9.2.2017. 17:50
1
Sudija zamolio Fergusona da on sudi utakmicu jer se boji Rooneyja: Čovjek je samo plakao i govorio "Došli su po Waynea, otet će nam ga"
Sir Bobby Charlton. Nemaš nijednog fudbalskog sladokusca na Planeti koji nije čuo za ovu fudbalsku gromadu. Film "United" koji se u kinima pojavio prije nekoliko godina na poprilično slikovit način opisuje sve ono što je krasilo tu čuvenu generaciju Busbyjevih beba.

Fudbal iz tog vremena nije bio ono što je danas. Danas je fudbal biznis koji pomjera tektonske ploče pravila i zakona ekonomije. Fudbal u vrijeme Busbyjevih beba je bio način života. Filozofija. Idejno kretanje. Sve. Da se razumijemo, fudbal je i danas na Otoku sve, samo sa posebnom injekcijom oko koje se to sve vrti. Novac.

Bobby Charlton je svoju prvu utakmicu u dresu Manchester Uniteda odigrao protiv kluba koji nosi isto ime kao njegovo prezime - Charlton Athletica. United je na Old Traffordu slavio sa 4:2, a upravo je plavokosi napadač bio strijelac dva gola za Crvene đavole. U narednih 757 utakmica za United, Sir Bobby Charlton je (ne računajući ova dva spomenuta gola) postigao još 247 golova. Preživio je Sir Bobby sve, pa i onu stravičnu minhensku nesreću 1958. godine kada je izginulo pola Busbyjevih beba. 

Tačno šezdeset godina kasnije, Manchester United je dobio svog novog najboljeg golgetera svih vremena. Engleski fudbal je dobio svog novog viteza. Jedan je od onih najboljih koji su se ikada pojavili na Ostrvu, te jedan od najboljih fudbalera koji su ikada hodali Zemljom. Prgavi brbljivac koji je znao sve sa loptom baš kao i Maradona. Kada sam ga prvi put vidio kako trči u dresu Evertona odmah me podsjetio na jednu veličinu engleskog i svjetskog fudbala, na Gazzu. Wayne Rooney me žestoko podsjetio na Paula Gascoignea. Kasnije ćemo svi shvatiti da je Wayne Rooney postao naprednija verzija Paula Gascoignea, sa fudbalskim znanjem Malog zelenog i sa atletskim sposobnostima najjačih ljudi na svijetu. Slijedi priča o najboljem strijelcu Manchester Uniteda u historiji. Ovo je priča o Wayneu Rooneyju, posljednjem engleskom vitezu.

Kada si navijač Arsenala uvijek imaš listu od četiri ili pet igrača koje nikada nećeš voljeti, ali ćeš ih uvijek poštovati. Ne pamtim koji je fudbaler zabio više golova Topnicima od Waynea Rooneyja (ako ne računamo Drogbu kojem je Arsenal bio redovna mušterija). Historija je napisana upravo protiv Arsenala. Wayne Rooney sa 16 godina u dresu Evertona (koji je barem dva puta veći od njega) zabija jedan od najpoznatijih golova koji su viđeni na Otoku. David Seaman nije mogao ništa. Porazio ga je klinac kojem je u to vrijeme mogao biti otac. 



Rooneyju je trebalo čak 200 utakmica manje kako bi srušio veliki rekord Bobbyja Charltona koji datira još od 1973. godine. Bobby Charlton, Denis Law, George Best, Ryan Giggs, Mark Hughes, Paul Scholes, Cristiano Ronaldo, Ruud van Nistelrooy. Svi su ostali iza Waynea. Da se skameniš kada pročitaš sva ta imena.

Bill Kenwright, tadašnji predsjednik Karamela, je plakao 2004. godine kada je u njegovoj kancelariji sjedio Sir Alex Ferguson koji je došao samo sa jednom namjerom - da se na Old Trafford ne vrati bez Waynea Rooneyja. 

"Čovjek je samo plakao, a meni je ta situacija pomalo bila smiješna, jer sam mislio da Bill glumi, s obzirom da se čovjek nekada bavio glumom. Međutim, kasnije sam shvatio da su njegove suze bile suze očaja, jer mu je bilo jasno da ne može zadržati Rooneyja. Nazvao je nakon toga njegovu majku i rekao joj: 'Došli su po Waynea, otet će nam ga'. Rooneyjeva majka je sa druge strane rekla kako se varamo ako mislimo da ćemo ga dobiti za male pare. David Moyes, menadžer Evertona u to vrijeme, je bio realniji. On je znao da Everton za Rooneyja može dobiti oko 25 miliona funti", rekao je Alex Ferguson o dovođenju Rooneyja.

Bajka na Old Traffordu nije mogla početi na bolji način. Debi u Ligi prvaka protiv Fenerbahcea i odmah tri gola. Nova zvijezda na svetom engleskom fudbalskom nebu je rođena. Rođen je Wayne Rooney. 



Iako je u United stigao sa 17 godina, Rooney je već bio poznat. Zamislite samo momka od 17 godina za kojeg su svi čuli. United ga je pokušao dovesti kada je imao 12 godina, pa onda dvije godine kasnije. Wayne nije želio da ide iz Evertona. Karamele su mu bile u krvi. Koliko je Wayne odskakao od ostalih momaka iz svoje generacije govori izjava Fergusona koji je rekao:

"Wayne Rooney je bio odrasli muškarac koji je igrao fudbal u mlađim kategorijama", rekao je Sir Alex.

Walter Smith je ubjeđivao Alexa Fergusona da mora po svaku cijenu dovesti Rooneyja. Svega par dana nakon Smithovog ubjeđivanja Rooney je zabio gol Seamanu sa 25 metara i tako pokazao o kakvom se talentu radi. 

Ko je pratio početak karijere Waynea Rooneyja zna da je itekako bio prgav. Možete li vjerovati da su se poneke sudije bojale Rooneyja. To je u svojoj autobiografiji nekoliko godina kasnije priznao i Alex Ferguson. Neke sudije su se požalile Fergiju na Rooneyjevo ponašanje, te su mu govorile kako upravo on treba da sudi utakmicu, jer je on jedina osoba koje se Wayne boji. Ne vjerujete da se Wayne bojao Alexa? Pogledajte snimak utakmice Wolverhampton - Manchester United od prije par godina kada je Rooney nakon vlastite greške i gola kojeg je United primio, prema svojoj klupi gledao kao da je vidio duha, dok je Sir Alex sa druge strane urlao na sav glas. Rezultat straha - Wayne zabija gol svega par minuta nakon primljenog gola.

Kada smo već kod sudija, pojedine sudije na Otoku su slične probleme imali sa još jednim Unitedovim prgavcem, Royjem Keaneom. Jedan od sudija se jednom prilikom, kada je Keane imao svoj mračni dan, okrenuo prema Fergusonu i rekao mu:

"Iskreno se nadam da će danas pobijediti tim Royja Keanea".

Engleski navijači su se žestoko obrušili na Waynea Rooneyja kada je The Sun pred SP u JAR-u 2010. godine objavio detalje Rooneyjeve bračne prevare u jednom noćnom klubu. Wayne je očekivao poziv od Alexa Fergusona, ali ga je ovaj namjerno ignorisao. To je bio jasan stav da se Rooney sam mora izboriti sa problemima, a ne čekati ruku na ramenu svog menadžera.

Ulje na vatru je dolio i rezultat Engleske sa tog Mundijala. Rooney je postao omiljena meta navijača u Engleskoj. Veliki broj navijača Uniteda mu je zviždao tokom zagrijavanja na Old Traffordu neposredno nakon povratka sa SP. Iste godine Wayne objavljuje da više ne želi igrati za Manchester United, te da je vrijeme da ide sa Old Trafforda jer je klub neambiciozan, što je Alexa Fergusona posebno uvrijedilo.

"Osvojili smo tri od četiri zadnje lige, igrali smo tri puta u finalu Lige šampiona, osvajali smo kupove, uvijek smo se borili za titulu, a on kaže kako nismo ambiciozni. Ne znam o čemu priča taj momak", rekao je Ferguson.

Međutim, kada je Rooney dobio platu koju do tada nikada nije vidio nijedan fudbaler na Otoku, brojni njegovi saigrači su pomislili da je to upravo bila igra da se dobije što više novca. Sam Ferguson je branio Rooneyja riječima da ne vjeruje da je to bila Wayneova namjera.

Wayne je bio dio još jednog skandala koji se tiče Mundijala. Naime, na SP 2006. godine je u međunožje udario Ricarda Carvalha, a nakon toga se umalo potukao sa saigračem iz Uniteda, Cristianom Ronaldom. Rooney je dobio crveni karton, Engleska je ispala nakon penala (nakon čega drugog bi i mogla ispasti), a mediji su već počeli da prave priče o ratu u Manchester Unitedu. Na nagovor Mikea Phelana, Fergusonovog pomoćnika (koji je inače donedavno vodio Hull City i koji je prvi ove sezone načeo Claudija Ranierija), nije održana zajednička press konferencija Rooneyja i Ronalda, nego su obojica u prisustvu Alexa Fergusona ručali i tako zakopali ratne sjekire. 



To nije prvi slučaj rata između fudbalera Manchester Uniteda na internacionalnom nivou. Kada se Engleska prije mnogo godina sudarila sa Škotskom, Nobby Stiles je nakon intoniranja himni prišao Denisu Lawu i rekao mu "Sretno majstore", nakon čega mu je Denis odgovorio: "Nosi mi se sa očiju, ti engleski ku**** sine". Stiles je ostao skamenjen u mjestu.

Wayne Rooney je autor do sada najljepšeg gola kojeg smo vidjeli na Otoku, kada je u derbiju Manchestera na maestralan način, makazicama, pogodio gol Manchester Cityja. 

"To je bilo nevjerovatno. Vidjeli smo neke fantastične golove na Otoku, ali takav gol vjerovatno više nikada nećemo vidjeti", rekao je nakon te utakmice Alex Ferguson, kojem se neposredno nakon gola sa usana mogla pročitati psovka koja je značila potpuno iznenađenje i pozitivnu nevjericu.



Kada se cijeli svijet pozivao na Ronalda kao najboljeg fudbalera Manchester Uniteda, uvijek se prisjetim jednog razgovora sa poznanikom:

- Ko je po tebi trenutno najbolji fudbaler Manchester Uniteda?
- Ronaldo, odgovorio mi je.
- Meni je Wayne Rooney.


Nisam bez razloga rekao da je Wayne, iako je Ronaldo te sezone zabio 40 golova, te iako je Portugalac pravio dar-mar na Ostrvu. Rooney je zabio 20 golova manje, ali od tih 40 golova koliko je zabio Ronaldo, Rooney je namjestio Portugalcu barem pola. U ključnim utakmicama, koje su odlučile šampionat te godine, Rooney je taj koji je zabijao golove, kada Ronalda nije išlo. Rooney je jedini fudbaler sa Otoka, pored Stevena Gerrarda, za kojeg sam svojevremeno govorio da je najbolji na svijetu.

Novine pišu mnogo toga. Neki ga povezuju sa Amerikom, neki sa Kinom. Činjenica je da je njegov biološki sat otkucao, te da više nije ni blizu onog virtuoza sa loptom kojeg smo nekada gledali. Engleski vitez odlazi lagano u penziju, iako njegove godine ne govore da se bliži kraj. 

Kada se nekada, za nekih 10-ak godina, budete prisjećali Rooneyjeve karijere i kada budete gledali sve golove koje je zabio u dresu Uniteda i reprezentacije Engleske (čiji je također najbolji strijelac svih vremena), kratko ćete, u naletu nostalgije i fudbalskog adrenalina, vjerovatno izgovoriti istu rečenicu koju je prije nekoliko godina nakon njegovog gola protiv Cityja izgovorio i Alex Ferguson. Wayne Rooney. Fuc**** unbelievable. 

Kao što reče NBA legenda Isaiah Thomas, neke psovke su jednostavno potrebne da se stave na određeno mjesto kako bi istakle pravi smisao.

Novinar: Haris Ahbabović

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.