila gotovo smrskana. 

"Sjedio sam u kladionici kada sam odjednom začuo snažan udar. Čuo sam vrisku, galamu, sirene, svi smo odmah izletili da vidimo šta se dogodilo. Oni koji su bili tu kažu da je Golf skretao prema benzinskoj pumpi kada se Jetta zabila u njega. Nastradala djevojka se, kako kažu, nalazila na mjestu suvozača. Jettu je vozio moj komšija koji se nedavno doselio u Hadžiće. Nazvao sam ga da vidim je li dobro, a iz bolnice mi je rekao da je dobro, ali da mu je supruga zadobila posjekotine. Žao mi je djevojke koja je poginula. Čuo sam da su vještaci uzeli snimke sa benzinske pumpe", rekao je za Dnevni Avaz mladić koji se u trenutku nesreće nalazio u kladionici pored ceste na kojoj se dogodio udes.

Prema pisanju Avaza i prema izjavama radnika sa benzinske pumpe, 19-godišnjakinja je bila bolesna i vraćala se sa dijalize. 

Uviđaj su obavili tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještaci saobraćajne i mašinske struke.

Novi zakoni u saobraćaju i drastično veće kazne

Izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, podržane u prvom čitanju na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH sa početka augusta ove godine, donose brojne novine, a trebalo bi da bude još nekih izmjena kada su ovi zakoni u pitanju.  U nastavku vam donosimo neke od novina koje će tretirati novi zakon. 

Prema dosadašnjim analizama koje su obavljene na putevima u BiH i prema podacima MUP-ova, najčešči uzrok nesreća na bh. cestama je neprilagođena brzina. Tako će zakonskim izmjenama brzina do 30 kilometara na sat veća od dozvoljene biti kažnjavana od 100 do 300 KM, a za prekoračenje iznad 30 kilometara na sat kazne će biti od 400 do 1.000 KM. U ovom novčanom rasponu plaćat će se kazna i za odbijanje alkotesta, kao i za utvrđeni stepen alkoholiziranosti iznad 1,5 grama alkohola u krvi. 

Zakonskim izmjenama predviđaju se i veće kazne za vozače koji koriste mobilni telefon tokom vožnje, kao i za nekorištenje sigurnosnog pojasa. Kazne za ove prekršaje iznosit će od 100 do 300 KM. Ukoliko pješaci budu na pješačkom prelazu razgovarali putem mobitela, bit će kažnjeni sa 40 KM, jer se novim zakonom to tretira kao saobraćajni prekršaj.

Novina koja podrazumijeva usklađivanje bh. zakona s evropskim jeste i ta da će vozačima u prve dvije godine od dobijanja vozačke dozvole biti zabranjeno upravljanje motornim vozilom od ponoći do pet sati ujutro, piše Dnevni Avaz. Istoj kategoriji vozača, ako su u roku od dvije godine sakupili četiri kaznena boda, bit će oduzeta i poništena vozačka dozvola. Vozačima koji budu stvarali buku poput škripe guma ili na neki drugi način (bespotrebno korištenje sirene) bit će naplaćivana kazna u iznosu od 40 KM.  Prema novim rješenjima, vozilima registriranim u inozemstvu na teritoriju naše zemlje neće moći upravljati osobe koje imaju stalno prebivalište u BiH. Novim izmjenama vozač bicikla nije više obavezan koristiti zaštitnu kacigu na javnom putu, prenosi Avaz.

Podsjećanja radi, prošle 2015. godine u BiH su, prema podacima MUP-ova, u 36.425 saobraćajnih nesreća poginule 292 osobe. U posljednjih deset godina u BiH je u saobraćajnim nesrećama poginulo 3.589 ljudi.

Novinar: Haris Ahbabović
Foto: Dnevni Avaz


4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.