1.7.2017. 18:19
0
Šta se bijeli u gori zelenoj?!
FOTO: Source.ba
U toku je ljetni prijelazni rok. Dok se neki fudbaleri i dalje odmaraju u dalekim tropskim krajevima, njihovi klubovi vrijedno rade kako bi doveli neke nove igrače, ali i kako bi prodali ponekog fudbalera i nešto zaradili.

Pričat ćemo samo o fudbalerima koji dolaze sa prostora Bosne i Hercegovine, bez obzira da li se radilo o A, mladim reprezentativcima ili samo o bh. internacionalcima, to jeste igračima koji svoj fudbalski hljeb zarađuju u inostranstvu ili će ga zarađivati upravo od ovog ljeta.

Kolašinac, Begović, Kodro

Neki A reprezentativci Bosne i Hercegovine su napravili sjajne transfere, a počet ćemo sa lijevim bekom, Seadom Kolašincem, koji je potpisao za londonski Arsenal. Kolašinac će tako biti prvi Bosanac koji je zaigrao na Emiratesu, a on je u Arsenal stigao kao slobodan igrač iz Schalkea. 

Asmir Begović je za 11,5 miliona eura pojačao redove Bournemoutha koji se ovo ljeto odlučio na veliko ulaganje i trošenje novca. Osim Begovića, za ogromne novce su doveli Jermaina Defoea i Nathana Akea. Eddie Howe očito ima namjeru da ove sezone napadne mjesta koja vode u evropska takmičenja.

Kenan Kodro je za 1,75 miliona eura napravio respektabilan transfer iz Osasune u njemački Mainz. S obzirom da je ekipa iz Pamplone napustila najjači rang španskog fudbala, dobro je što ćemo sina Mehe Kodre gledati u Bundesligi.

Mario Vrančić je napustio Darmstadt, koji je svakako ispao iz Bundeslige, a potpisao je za engleskog drugoligaša Norwich City. Visina transfera iznosi 750.000 eura. Eldar Čivić je iz Slovačkog prešao u prašku Spartu za 800.000 eura, dok je Jasmin Mešanović kao slobodan fudbaler iz Zrinjskog prešao u Maribor. Upravo će Mešanović za par dana u kvalifikacijama za Ligu prvaka igrati protiv svog donedavnog kluba.

Toni Šunjić, koji je kao igrač Stuttgarta bio na posudbi u Palermu, ponovo je promijenio sredinu, a ovaj put se odlučio za Rusiju i Dinamo iz Moskve. Dinamo je Stuttgartu platio 700.000 eura. Nekadašnji bh. reprezentativac, Senijad Ibričić, je stigao u Domžale, a Koper neće dobiti ni eura jer je popularni Ibra otišao kao slobodan igrač.

Smail Prevljak je iz RB Salzburga potpisao za Mattersburg, a u pitanju je posudba. Dojučerašnji stoper Mladosti iz Kaknja, Faruk Gačan, je potpisao ugovor sa ekipom Domžala, a tamo je otišao kao slobodan igrač. Adnan Džafić je iz ekipe FC MAS Taborsko otišao u Zlin, dok je Bojan Golubović iz SM Poli Iasija otišao u također rumunsku ekipu Gaz Metan.

Nermin Haskić je iz Žiline otišao u Ružomberok, dok se Semir Kerla, dojučerašnji igrač Željezničara, vratio u Litvaniju i sada je potpisao za Suduvu. Marko Maletić je iz Lommela potpisao ugovor sa Roeselareom, a u pitanju je slobodan transfer. Hamza Čataković, koji je zabio gol u kvalifikacijama za Europa ligu prije dva dana, je iz Sarajeva otišao u Trenčin za 120.000 eura.

Duljević, Zec, Salihović, Stevanović

Što se tiče igrača koji su kao free agenti na tržištu, od respektabilnih imena tu možemo izdvojiti igrače kao što su: 

Haris Duljević (napustio Sarajevo), Ermin Zec (napustio Karabukspor), Miroslav Stevanović (napustio Željezničar), Sejad Salihović (napustio St. Gallen), Amer Bekić (napustio Sarajevo), Benjamin Čolić (napustio Olimpic), Adnan Kovačević (napustio Sarajevo), Haris Handžić (napustio Debreceni), Boris Pandža (napustio Široki), Edin Rustemović (napustio Sarajevo), Pero Stojkić (napustio Zrinjski), Ivan Sesar (napustio Široki) i Antonio Soldo (napustio Široki). To su fudbaleri koji još uvijek nisu pronašli novi angažman ili su pri kraju realizacije transfera u drugi klub.

Englezi ponovo najviše "divljaju"

Kada su u pitanju najveći dosadašnji transferi u svijetu fudbala, tokom ovog ljeta, slijedi lista najskupljih 10 transfera:

1. Bernardo Silva, iz Monaca u Manchester City za 50 miliona eura
2. Mohamed Salah, iz Rome u Liverpool za 42 miliona eura
3. Corentin Tolisso, iz Lyona u Bayern za 41,5 miliona eura
4. Ederson, iz Benfice u Manchester City za 40 miliona eura
5. Andre Silva, iz Porta u Milan za 38 miliona eura
6. Victor Lindelöf, iz Benfice u Manchester United za 35 miliona eura
7. Jordan Pickford, iz Sunderlanda u Everton za 28,5 miliona eura
8. Davy Klaassen, iz Ajaxa u Everton za 27 miliona eura
9. Youri Tielemans, iz Anderlechta u Monaco za 25 miliona eura
10. Nathan Ake, iz Chelseaja u Bournemouth za 22,8 miliona eura

Džeko, Pjanić i Baljić

Što se tiče regiona i najskupljih transfera igrača iz zemalja bivše Jugoslavije, Srbin Nikola Maksimović je prešao iz Torina u Napoli za 20 miliona eura. Hrvat Marko Rog je iz Dinamo Zagreba prešao također u Napoli za 13 miliona eura. Crnogorac Adam Marušić je za 6,5 miliona eura prešao iz Oostendea u Lazio.

Podsjećanja radi, kada su u pitanju najskuplji transferi bh. fudbalera, na prvoj poziciji je i dalje Edin Džeko koji je iz Wolfsburga prešao u Manchester City za 37 miliona eura. Miralem Pjanić je iz Rome u Juventus prešao za 32 miliona eura, dok je Elvir Baljić za 15,6 miliona eura prešao iz Fenerbahcea u Real Madrid. To su ujedno tri najskuplja transfera u historiji bh. fudbala.

Pripremio: Haris Ahbabović


Pored Džeke i Pjanića, imamo li fudbalera koji vrijede nekoliko desetina miliona eura?
Da
Ne
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.