13.3.2017. 16:14
16
Turci "prijete" rezanjem narandži, a te prijetnje jedva dočekao desničar koji je izjednačio Kur'an sa Hitlerovim Main Kampfom
Ne stišava se velika bura između Turske i Holandije, iako se u cjelokupnu "halabuku" uključuju i neke druge članice Evropske unije, koje su stale na stranu zemlje lala.

Tako su turske vlasti izjavile kako će spriječiti povratak holandskog ambasadora u ovu zemlju.  Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Turske, kojem je nedavno onemogućen ulazak u Holandiju, je rekao kako će holandskom ambasadoru biti zabranjen ulazak na tursko tlo.

Lars Lokke Rasmussen, premijer Danske, zatražio je od turskog premijera, Binali Yildirima, da otkaže posjetu ovoj zemlji. Predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan, rekao je kako će zabraniti holandskim avionima da lete preko turskog zračnog prostora. Napestost je porasla nakon što su Turci na demonstracijama noževima rezali narandže i tako poslali poruku holandskom narodu i političarima.

Za Source.ba portal danas je govorio vanjsko-politički analitičar, Mirnes Kovač, koji se dotakao situacije u kojoj se trenutno nalaze ove dvije zemlje.

"Ovo je veoma teško vrijeme za Evropu. Ona se suočava sa izborima u Holandiji, Francuskoj, a nakon toga idu nove zemlje. Nakon Brexita je veliki porast desničarskih populističkih partija. Ono što se dogodilo na relacijama Turska - Njemačka, pa sada Turska - Holandija nije dobro s obzirom na broj Turaka koji žive u tim zemljama. Nije dobro za budućnost tih ljudi u takvim zemljama", kaže Kovač za Source.ba portal.

"Neki krugovi kažu da Erdogan ide u savez sa Putinom i pomaže mu u podrivanju EU. Ja lično čisto sumnjam da je to neka kredibilna priča, ali je EU u velikoj krizi, te eventualni pad Evropske unije nikom ništa dobro neće donijeti. Turska ima svoja unutrašnja pitanja i ima pravo da vodi kampanju o referendumu na svom tlu. Međutim, ukoliko jedna zemlja EU to ne dozvoljava zbog svoje suverenosti ili ukoliko odluči da ti politički skupovi nisu u interesu zemlje, po diplomatskoj praksi se to pravo mora poštovati. Isto bi se moralo poštovati i da se slično nešto dešava na tlu Turske. S te strane neshvatljivo je da ova kriza eskalira. Ovo neće donijeti dobro ni Turskoj, ali ni pojedinim članicama EU"
, poručuje Kovač za naš portal.

Problematično je ono što se trenutno dešava i oko same Republike Turske. Ipak, teško je vjerovati da se na tlu Turske spremaju sukobi kao što su, primjera radi, u Siriji, jer je turska vojska jedna od najjačih na Planeti, Turska je članica NATO-a, ali i turski narod je poprilično na strani predsjednika Erdogana i njegove vlade.

"Nije odgovornost u ovome samo na Turcima, jer Turska dugo vremena dobija sav teret ratova koje je prouzrokovala Zapadna alijansa, tu je i teret izbjeglica i slično. Ne želim nikoga da uvrijedim ovdje, ali je činjenica da je Zapad svojim intervencijama izazvao velike arhitektonske poremećaje na Bliskom istoku. Sav teren je sada pao na leđa okolnih zemalja, ali ponajviše na leđa Turaka. S druge strane, dugo vremena se Turskoj uslovljavaju vizni režimi, prijem u EU i slično, pa je sada vjerovatno došlo do zasićenja kod Turaka i određene depresije, što je izazvalo okretanju prema Rusima, što nikada nije bilo dobro za Tursku kroz historiju. To je neprirodan savez, koji je izazvan jednom geopolitičkom nuždom", ističe naš sagovornik.

"Emocije su sada isplivale na površinu i one su dominantne, ali nisu dobre za svjetski poredak. Turska nije igrač koji se može odbaciti, jer se bez njih ne može riješiti problem na Bliskom istoku. To Evropa zna, ali znaju i Amerikanci. Vidite kad krene nekoliko hiljada izbjeglica koja je nervoza u Evropi. Sukobi između Turske i EU će se najviše odraziti na položaj muslimana na tlu EU. To nije dobro za muslimanske i turske nacionalne zajednice u Evropi. Nikako ne mogu razumjeti politiku sadašnjeg rukovodstva Turske, te mislim da je nepotrebno lobiranje na ovakav način. Suštinski ti skupovi ne znače mnogo u nekoj odluci koju će donijeti Turska, jer je to njihova interna stvar. Ti glasovi Turaka u EU neće odlučivati i nisu primarni. Više zabrinjava to okretanje Turske prema Rusima koji godinama unazad imaju sankcije", kaže Mirnes Kovač za Source.ba portal.

Podsjećanja radi, sve je počelo nakon što su najavljene ustavne promjene u Turskoj, te nakon što su najavljeni skupovi podrške ustavnim promjenama u Turskoj u Holandiji i nekim drugim evropskim zemljama. Holandske vlasti su zabranile te skupove Turaka koji žive u ovoj zemlji, a nakon toga je nastalo diplomatsko zatajenje između ove dvije zemlje.

Cjelokupnu situaciju su sa oduševljenjem dočekali pojedini evropski ultradesničari, poput kontroverznog holandskog desničara Geerta Wildersa, koji je rekao kako Turke treba protjerati sa tla Holandije i kako im treba zabraniti ulazak u ovu zemlju. Radi se o političaru koji je svojevremeno izjednačio Kur'an sa "Mein Kampfom", djelom nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Novinar: Haris Ahbabović

 
16
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.