19.7.2017. 16:01
7
"Slažem se sa onim što gura moj predsjednik, Bakir Izetbegović. Sve što valja od politike, a nije idealno, je u SDA"
FOTO: Source.ba
U prethodnih nekoliko mjeseci sve se više govorilo o donošenju seta zakona o akcizama. Na tom zakonu najviše insistiraju iz Stranke demokratske akcije, ali se čini da nemaju podršku javnog mnijenja. Podršku opozicionih stranaka svakako nemaju.

Pitanje je šta se krije iza samih akciza, koliko će one donijeti dobrog ili lošeg za ovu zemlju, te šta je garancija da ćemo sredstva od akciza potrošiti upravo tamo gdje treba - na izgradnju novih puteva?!

Podsjećanja radi, nedavno se pojavio podatak da je od nekih ranijih akcija potrošeno osam milijardi KM. Još uvijek se, ni u jednom segmentu društva naše zemlje, ne vidi gdje je taj novac utrošen. Ako se po jutru dan poznaje, teško je povjerovati da ćemo sada imati bolju situaciju sa akcizama. Ipak, iz SDA su odlučni - set zakona o akcizama mora biti usvojen.

Za Source.ba portal danas su govorili Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA-a, kao i Safet Mešanović, zastupnik SDA u Skupštini KS.

"Potrebno je napraviti koncenzus da se dođe do usvajanja zakona o akcizama. Treba jasno definisati gdje će se usmjeriti ta sredstva. Kada se to zakonom odredi, onda ta sredstva moraju biti utrošena direktno na to na šta je rečeno, a to je cestogradnja"
, ističe Osmanović za Source.ba portal.

"Slažem se sa onim što gura moj predsjednik. Jedan dio tih sredstava će otići mimo onoga što je planirano, jer je državni aparat tako složen da će jedan dio otići na drugu stranu. Najveći dio toga će otići na projekte izgradnje cesta u BiH. Garancije moraju dati oni koji će glasati za taj zakon o akcizama. Svi mi koji se bavimo politikom znamo da se jedan dio sredstava odvaja za određene komisije, projekte, a u svemu tome se uvijek nađe stranputica ili da se dio sredstava skrene mimo onoga za šta je predviđen taj novac, a to se tiče onih koji nisu dobronamjerni", ističe Mešanović za naš portal.

Safeta Mešanovića smo upitali hoće li onda, kada je već pričao o stranputicama i onima koji nisu dobronamjerni, SDA biti glavni krivac u slučaju da novac ne bude utrošen na izgradnju puteva.

"SDA je glavni krivac u svemu. Sve što valja od politike, a nije idealno, je u SDA. Nisam rekao da su svi dobronamjerni u SDA, ali ono što valja, najveći dio toga je u Stranci demokratske akcije", ističe Mešanović.

Malo je onih koji vjeruju Stranci demokratske akcije, a i javno mnijenje nije pozitivnog mišljenja kada su u pitanju akcize.

"Opozicija treba da se bavi onim čime se bavi opozicija. Što se tiče javnosti, njima se na pravi način mora prezentirati šta je stvarni cilj akciza. Treba im reći da taj novac neće biti utrošen na popunjavanje budžetskih rupa", ističe Osmanović.

"Politička opozicija danas gotovo da i ne postoji, baš kao i ljevica ili neki drugi koji su nebitni. Ko će sve to gurati ako neće SDA? Najjači bošnjački faktor je uvijek bila SDA", ističe Mešanović za Source.ba portal.

Za kraj, zamjenika Bakira Izetbegovića, Adila Osmanovića, smo upitali ko može garantovati da će novac biti potrošen isključevo na gradnju puteva - može li to napraviti direktno Bakir Izetbegović ili on, Adil Osmanović. Pitanje je na koga upirati prstom ako sve ne prođe onako kako SDA obećava.

"Ne treba u ovoj zemlji bilo šta vezati za pojedinca. Kada se donese zakon i kada se sve definiše, treba predvidjeti sankcije za kršenje zakona. To je garancija. Zakon mora jasno precizirati gdje će se ta sredstva utrošiti. A bilo koji funkcioner stranke da ponudi neke garancije - on danas jeste, sutra nije. Njega to i ne obavezuje za godinu ili dvije godine dana", rekao je na kraju razgovora za naš portal Adil Osmanović.

Novinar: Haris Ahbabović


Jeste li za usvajanje seta zakona o akcizama?
Da
Ne
7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.