22.2.2017. 11:06
26
"Niču" novi objekti i zgrade: Otoka postaje novo elitno sarajevsko stambeno naselje
Sarajevsko naselje Otoka u posljednje vrijeme je veoma atraktivno i zanimljivo firmama koje grade stambene i poslovne objekte.

Tako je na području Otoke i Alipašinog Mosta "niklo" nekoliko zgrada, ali to nije sve kada je u pitanju ovo naselje. Planira se i izgradnja nebodera na samoj raskrsnici u centru Otoke.

Za Source.ba portal danas je govorio načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić, koji se osvrnuo na izgradnju novih objekata na Otoci.

"To je sve dio regulacionog plana Alipašin Most 7 koji je usvojen prije godinu dana. Njime su planirani objekti poslovno-stambenog tipa koji su zanimljivi za tržište, te mi sada imamo tu situaciju da je nekoliko investitora krenulo sa izgradnjom u prostoru od firme GRAS pa do same Otoke", rekao je danas Semir Efendić za naš portal.

Na raskrsnici ulica Alije Kučukalića i Džemala Bijedića u sarajevskom naselju Otoka planirana je izgradnja nebodera uz najveću raskrsnicu u općini Novi Grad. Prijedloge za izgradnju ove zgrade su mogli upućivati i građani Otoke.

"Taj neboder je planiran po odluci Gradskog vijeća, iako je odluka Općine Novi Grad bila da on ne bude planiran", kratko je poručio Efendić.

"Nekim planovima od prije 10-ak godina je odlučeno da umjesto industrijske zone na Otoci bude stambena zona. Činjenica je da je ovo nastavak stambenog masiva iz Novog Sarajeva i koji kreće negdje od Otoke. I bez toga Otoka je vrlo interesantna kao jedno od najfrekventnijih mjesta u Sarajevu. Ipak, skoro da nema prostora za neku daljnu ozbiljniju izgradnju od Otoke prema centru grada. Općina Novo Sarajevo je trenutno najnaseljenija općina po kvadratnom kilometru u BiH. Ovo što je napravljeno na Otoci se meni lično ne sviđa. Mi smo nakon toga napravili malu korekciju kako bismo napravili školu na tom mjestu. Pored Doma zdravlja ćemo tako imati osnovnu školu".

"Imali ste priliku da vidite koliko se dobije kvaliteta kada se napravi samo jedan park. Prošle godine smo objavili to da je stambena izgradnja atraktivna, jer je moguće prodavati stanove u Sarajevu za razliku od poslovnih prostora"
, kaže Efendić.

Ipak, činjenica jeste da su parkovi ti koji nedostaju između novoizgrađenih stambenih objekata na Otoci.

"Tražili smo kada je u pitanju prostor da potpuno izmijenimo pristup kako bi napravili više sadržaja, to jeste parkova. Kada je u pitanju taj regulacioni plan, postoji plan da se stavi neko zelenilo između, ali po mom mišljenu, mislim da to nije dovoljno. Taj jedan dio zelenih površina između objekata je predviđen, ali mislim da je potrebno više. Na Alipašinom Polju imamo više zelenila nego ovdje. Škola koja će se izgraditi djelomično će umiriti taj prostor", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić.

Novinar: Haris Ahbabović
Snimatelj: Ramiz Uzunović
Montaža: Ramiz Uzunović


26
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.