29.1.2017. 15:58
1
"Govorili su mi da sam na terenu samo obično 'smetalo'. Moja Mirka je žena zbog koje bih odletio na Mjesec"
Wimbledon 2001. godine. Najjači teniski turnir na Planeti ostat će, te 2001. godine, upamćen po Goranu Ivaniševiću, čovjeku koji je dobio pozivnicu da dođe na Wimbledon, odigra neki meč i vrati se kući.

Goran Ivanišević je tako na Wimbledon stigao sa tri reketa, dvije majice i odlukom da se u Hrvatsku vrati nakon prvog ili drugog kola. I sam je bio svjestan da dalje ne može. Dvije sedmice kasnije, Goran je podigao pehar pobjednika Wimbledona. U finalu je nakon herojske borbe pobijedio Patricka Raftera, a pobjedu je posvetio legendarnom Draženu Petroviću. Bilo je to jedno od najvećih čuda ikada viđenih u historiji tenisa. Pobjedu je kasnije posvetio i svojim Splićanima:

"Ja da nisam rođen u Splitu vjerovatno bih sada bio ku*** od ovce", rekao je pred desetinama hiljada Splićana Goran Ivanišević nakon povratka iz Londona.

Wimbledon iz 2001. godine je obilježio još jedan meč. U osmini finala su se sudarili prvi favorit, Pete Sampras, i tada poprilično nepoznati mladi Švicarac, Roger Federer. Nakon velike borbe i pet setova, slavio je mladić iz Basela. Još uvijek u čudu šta je trenutno napravio, Federer je sjeo na klupu i zaplakao. Zaplakao jer je pobijedio do tada najvećeg tenisera. Zaplakao jer je pobijedio svog uzora. Zaplakao jer je pobijedio onog najboljeg, Petea Samprasa.

Šesnaest godina kasnije, Roger Federer je sjedio na klupi i ponovo je plakao. Ovaj put je plakao kao pobjednik Australian Opena i čovjek koji je osvojio 18 Grand Slam titula. Plakao je kao veteran koji je sa 35 i po godina pomeo svu svoju konkurenciju, pa i najvećeg od te plejade neuništivih, Rafaela Nadala. Roger je plakao jer je samo potvrdio jednu poznatu činjenicu - da je najbolji. Svih vremena.

Roger Federer je u godini u kojoj je osvojio svoj prvi Wimbledon trebao ići u vojsku, ali je te dužnosti razriješen zbog hroničnih problema sa leđima. I kao takav, Roger traje sve od 1998. godine, kada je postao profesionalni teniser, pa sve do danas. Još uvijek se ne nazire kraj letećem Švicarcu iz Basela. Svi ljubitelji Federerovog tenisa Federera poznaju kao smirenu i staloženu osobu, međutim nije uvijek bio takav. Oni koji se sjećaju njegovih početaka znaju da je Federer bio vrlo temperamentan igrač. Često se svađao sa sudijama, često je na sav glas kritikovao svoju igru i nervirao se. Promjenu je donijela njegova sadašnja supruga i dugogodišnja djevojka, Mirka Vavrinec. Federer je od tog trenutka postao sinonim za mirnog igrača u svijetu tenisa.

"Ne uzbuđujem se toliko kada igram tenis. Nekada sam i ja sam bacao rekete i vrištao oko sebe, ali danas se samo nasmijem kada to uradi moj protivnik. To je nešto s čim više nemam problema", rekao je Federer.

Gotovo da je nemoguća misija pobrojati sve ono što je u svojoj prebogatoj karijeri Fedex do sada osvojio. Dovoljno je samo reći 18 Grand Slam turnira (pet puta Australian Open, jednom Roland Garros, sedam puta Wimbledon i pet puta US Open). Samo od tenisa je do sada zaradio gotovo 100 miliona dolara. Osvojio 88 tunira. Ispred njega su samo legende svjetskog tenisa kao što su Jimmy Connors i Ivan Lendl. U Grand Slam titulama suvereno drži vodeću poziciju na vječnoj listi. Za sada se nemogućim čini da ga bilo ko preskoči na toj listi.



Rogerova dominacija kreće 2003. godine kada je osvojio svoj prvi Grand Slam turnir. Ista traje sve do 2008. godine kada će tron preuzeti nevjerovatni Rafael Nadal. Kritičari Federera i njegovog tenisa će reći kako Švicarac nikada u karijeri nije imao tako jaku konkurenciju kao što je danas imaju Andy Murray ili Novak Đoković, ili kao što su je imale neke ranije teniske generacije. Istina jeste da je Švicarac do pojave Rafe Nadala i nakon pojave Španca, u finalima GS turnira pobjeđivao teniska imena kao što su Marat Safin, Marcos Baghdatis, Fernando Gonzalez, Robin Soderling, Mark Philippoussis, Andy Roddick ili Lleyton Hewitt. Kada su u pitanju oni najveći, u finalima je ipak igrao i protiv tenisera kao što su Andre Agassi, Rafael Nadal, Andy Murray i Novak Đoković. Prva ekipa koju smo nabrojali ne umanjuje veliku Rogerovu dominaciju koja je prekinuta sa onom ludom sezonom Rafaela Nadala iz 2008. godine kada je Nadal pobijedio Federera na njegovom tlu, na Wimbledonu.

"Da nije bilo Rogera ja nikada ne bih bio ovo što sam sada. Federer je taj zbog kojeg sam napredovao, on je taj koji me je činio boljim. Zbog Rogera sam radio sve više i više, kako bih bio bolji od njega", rekao je prije nekoliko godina Rafael Nadal.

Za mene najlegendarniji i najbolji meč u historiji tenisa, koji sam do sada gledao, su odigrali upravo Rafa i Roger te 2008. godine na Wimbledonu. Potpuni rat bez pravila. Sveta borba dva ratnika. Bez limita. Bez predrasuda. Bez straha. Armagedon. Bio je to prvi Wimbledon na kojem je Nadal pobijedio Federera. Finale koje ćete pronaći u svim teniskim udžbenicima. Finale koje i ravnodušnog ostavlja bez daha. Tenis koji nije sa Zemlje.

Ušlo se u mrak. Federer se lucidnim potezima provukao u odlučujućim serijama trećeg i četvrtog seta, ali je Nadal na kraju ipak bio bolji u petom setu i tako Špancima donio prvu titulu sa Wimbledona. Kralj šljake je upravo postao krunisani kralj Wimbledona. Kralj Velike Britanije. Kralj svijeta. Rogeru je bilo jasno da mu se bliži kraj. Nije bio upravu. I hvala Bogu da nije. Slika Rafaela Nadala kako hoda po krovovima All England Cluba i kako se pozdravlja sa španskom kraljevskom porodicom. Slika Nadalovog oca koji grca u suzama i hvata se za glavu. Slika očajnog Rogera koji je negdje daleko u mislima. Putpuno van centralnog terena. Negdje u beskonačnosti, pokušava da se pribere, vrati prošlost i prisjeti se kako je to biti na tronu. 



Nekoliko mjeseci kasnije još jedan armagedonski meč. Tenis koji teško da ćete ikada više vidjeti. Bitka na život ili smrt. Zaboravite navijače, novac, sponzore, sve ljubitelje tenisa. Pobjeda donosi mnogo više od toga. Na kraju je, ponovo nakon pet setova, slavio Španac. Roger je samo dobio potvrdu svog straha od prije nekoliko mjeseci. Gotovo je. Bolji je. Nema lijeka. Nemam više šansi. Rafa je bolji od mene. I sam je to govorio sudiji tokom meča.

"Možda da probam malo kasnije, ne znam. Bože, ovo me ubija", rekao je Federer kroz suze, jecajući, dok ga je publika ispratila aplauzom. 

U tome i leži činjenica da su ovo dva najbolja tenisera koja smo ikada vidjeli. Roger Federer i Rafael Nadal. Nema boljih. Uz dužni respekt svim velikim šampionima u prošlosti i danas, nema boljih. Uzajamno poštovanje je to koje je dalo Rogeru snage da se publici obrati nekoliko minuta kasnije. U tome i leži njihova veličina, u uzajamnom poštovanju.

Koliko je Roger imao pogrešnu procjenu kada je u pitanju njegov kraj, govori naredni GS turnir, gdje je Federer napokon otišao u besmrtnike. Roger je iskoristio ispadanje Rafe Nadala u polufinalu Roland Garrosa i u finalu istog tunira pobijedio Robina Soderlinga za svoju prvu titulu na French Openu. Par sedmica kasnije je slavio i na Wimbledonu, a nakon toga je stigla titula i na Australian Openu. Opet je plakao, ovaj put uz himnu Švicarske i sa trofejom Roland Garrosa u rukama.

Toni Nadal, stric Rafaela Nadala i njegov dugogodišnji trener, prije dvije i po godine je dao sljedeću izjavu:

"Federer je vjerovatno najbolji teniser svih vremena. Kada pogledamo ukupnu statistiku i brojke, morate reći za Rogera da je najbolji teniser svih vremena", rekao je Nadal.

Vratimo se nekoliko godina unazad, tačnije mnogo godina unazad. Pojedini treneri i mediji u Švicarskoj su Rogera Federera proglasili antitalentom. Mirka Vavrinec je jedna od rijetkih koja je vjerovala u njegove sposobnosti. Uostalom, ova rođena Slovakinja je i sama igrala tenis. Mnogi se pitaju zbog čega najveći teniser svijeta pored sebe nema ljepšu i atraktivniju ženu. Treba li vam detaljnije objašnjenje?

Veliki Jimmy Connors je dao možda i najbolje objašnjenje za Rogera Federera:

"U teniskoj eri specijalista, možete biti majstor za tvrdu podlogu, majstor za šljaku ili majstor na travi. Ili jednostavno možete biti Roger Federer", rekao je Jimmy Connors.

"Imao sam 12 godina kada mi je otac rekao da moram da se odlučim da li ću nastaviti da treniram tenis ili fudbal. Jedan od trenera je mom ocu u školi rekao da mogu da zaboravim na tenis, jer mi ne ide od ruke. Tog dana sam za ručkom saopćio roditeljima da sam riješio da prestanem da igram fudbal i potpuno se posvetim tenisu. Bilo je teško. Brojni su mi govori da sam na terenu samo smetalo, a ja sam trenirao i po 10 sati dnevno. Bio sam tvrdoglavo dijete, ali sam znao da disciplinom i odricanjem, kao i napornim treniranjem, mogu da uspijem. U meni se tog dana kada sam čuo takve kritike probudio ogroman inat koji me je doveo do vrha", priča Roger Federer.



Iako su ga brojni novinari, ali i fanovi drugih tenisera, nazivali uobraženim i arogantnim, Federer je uvijek govorio kako je to bila pogrešna vizija njega i njegove ličnosti.

"Nikada nisam bio arogantan. Možda tako izgleda kada igram, ali nisam takav u životu. Vrlo sam emotivan i često plačem. To je nešto čega se pomalo stidim, ali to je tako", rekao je Švicarac.

Kao što sam naveo, Roger i Mirka su započeli vezu na OI u Sydneyju. Upravo je Mirka Federer bila najveća podrška za Rogera i najviše je vjerovala u njega.

"Ne znam kako bih opisao trenutak kada smo se prvi put poljubili, kao i to kako sam se tada osjećao. Da je pjesma 'I Am A Woman In Love' od Whitney Houston otpjevana u muškom rodu, bila bi to moja biografija. Mirkin pogled i njene usne bile su nešto najlepše što sam ikada vidio. I sada, nekoliko godina nakon našeg upoznavanja, moje srce zatreperi kao lastavica koja je poletila na jug kada čujem njen glas. Možda sada nekom zvučim pomalo patetično, ali ono što osjećam prema njoj ne mogu da izrazim riječima, jer nisam pjesnik, pa ne znam toliko lijepih stihova. Mirka je moja ljubav, moja svjetlost na kraju puta, moj izvor snage, moja podrška, moja ruža u rano proljeće i osoba zbog koje bih odletio na Mjesec", rekao je jednom prilikom Roger Federer.

Mirka je jutros bila glavna uloga u boksu Rogera Federera, u kojem se često mogu vidjeti njegovi roditelji. Ne postoji nijedan GS turnir na kojem upravo Mirka nije bila najveća podrška za Rogera. Još uvijek se pitate kako je moguće da Roger pored sebe nema neku ljepšu ili atraktivniju ženu/djevojku?

Roger je danas ostavio još jedan trag u beskraju. Historija je odavno ispisana, a danas su samo otvorene zlatne korice te pomalo zaboravljene magične historije. Roger, kao feniks koji se podiže iz pepela, ušao je na velika šampionska vrata i ponovo pokazao svoj veličanstveni teniski talenat.

Teško da ćemo ikada vidjeti kompletnijeg i elegantnijeg tenisera. Ples i imaginarna kreacija koji ostavljaju bez daha. Pokreti koji pričaju svoju priču. Forhendi i bekendi koji uvijek dolaze u nekom drugom svjetlu, sa drugom posvetom i porukom.

Toliko godina dominacije i vrhunskog tenisa. Gledati ga kako sa gotovo 36 godina pleše po terenu, uz neviđeni arsenal pokreta i udaraca, i dalje ga čini besmrtnim. Zato i jeste najveći. Svih vremena. Roger Federer. Najbolji svirač po teniskoj loptici koji je hodao Zemljom.

Novinar: Haris Ahbabović


1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.