24.10.2016. 13:59
0
Srbi vole Monicu Bellucci, Bošnjaci Angelinu Jolie, a Hrvati Kristen Stewart: Slušamo istu muziku, jedemo istu hranu, idemo na ista mora
BiH / Source.ba
BiH / Source.ba
BiH / Source.ba
BiH / Source.ba
BiH / Source.ba
BiH / Source.ba
BiH / Source.ba
Grupa građana Sarajeva okupila se prije dva dana u centru ovog grada kako bi odala počast demokratskoj kandidatkinji na predstojećim izborima u SAD-u, Hillary Clinton.

Kako bi kontrirali građanima Sarajeva, prije svega građanima Federacije BiH, grupa penzionera iz Istočnog Sarajeva se okupila kako bi podržala Donalda Trumpa, republikanskog kandidata na istim izborima i inače navodnom prijatelju Vladimira Putina. Gdje završava logika, tu počinje Bosna i Hercegovina, i obratno.

Mnogo je primjera gdje građani većeg ili manjeg bh. entiteta prkose jedni drugima i "kontriraju" im u brojnim stvarima. Obično su sve te stvari zasnovane na političkim parametrima i shvatanjima. Vjerske i nacionalne raznolikosti možemo staviti u istu košaru sa politikom.

Tako su neki uzeli za ozbiljno da se pozabave predstojećim izborima u SAD-u, jer FBiH bi mogla mnogo hajrovati od Hillary Clinton, jer je inače supruga Billa Clintona, nekadašnjeg predsjednika SAD-a i velikog prijatelja Bosne i Hercegovine. Navodnog prijatelja.

S druge strane, ovi u RS-u su kao ubijeđeni da bi manji bh. entitet mogao hajrovati ako pobijedi Donald Trump, kontroverzni kandidat kojeg više zanima publicitet nego ideja da se suoči sa ozbiljnim problemima američkog naroda (u ovom slučaju srpskog naroda). On je navodno veliki prijatelj Srba, posebno onih iz RS-a, iako su isti ti do jučer tvrdili kako im je Amerika veliki neprijatelj. Svi su našli prijatelje u njima, svako za sebe, a sve kako bi jedni drugima kontrirali. 

Danas smo razgovarali sa Srđanom Puhalom, političkim analitičarem i socijalnim psihologom. Probali smo saznati šta je to i da li postoji barem nešto što je zajedničko ljudima iz FBiH i RS-a. On je za Source.ba portal poručio:

"Mnogo toga imamo zajedničkog, počevši od egzistencionalnih problema, uz kuknjavu, šta nam rade i slično. Na tom ličnom planu se uopće ne razlikujemo. Ali, kada se to prenese na nivo politike, na nivo kolektiviteta, onda te razlike postaju vidljive i ogromne"
, kaže Puhalo.

"Mi slušamo istu muziku, jedemo istu hranu, idemo na ista mora, čitamo ili ne čitamo iste knjige. Koliko god pričali da se razlikujemo, mi se vrlo malo razlikujemo. Onog trenutka kad to pređe na nivo politike i kolektiviteta, onda su te razlike ogromne ili se pretvore u velike razlike", kaže Puhalo za naš portal.

"Mi imamo problem koji se zove narcizam malih razlika. Te male razlike dižemo u nebesa kako bismo pokazali i prikazali koliko smo različiti. To ljudima koji dođu sa strane nikako nije jasno, oni ne mogu da shvate ko je Srbin, ko Hrvat, a ko Bošnjak. Kada odeš u Francusku, sve je vrlo jednostavno. Imaš bijele, imaš crne, imaš naglaske. Kod nas je to mnogo manje izraženo, ali stranci imaju problem da raspoznaju ko je ko. Imaš TV Pink kojeg gledaju svi u BiH, imaš Arenu Sport ili Sport Klub, niko ne zna ni odakle su, a svi to gledaju. Kada gledaš vremensku prognozu više vjeruješ Hrvatima nego domaćim. Kada gledaš prenos utakmica, više voliš slušati hrvatske komentatore, nego naše", poručuje naš sagovornik.

Tako FBiH voli Hillary, dok RS voli Donalda. FBiH voli Manchester City, dok RS voli Manchester United. FBiH voli Erdogana, dok RS voli Putina. FBiH voli ljeto, dok ljudi iz RS-a vole zimu. Dva različita svijeta. Dvije različite planete. Dva različita univerzuma. Pitanje je šta nas uopće spaja?

"Politika je ključna koja nas u svemu razdvaja. Postoje stvari u BiH oko kojih se nismo usaglasili. To su neke bazične stvari koje su nerazjašnjene. Iz toga proizilaze svi animoziteti. Ako se ne možemo dogovoriti kakva će nam biti zemlja, od svega toga ide oprez, strah i podignuti gard prema drugima. Ne postoji neko ko će konstruktivno riješiti nezadovoljstvo svih ljudi", kaže Puhalo.

"Političari od toga dobro žive. Pogledajte prije mjesec dana o čemu se pričalo - hoćemo li zaratiti?! O tome sada više niko ne priča. To je kao jedan mali plamen. Malo ga odvrneš, pa rasplamsaš vatru, pa ponovo zavrneš da ono tinja. To su stvari koje nam ne daju da krenemo dalje. Ne moramo se voljeti, ali možemo živjeti zajedno", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Srđan Puhalo.

Novinar: Haris Ahbabović

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.