5.6.2017. 14:33
2
Dijete, u tijelu diva, koje plače: Pokušao se upisati na faks sa lažnom diplomom, nazivali ga nacistom zbog broja 88, oko njega uvijek manekenke
U svako doba noći da me neko probudi, vrlo lako mu mogu nabrojati mojih najboljih 11 fudbalera svih vremena. Dream Team. Idealna skupina koja je spremna da bude vječna, kao što i jeste. Najboljih 11 koje sam u životu gledao. Po pozicijama.

Sergio Ramos, Stam, Maldini, Roberto Carlos, Zidane, Ronaldinho, Maradona, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi i Ronaldo Nazario de Lima. Primijetili ste da nedostaje golman? Dugo vremena, prije sklapanja ovog Dream Teama, sam se dvoumio oko dva imena. Olivera Kahna i Gianluigija Buffona. Volim Kahna nenormalno, ali ne možeš a da Buffona ne staviš na broj jedan. Numero Uno. Jedinica za sva vremena. Hladnokrvni čuvar fudbalskog naslijeđa, a s druge strane gorostas u tijelu djeteta. Emotivac zbog kojeg moraš voljeti fudbal, kojeg moraš voljeti. Slijedi priča o najboljem golmanu svih vremena. Neprikosnoveni Gigi. Gianluigi Buffon.

Tri Lige prvaka je gledao kako mu izmiču. Prva je izmakla za dlaku. Manchestersko finale iz 2003. godine su odlučili penali. Milan je bio sretniji, Juventus je ponovo poražen. Ima nešto u tom prokletstvu da Juve gubi evropska finala. Nešto slično sam prije nekoliko godina pročitao u Hornbyjevom remek djelu "Stadionska groznica", kada je govorio o svim finalima FA kupa koje je Arsenal izgubio prije ere Arsena Wengera. U knjizi postoji odjeljak koji se zove "Prokleti Wembley". Dan pred Wembley, budiš se u hladnom znoju i znaš šta donosi poslijepodne. Od ostatka dana ti znači kakvo ćeš imati ljeto. Lijepo, mirisno i bajkovito, ili tmurno i sumorno kao što si navikao već ranije. Arsenal je toliko poraza doživio da su ljudi sa svakim novim finalom bili ubijeđeni da će Topnici ponovo lako izgubiti.

Nešto slično se malo kasnije počelo dešavati ekipi Benfice. Naime, kada se Benfica okitila drugom titulom prvaka Evrope, uprava lisabonskog kluba nije željela da poveća platu i da novčano nagradi tvorca te sjajne generacije Benfice, Belu Guttmanna. Benfica je odbila da obezbijedi povišicu Guttmannu, a on je onda izjavio svoju legendarnu rečenicu, odnosno kletvu:

"Benfica narednih 100 godina neće osvojiti evropski trofej!"

Prokletstvo koje traje i danas. Navijači Benfice se pribojavaju svakog evropskog finala, a tako je bilo i u posljednjem kada su 2013. godine od Chelseaja izgubili finale Europa lige. Svojevremeno je, pred početak finala Kupa šampiona 1990. godine između Milana i Benfice, na Guttmannov grob otišao sada već pokojni portugalski as, Eusebio, koji je plakao na grobu i molio Guttmanna da oprosti portugalskom timu kako bi kletva spala sa fudbalera Benfice. Da li je Eusebio uspio ubijediti duhove svog učitelja da skine kletvu sa Benfice? Nije. Benfica je poražena od Milana u finalu Kupa šampiona 1990. godine.

Sličan problem ima i Juventus, ali na Staru torinsku damu niko nije bacio nikakvu kletvu. Jednostavno su baksuzi. Juventus je ekipa koja je od svih evropskih timova upisala najviše poraza u finalima Lige prvaka. Stara dama je do sada igrala devet finala, ali je uspjela pobijediti u samo dva. Upisali su sedam poraza, a tri od tih sedam je na svojim leđima ispratio i Buffon. Prvo 2003. godine kada je Milan na Old Traffordu pobijedio Juventus, drugo prije dvije godine kada je Barcelona bila bolja od Juventusa u Berlinu, a posljednje prije nekoliko dana kada je Juve poražen od Reala u finalu Lige prvaka u Cardiffu. 

Ne moraš voljeti Juventus a da ti ne bude teško kada vidiš takvu fudbalsku i golmansku ogromnoću kako po treći put pognute glave u finalu Lige prvaka napušta takmičenje. Meni neprirodno djeluje da Buffona gledam kao poraženog u borbi. Najbolji borac, a poražen. Nema logike.

"Imam još jednu godinu ugovora sa Juventusom. Još jedna šansa da probam osvojiti Ligu prvaka", reče jučer Gigi.



Kakva bi samo bajka bila da Gigi napokon osvoji Ligu šampiona, a osvojio je sve što se moglo osvojiti. Čekalo ga je igranje u Seriji B, a bio je prvak svijeta. Sa titulom šampiona svijeta vratio se na oranice Serije B kako bi pokazao da je i dalje lojalan Juventusu i da će igrati u tom klubu bez obzira na sve. Moraš biti najveći. Gigi to jeste. Kada je 1995. godine upisao svoj prvi profesionalni nastup u dresu Parme, oglasila je legenda talijanskog fudbala i jedan od najboljih golmana svih vremena, Dino Zoff, koji je rekao:

"Nikada nisam vidio da neko debituje na takav način. Buffon je pokazao nevjerovatan karakter i smjelost u svojoj prvoj utakmici na golu Parme", rekao je Zoff.

Gigi Buffon je sa Claudiom Lucarellijem bio vlasnik malog kluba Carrarese koji je prošle godine proglasio stečaj. Gigi se u mnogo slučajeva našao u centru skandala, a jedan od najkomičnijih je onaj kada je sa lažnom diplomom iz srednje škole pokušao da se upiše na Pravni fakultet. Fakultet je to ubrzo shvatio, Gigi je uhapšen, a kasnije je zbog lažne diplome kažnjen sa šest miliona talijanskih lira. Voli skupe i brze automobile (a koji to fudbaler ne voli), lijepe žene (po tome je među najpoznatijim u svijetu fudbala), luksuzne vile (ima ih sedam) i putovanja.

"Buffon je jedan od najboljih golmana u historiji fudbala. Ono što je uradio kada je Juventus izbačen u Seriju B je samo pokazalo koliko je veliki čovjek", rekao je nekadašnji trener Bayerna,  Jupp Heynckes.

Spomenuo sam skandale? Gigi ih je imao veoma mnogo. Sve je počelo još 1999. godine kada je u slavlju jedne pobjede kao golman Parme skinuo dres ispod kojega je imao majicu s natpisom "Boia chi molla", fašističku parolu koja se tumačila kao "Ubica je onaj ko napusti borbu". Riječ je o frazi koju su krugovi bliski desnici koristili u razdoblju nakon Drugoga svjetskog rata i koja se 70-ih godina koristila kao slogan krvave revolucije u Reggio Calabriji.

"To nije bila greška nego čisto neznanje jednog 18-godišnjaka. Nisam poznavao historijsko značenje koje je imao slogan, a isti sam pročitao na školskoj klupi i želio sam ga jednostavno iskoristiti za motivaciju sebe i svojih saigrača", branio se nekoliko godina kasnije Gigi.

Međutim, svega godinu dana kasnije Buffon se ponovo našao u centru skandala koji se tiče nacističke Njemačke i nacističkog režima. Naime, kao golman Parme odlučio je da uzme dres sa brojem 88, što je ponovo protumačeno kao fašistički čin s obzirom kakvo značenje u nacističkim redovima ima broj 88. Gigi se ponovo morao braniti.

"Birali smo brojeve, a ja sam odlučio da uzmem broj 88. Značenje? Dvije nule su trebale prikazivati moju želju za povratkom nakon što sam zbog povrede propustio Euro 2000. godine. Pošto nisam mogao da uzmem dvostruku nulu, uzeo sam broj 88. Nisam imao pojma da je 'H' osmo slovo njemačke abecede i da broj 88 simbolizira pozdrav 'Heil Hitler'", rekao je Buffon.



"On je uzor svim golmanima moje generacije. Kada sam počinjao da igram fudbal, imao sam samo jedan san. Taj san je bio da budem kao Buffon. Svaki put kada bih igrao protiv njega, taj san bi mi se ostvario", rekao je svojevremeno Iker Casillas, bivši golman Real Madrida.

Već sam napisao da je Gigi poznat po tome što voli da bude u društvu lijepih žena. Nakon veze s talijanskom atletičarkom Vincenzom Cali, naslovnice je punila njegova dugogodišnja veza, kasnije i brak, s češkom manekenkom i svojevremeno Playboyjevim modelom Alenom Šeredovom s kojom ima dvoje djece. Brak se raspao 2014. godine, a nedugo zatim Buffon se utješio pet godina starijom Ilariom D'Amico, novinarkom Skyja, koja je sudjelovala u brojnim emisijama u kojima joj je gost bio upravo Gigi.

"Gledati ga kako trenira je bilo nevjerovatno. Igrati s njim je bilo nevjerovatno. Slabost? Gigi nema slabosti", rekao je svojevremeno Andrea Pirlo.

Ogromne probleme Gigi je imao pred SP 2006. godine nakon što se desio Calciopoli i nakon što se otkrio skandal oko namještanja utakmice. Buffon je bio optužen da se kladio na utakmice Serije A, a nakon povratka sa Mundijala mu je čak prijetila i zatvorska kazna. Italija je osvojila SP, Buffon se vratio iz Njemačke, optužbe protiv njega su odbačene, a ubrzo je travnjake Serije A zamijenio onim drugoligaškim. Njegovi saigračima u Juventusu i Italiji vrlo često su znali reći kako je "Gigi Maradona među svim golmanima svijeta". Kakav mangup.

"Najbolji golman protiv kojeg sam igrao je Gigi Buffon. Kada sam igrao za Juventus, veoma je teško bilo da prođeš Cannavara i Thurama. I onda kada ih prođeš, ispred tebe se pojavi Buffon. Sve je bila nemoguća misija", rekao je jednom prilikom Zlatan Ibrahimović.



"Nema boljeg golmana u mojoj eri. Mnogi su imali svoje loše trenutke i periode kada nisu bili u formi. Buffon je uvijek bio u formi", svojevremeno je rekao Ronaldinho.

Nijedne suze u svijetu fudbala me nikad nisu tako pogodile kao one kada je veliki Gigi plakao prošle godine nakon što je njegova Italija nesretno ispala od Njemačke u četvrtfinalu Eura. Suze na travnjaku, a onda jecaji u studiju dok se javljao novinarima u Italiji. Vidjeti takvog diva kako plače. Ne možeš da ne voliš Gigija. Ako tog lika ne voliš, onda se moraš zapitati je li sve uredu sa tvojim životom.

Lev Yashin, Peter Shilton, Harald Schumacher, Oliver Kahn, Edwin van der Sarr, Iker Casillas... Ipak, Buffon ispred svih njih.

Hrabro srce. Hladnokrvni div koji je spreman da pogine za svoju ekipu na travnjaku. Čovjek sa dostojanstvom. Čovjek sa hiljadu ruku. Istinska i orginalna fudbalska hobotnica. Gigi Buffon. Jednostavno - najveći. Ne idi još, majstore, ne idi još! 

Novinar: Haris Ahbabović

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.