2.11.2016. 16:26
1
Šta se krije iza navodnog povlačenja Coca-Colinih proizvoda iz Konzuma: Nisu mi jasna pisanja pojedinih medija, nema potrebe da se pravi velika priča
Jučer je objavljeno kako je Coca Cola povukla sve svoje proizvode sa polica trgovačkog centra Konzum. Informacija je glasila da su povučeni svi proizvodi sa polica Konzuma širom Bosne i Hercegovine.

Pojedini mediji su pisali kako već punih sedam dana traje postepeno povlačenje proizvoda Coca Cole sa polica Konzuma, a to se tiče gaziranih i negaziranih pića, kao i pakovanja vode. Prema nezvaničnim informacija koje su jučer objavljene u pojedinim medijima, razlog za povlačenje Coca-Colinih proizvoda iz Konzuma je spor oko plaćanja, tačnije kašnjenje kompanije Konzum u isplati dospjelih faktura.

Danas smo pokušali dobiti komentar iz Konzuma, ali nakon nekoliko pokušaja i prebacivanja na službu koja bi nam mogla ponuditi odgovor nismo dobili više informacija, odnosno odgovor na pisanja medija oko spora Coca Cole i Konzuma. Pokušali smo dobiti i komentar PR menadžerice Konzuma, Zvezdane Stojaković, ali niko nam se nije javljao na telefon na kojem je predviđeno da se upravo javi spomenuta osoba.

Ipak, komentar smo dobili iz kompanije Coca Cola, a tamo smo razgovarali sa Almom Šahbaz, voditeljicom odnosa sa javnošću kompanije Coca Cola u BiH.

"Naša saradnja sa Konzumom se odvija neometano. To što se negdje dogodilo da na policama nema naših proizvoda će se dopuniti za dan-dva. Nisu mi jasna pisanja pojedinih medija od jučer. Nije bilo potrebe da dajemo bilo kakve zvanične izjave. Jedino smo rekli da u saradnji između Coca Cole i Konzuma, našeg ključnog kupca, se sve odvija neometano. Nema potrebe da se od ovoga pravi neka velika priča"
, rekla je danas za Source.ba portal Alma Šahbaz, voditeljica odnosa sa javnošću kompanije Coca Cola u BiH.

Kako bismo proširili cijelu ovu priču, prisjetili smo se još uvijek aktuelne afere lanca trgovina "Tuš" iz Slovenije, koji je oštetio našu zemlju za nekoliko miliona KM i koji je ostavio ogromna dugovanja iza sebe. Taj skandal se tiče dugovanja prema dobavljačima u BiH koji su pretrpili najveću štetu u cijeloj priči. I dan danas nije pronađeno rješenje, a firma "Tuš" još nikada nije vratila nijednu jedinu KM duga prema bh. dobavljačima.

Za Source.ba portal danas je govorio Nedim Kalamujić, direktor kompanije Intercamp iz Sarajeva, koja radi kao dobavljač za trgovačke centre. Upravo je i Nedim, zajedno sa svojom firmom, bio žrtva "Tuša". Našeg sagovornika smo upitali koliko često se susreću sa sličnim prevarama i da li se te prevare tiču domaćih trgovačkih centara.

"Situacija je poprilično loša. Došlo je do selekcije, broj aktera se smanjio, a to nije dobro ni za potrošače, a niti za dobavljače. Ovdje govorimo o domaćim trgovačkim lancima, iako je nama i Tuš bio domaći, jer je radio na prostoru BiH. Svi smo uskraćeni sa nekim alternativama. Čim imate tri umjesto deset aktera automatski je situacija drugačija"
, kaže Nedim Kalamujić za Source.ba portal.

Slovenački "Tuš" je, primjera radi, iza sebe ostavio ogromna dugovanja, a kada su se povukli iz BiH, nemoguće ih je gotovo bilo kontaktirati. Firma kao da nikada nije poslovala na tlu BiH.

"Tuš je pokrenuo postupak stečaja firme koja nema nikakve imovine. Uputili su ljude kojima duguju na taj neki stečajni postupak koji nije ništa drugo donio osim novih troškova. Stečaj firme koja je bez imovine ne može donijeti nikakvu isplatu dužnicima. Meni duguju negdje oko 60.000 KM, ali kada obračunam sve te neke troškove, ta cifra je mnogo veća. Tuš je ostavio iza sebe ukupni dug u iznosu od 20 miliona KM prema svim dobavljačima u BiH. Tu nisu uključene obaveze prema UIOBiH"
, kaže Kalamujić za naš portal.


Nedim Kalamujić, direktor kompanije "Intercamp" (Foto: Agencija Sens)

Međutim, za razliku od BiH gdje se ništa nije dogodilo kako bi dobavljači napokon naplatili dugovanja, u Sloveniji se situacija promijenila.

"Tuš u Sloveniji ima dugovanja oko 400 miliona eura, ali je to kod njih problem šire prirode, pa se u sve to uključila Vlada Slovenije, te čak i kabinet premijera. Sve to kako bi se spasili dobavljači u Sloveniji. Bila je ideja da se formira neka zadruga da bi se ti ljudi zaštitili, a Vlada Slovenije je na kraju zaključila da je daleko racionalnije da u sve to uskoče banke koje bi donijele refinansiranje. Sve to se dogodilo kako bi Tuš ostao u životu i kako se ne bi povukao na način na koji se povukao u BiH. Tuš sada u Sloveniji radi, dobavljači pomalo naplaćuju stara potraživanja. U BiH i dalje sve ide veoma sporo i tromo. Nema šta nismo činili i pisali. Tužilaštvo BiH nam nikada nije odgovorilo ni na jedno naše pisanje"
, rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Nedim Kalamujić, direktor kompanije Intercamp iz Sarajeva.

Novinar: Haris Ahbabović


1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.