27.7.2017. 16:23
3
Spavate li mirno Facebook/Twitter patriote?!
FOTO: Tarik Kovacevic
Jedini poraz seniorska košarkaška selekcija Bosne i Hercegovine doživjela je od reprezentacije Makedonije, kada smo na turniru "Trofej Makedonije 2017" poraženi od domaće selekcije rezultatom 71:67.

Prije, ali ni poslije te utakmice, kada su u pitanju pripremne utakmice, četa Duška Vujoševića nije doživjela nijedan jedini poraz. Pripremni period smo zaključili sinoćnjom pobjedom protiv selekcije Austrije rezultatom 70:52. Reklo bi se, nikada bolje pripreme sa manje košarkaškog arsenala.

Početkom augusta ove godine počinju pretkvalifikacije za SP u Kini. Kao što znate, naš nacionalni tim je u grupi zajedno sa Švedskom, Slovačkom i selekcijom Armenije. U nastavku pogledajte kakav nas raspored očekuje u ovom ciklusu:

02.08., Norrköping: Švedska - BiH
05.08., Sarajevo: BiH - Slovačka
09.08., Sarajevo: BiH - Armenija
12.08., Zenica: BiH - Švedska
16.08., Bratislava: Slovačka - BiH
19.08., Yerevan: Armenija - BiH


Kada su u pitanju protivnici našeg nacionalnog tima u ovim pretkvalifikacijama, svakako će nam glavni konkurent za prvo mjesto u grupi biti selekcija Švedske sa kojoj smo igrali prošlo ljeto u sklopu kvalifikacija za Eurobasket. Podsjećanja radi, u oba navrata tada smo bili bolji od Šveđana, ali će sada situacija biti nešto teža jer igramo bez Mirze Teletovića i Jusufa Nurkića, koji su iz samo njima poznatih razloga odlučili da preskoče pretkvalifikacije.

Selekciju Švedske i dalje vodi bh. stručnjak, Vedran Bosnić. Kada je u pitanju njihov roster, među najvećim imenima tu se izdvajaju Tobias Borg član Bilbaa, Martin Pahlmblad član Kymisa, Ludvig Hakanson član Fuenlabrade, Chris Czerapowicz košarkaš Krosnog, te Carl Engstrom član Palencije.

Švedska će i ovaj put biti lišena usluga svog najpoznatijeg igrača Jonasa Jerebka, inače novog člana Utah Jazza. U timu će ipak biti Jeffery Taylor koji nastupa za Real Madrid, a tu će biti i Marcus Eriksson, bivši član Barcelone, a sadašnji igrač Gran Canarije. Švedska, kao što znate, i nije neka košarkaška sila, s obzirom da im je najbolji rezultat 11. mjesto sa Eurobasketa iz 1995. godine koji se igrao u Grčkoj. Na Olimpijadi su nastupali samo jednom, a na Mundobasketu nisu nikada nastupili.

Kada su u pitanju Slovaci, oni su poprilična nepoznanica u svijetu košarke. Njihov selektor je Ivan Rudež, a svi njihovi igrači nastupaju u domaćem takmičenju. Od internacionalaca je tu jedino Oliver Tot koji nastupa za američki William & Mary. Slovačka nikada nije nastupila ni na jednom velikom takmičenju. Najbolji rezultat im je četvrto mjesto iz kvalifikacija za Eurobasket 1995. godine.

Što se tiče Armenije, njihov selektor je Nikša Bavčević. Od poznatijih imena u njihovom rosteru se nalaze Ryan Boatright koji igra za Besiktas, te Luke Fischer koji nastupa za Gran Canariju. Ostali igrači igraju ili u domaćem takmičenju ili u nepoznatim američkim klubovima. Armenija do sada nije igrala ni na jednom velikom takmičenju.

Po dvije najbolje plasirane ekipe iz svake grupe pretkvalifikacija će se plasirati u narednu rundu kvalifikacija za SP u Kini. Tamo su grupe već formirane i samo se čekaju pobjednici pretkvalifikacija koji će upasti u sistem. Grupe u tzv. Prvoj rundi kvalifikacija za SP su sljedeće:

Grupa A: Španija, Slovenija, Crna Gora, kvalifikant
Grupa B: Turska, Latvija, Ukrajina, kvalifikant
Grupa C: Litvanija, Poljska, Mađarska, kvalifikant
Grupa D: Hrvatska, Italija, Rumunija, kvalifikant
Grupa E: Francuska, Rusija, Belgija, kvalifikant
Grupa F: Češka, Finska, Island, kvalifikant
Grupa G: Srbija, Njemačka, Gruzija, kvalifikant
Grupa H: Grčka, Velika Britanija, Izrael, kvalifikant


Ta runda kvalifikacija se igra od 23. novembra 2017. godine, pa sve do 02. jula 2018. godine. Najbolje tri ekipe iz svake grupe plasirat će se u konačnu rundu kvalifikacija za Mundobasket u Kini. 

Posljednji ciklus kvalifikacija za SP igra se od 13. septembra 2018. godine, pa do 25. februara 2019. godine. Po tri najbolje ekipe iz četiri grupe će osigurati direktan plasman na Mundobasket u Kini 2019. godine.

Bosna i Hercegovina će u ovim pretkvalifikacija, kao što već znate, biti lišena usluga svoja dva najpoznatija igrača, Mirze Teletovića člana Milwaukee Bucksa, te Jusufa Nurkića člana Portland TrailBlazersa. NBA zvijezde su odlučili da ovaj put "otkače" reprezentaciju i da se posvete svojim personalnim karijerama u NBA ligi.

Teletović je svoj izostanak obrazložio opaskom da će on uvijek igrati za reprezentaciju BiH, ali eto neće igrati ove pretkvalifikacije za Mundobasket. Teletović je, ako se sjećate, istu priču pričao i tokom prošlog ljeta kada se sukobio sa Džananom Musom i kada je javnost u BiH uvjeravao da će on uvijek igrati za reprezentaciju BiH. 

Sličnu stvar je napravio i Jusuf Nurkić, kojem su također puna usta Bosne i Hercegovine, ali nikako da zaigra za nju u punom sjaju i da povede ovaj novi tim prema naprijed. On je bio još radikalniji, pa je selektoru Vujoševiću otkazao putem Facebooka. Nakon toga se čak i prepirao sa bh. navijačima na Twitteru, braneći se floskulama da je on veliki domoljub i neko ko je BiH učinio ponosnom. 

Gospodo domoljubi, Dule je pokazao da se i bez vas može. Niko nikad nije bio, niti će ikad biti, iznad ove reprezentacije, pa makar se on zvao Mirza Teletović ili Jusuf Nurkić. Mirzu donekle opravdava činjenica da je za nacionalni tim odigrao veliki broj mečeva i da je tu još od 2003. godine, ali isto tako ne treba zaboraviti da je upravo zbog Mirze ludio Aco Petrović, a kasnije i Damir Mulaomerović. Zbog čega su ludili? Pitajte nekadašnje selektore BiH ili samog Teletovića, mi novinari to veoma dobro znamo.

Nurkiću, sa druge strane, nije bilo dovoljno što je reprezentaciji otkazao putem Facebooka (valjda čovjek misli da se to radi tako), pa je ušao u žestok sukob sa navijačima Bosne i Hercegovine na Twitteru. Osim što je odlučio da ponovo otkaže BiH i da se nikome ne javlja (ni to mu nije prvi put), Juka ovaj put ide dalje pa se svađa sa navijačima Bosne i Hercegovine. Nemojte mu zamjeriti, on je BiH učinio ponosnom.

Sejfić, Lončar, Zahiragić, Lazić, Atić, Gegić, Vrabac, Hasandić, Sikiraš (otputovao sa juniorima na Eurobasket), Musa, Glogovac, Albijanić, Renfroe, Talić, Muratović, Gajić, Tomić i selektor Vujošević. To su oni kojima je potrebna naša podrška. Stoga, svi u Skenderiju i u zeničku Arenu od mjeseca augusta kako bismo naše momke pogurali prema Prvoj rundi kvalifikacija za SP.

To su istinski domoljubi i oni koji vole ovu zemlju. Pustite izlizane floskule i Facebook statuse. Oni ne donose plasman u drugu rundu kvalifikacija. Sretno Dule, sretno momci. Sretno BiH!

Novinar: Haris Ahbabović


Košarkaška reprezentacija BiH će uspješno odraditi pretkvalifikacije?
Da
Ne
3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.