21.7.2017. 16:33
0
Gasi sve, motaj kablove!
FOTO: Source.ba
Bosanskohercegovački klubovi su okončali svoje evropsko putovanje. S obzirom da smo u proteklih nekoliko sezona gledali kako naši klubovi gotovo pa redovno ispadaju u prvim fazama kvalifikacija, nije neko galaktičko čudo to što su bh. predstavnici ostali bez Evrope i ove godine, a još se nije okončao ni mjesec juli.

Utakmicama AIK Solna - Željezničar, te Široki Brijeg - Aberdeen okončana je nova pustolovina bh. klubova na evropskoj sceni. Možemo slobodno reći da je sve to pustolovina, jer davna su bila vremena kada smo se nadali da će neki naš klub stići do Play off runde ili, ne daj Bože, grupne faze Lige šampiona ili Europa lige.

Sarajevo ispalo od četvrte ekipe iz Moldavije

Fudbaleri Sarajeva su priredili najveće razočarenje s obzirom da su ispali od kluba koji je proteklu sezonu u prvenstvu Moldavije završio tek na četvrtoj poziciji. Mislili mi da smo neki poseban faktor na evropskom zvjezdanom nebu ili ne, Divizia Nationala je jače takmičenje od BHT Premijer lige (barem tako kažu rezultati naših klubova i klubova iz Moldavije). Koliko je, ipak, Zaria Balti trebala biti slab protivnik za bordo tim sa Koševa govori činjenica da je Apollon Limassol sa Kipra kao orkan protutnjao pored Zarije i lagano se plasirao u 3. rundu kvalifikacija za Evropa ligu.

Sarajevo se može "vaditi" na činjenicu da je u drugom meču imalo čak 36 udaraca u okvir gola Zarije, te da su u produžecima promašili i penal, ali to ne umanjuje aksiom da se preko Zarije moralo proći dalje. Nema te statistike koja te može "oprati". Ili jesi, ili nisi. Kraj priče. Javno fudbalsko mnijenje u našoj zemlji, koje sebi često daje za pravo da se bavi trenerskih poslom, tvrdi kako je vrijeme da Čala bude zamijenjen neki drugim stručnjakom. 



Nedostajao je tu mnogo i jedan od najboljih igrača Premijer lige, Haris Duljević, a nedostajali su i Amer Bekić, te Mersuin Ahmetović koji bi, siguran sam, na našem najvećem stadionu do vrha napunili mrežu ekipe iz daleke Moldavije. Ovako samo ostaje žal za Evropom, jer sam također siguran da je Sarajevo, sa gore pobrojanim fudbalerima, i bez obzira na Čaline nedostatke koje mnogi često potenciraju, moglo preko Apollona da se nađe u trećoj rundi. To bi značilo sudar sa Aberdeenom u 3. pretkolu (ne gledajući na eventualni prolazak Širokog Brijega). To bi također značilo da Sarajevo ima ozbiljne prilike da se nađe u Play off rundi. Šta bi bilo kad bi bilo.

Ne tako davno bordo tim je preko Haugesunda i Atromitosa stigao do Play off runde za Evropa ligu kada su ispali od njemačke Borussije iz Moenchengladbacha. Ne tako davno Sarajevo je tuklo Levski iz Sofije na Koševu. Ne tako davno, Sarajevo je preko Cluja moglo u grupnu fazu Europa lige. Mnogi simpatizeri bordo tima će reći: "Eh, da je samo umjesto stative Hadžić pogodio gol Cluja pola sata prije kraja utakmice u Rumuniji". Prije toga koplja su položili Spartak iz Trnave i Helsingborg u kojem je tada nastupao veliki Henrik Larsson.

Željezničar je mogao preko limitiranog AIK-a

Željezničar je također okončao svoj ovosezonski nastup u Europa ligi, ali nije ispao u prvom pretkolu. Prva prepreka je bila Zeta iz Golubovaca koja je uspješno apsolvirana, iako su se i tu nazirali određeni problemi, prije svega u odbrani, za fudbalere Slavka Petrovića. Sve je to dobro "šljakalo" u prvom meču protiv AIK-a, ali je sinoć Željo na Friends Areni prošao bez ispaljenog metka. Iako je bilo veoma mnogo prostora za kontranapade preko kojih su se Šveđani mogli poslati van Evrope, ostaje gorak osjećaj u ustima nakon realizacije koja nimalo nije bila na nivou. Odlazak Ivana Lendrića u francuski Lens samo je najavio određenu patnju u napadu, a boli činjenica da je najveću opasnost po Željezničar predstavljao Nils-Eric Johansson, jedan od najnepokretljivijih fudbalera u timu iz Solne. Golove koje je Željo primio i način na koji ih je primio ne treba previše komentarisati. Sve ste i sami vidjeli.



Opet, utisak je popravila pobjeda protiv Zete, ali teško je reći da navijači Plavih mogu biti zadovoljni, jer činjenica je da se AIK mogao proći i da je tu bilo itekako lijepih prilika da se Šveđani kazne preko kontranapada i da se tako riješi utakmica. Nakon Akranesa, Haugesunda, Orebra, Helsingborga, Alborga i Lillestroma, ovo je tek drugi skandinavski klub koji je nakon rata pa na ovamo (Odense je prvi) izbacio jednog našeg predstavnika. U skandinavskim zemljama se igra isti fudbal kakav se igrao još prije deset ili 15 godina. Sve ono što oni imaju, a da su po tome bolji od nas, je logistika. Ipak, nismo to iskoristili.

Tako Želji najbolji rezultat u Europa ligi ostaje onaj iz sezone 2011/12., kada je stigao do treće runde kvalifikacija, a isto su napravili i u sezoni 2015/16. Maccabi Tel Aviv i Standard iz Liegea su bili bolji i plasirali su se dalje. Da su prošli AIK, u 3. pretkolu bi ih čekala portugalska Braga.

Široki prokockao lijep rezultat sa Otoka

Širokom Brijegu se, nakon remija u škotskoj protiv Fergusonovog Aberdeena, otvorila prilika da stigne do Play off runde, jer bi Širokobriježani da su sinoć prošli preko Škota išli na maločas spomenuti Apollon Limassol. Ipak, ekipa sa Pecare nije uspjela da iskoristi dobar rezultat sa Otoka, pa je Aberdeen u dvije sjajne akcije rutinski eliminisao Široki Brijeg. Ostaje žal za onom propuštenom prilikom koju je prije prvog gola Škota imao Krstanović, kada je polumakazicama šutirao na gol gostiju. 



Široki Brijeg, ipak, je napravio dobar posao u prvom kolu, jer su eliminisali možda i najtežeg protivnika od svih naših protivnika u Ligi Evrope, kazahstanaski Ordabasy, koji prema Transfermarktu vrijedi oko 15 miliona eura, baš kao i, primjera radi, slovenački Maribor. Tako je 3. pretkolo Europa lige i ispadanje od Udinesea i dalje najbolji rezultat Širokog u ovom takmičenju.

Zrinjskom se otvorio put do grupne faze Europa lige

Zrinjski možda najviše može da žali za ljetom u Evropi. Oni su sve svoje šanse prokockali na Stadionu pod Bijelim brijegom kada su izgubili od Maribora sa 1:2, iako su u toj utakmici napravili ozbiljne prilike, a čak su na samom startu promašili i penal. U Sloveniji su djelovali dobro, ali ih je gol kojeg su primili (koji je itekako podsjetio na autogol Augenthalera na Marakani u meču Zvezde i Bayerna iz 1991. godine) udaljio od šansi da u 3. pretkolu igraju protiv Hafnarfjardara (FH) i da vjerovatno sebi osiguraju ono što nijedan klub iz BiH nakon rata nije uspio, a to je grupna faza nekog evropskog takmičenja. U slučaju prolaska u Play off rundu Lige prvaka, Zrinjski je u rukama imao minimalno grupnu fazu Europa lige.



Zrinjski tako nikada do sada nije preskočio prvu prepreku u Ligi šampiona, a nijedan bh. klub to nije napravio punih devet godina, otkad je Modriča u 1. pretkolu (2008/09.) izbacila Dinamo iz Tirane. Nakon toga redom su padali: Zrinjski od Slovana iz Bratislave, Željo od Hapoela iz Tel Aviva, Borac od Maccabi Haife, Željo od Maribora, potom ponovo Željezničar od Victorije Plzen, Zrinjski od Maribora, Sarajevo od Lech Poznana i Zrinjski od Legije iz Varšave.

Nova sezona u BHT Premijer ligi počinje sutra. Glavni konkurenti za naslov i Evropu će ponovo biti Zrinjski, Sarajevo, Željezničar i Široki Brijeg. Sa sastavima koje posjeduju, teško se može očekivati neki iskorak u Evropi tokom narednog ljeta, ali daleko je sve to sada. Da li je napokon došlo vrijeme da jedan naš klub napravi iskorak i da se plasira u grupnu fazu barem Europa lige? Susjedi iz regiona to redovno čine, dok mi i dalje samo "tapkamo" u mjestu.

Novinar: Haris Ahbabović

Jeste li zadovoljni učinkom naših klubova ove godine u Evropi?
Da
Ne
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.