Previše jedete hranu koja se veže samo za bosansku kuhinju i način kuhanja? Dosta vam je bureka, ćevapa i sarme. Željeli biste u Sarajevu probati nešto sasvim drugo, neobično, strano?
Eksprerimentisali smo za vas sa neobičnim jelima u Sarajevu, pa smo posjetili tri različite lokacije koje pripremaju razne vrste hrane koja dolazi iz Azije. U ovoj priči ćemo predstaviti neobična jela koja nam dolaze iz Japana, Tajlanda i Indije.
Naša prva destinacija bio je restoran Kimono koji priprema japanska jela, pa smo sa kuharom Arminom pripremali možda i najpoznatije jelo zemlje izlazećeg Sunca, suši. Za one koji nikada nisu jeli suši, 90 posto sušija se priprema od sirove ribe. Naš sagovornik tvrdi da su oni koji jedu suši u potpunosti sigurni, jer dodaci sušiju neutrališu sve bakterije u ustima.
S obzirom da je ekipa Source.ba portala bila malo skeptična kada je u pitanju ovo jelo, nismo se usudili da ga probamo. Valjda je razlog što su Balkanci nekako uvijek nastrojeniji Zapadu, nego Istoku. Ali smo probali sljedeće jelo koje se može pripisati tajlandskoj uličnoj kuhinji.
S nogu smo probali jelo kod Armina i bili smo zadovoljni, a još smo zadovoljniji bili na posljednjoj lokaciji gdje je za nas kuhao Ram iz Nepala. Indijsku kihinju do sada nismo probali, ali smo nakon degustacije ostali zadovoljni.
S obzirom da naš sagovornik iz dalekog Nepala ne govori toliko dobro bosanski jezik, uspio nam je objasniti šta sve stavlja u sos koji se miješa sa piletinom koja se peče u posebnoj peći. Za kraj smo probali jelo koje nam je Ram pripremio.
Novinar: Haris Ahbabović
Snimatelj: Ramiz Uzunović
Montaža: Ramiz Uzunović