8.8.2017. 11:36
0
Govorili su da je lijen i da često lumpuje do zore, a on se popeo na vrh svijeta: Sada čekam poziv Mourinha, neće atletika umrijeti kada ja odem
U atletici sam prije njegovog pojavljivanja imao samo jednog junaka. Uvijek isto ime, u svakoj mogućoj utrci na kojoj je učestvovao samo sam pratio njegovo ime. Hicham El Guerrouj. Veliki marokanski atletičar i jedan od najboljih koje je ovaj sport ikada vidio.

El Guerrouj je osvojio sve što se moglo osvojiti na 1.500 i na 5.000 metara. Osvajao je zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu, a zlata su stizala i sa Olimpijade. Hicham El Guerrouj je za mene jedan od najvećih koje je atletika ikada vidjela.

Ko imalo prati atletiku, posebno sprinterske discipline, zna da nakon ovog SP u Londonu više ništa neće biti isto. Neće biti isto, jer se povlači najbrži trkač u historiji čovječanstva. Čovjek koji je srušio sve moguće rekorde. Munjevita sablast koja dolazi sa Jamajke u želi da uvijek pobijedi. Eurosport je prije par dana na genijalan način objasnio njegovu tajnu uspjeha, tajnu koju mu niko do sada nije ukrao. U penziju odlazi najveći. Ovo je priča o najvećem. Ovo je priča o Usainu Boltu.

Koliko je samo velikana palo na doping testovima u atletici, pa i Justin Gatlin koji će na kraju pobijediti Bolta sa 36 kuka na leđima u Boltovoj posljednjoj utrci u životu. Gotovo da nije bilo velikana koji nekada ne bi pao na nekom doping testu. Bolt je i po tome najveći. Napravio je takve rezultate, a nikada u svojoj karijeri nije pao ni na jednom doping testu. Usain Bolt je izravni simbol poštenja i dobrote koji pobjeđuju mrko zlo. Usain Bolt zato i jeste najveći. Veći i od discipline u kojoj se godinama takmičio. 

Justin Gatlin, koji mu se poklonio kada ga je nedavno pobijedio u Londonu na SP, je simbol ogromnoće koja je bila i koja još uvijek jeste Usain Bolt. Gatlin nakon svih problema sa dopingom, a Usain kao njegova najveća noćna mora. Noćna mora zbog koje se odlučiš da uzmeš nedozvoljenu supstancu kako bi se napokon probudio iz košmara. I kao takvog, Gatlin ga je morao poštovati. 



Bolt je neko ko se nikada nije pojavljivao u medijima kako bi blatio svoje opake konkurente koji su padali na doping testovima. Što je izazov bio veći, bila je i veća vjerovatnoća da ćete danas prisustvovati nekom novom čudu, nekom novom svjetskom rekordu. Od Bolta nikada niste znali šta možete da očekujete. Sada kada je sve iza njega i kada biološki sat kaže da je vrijeme da se krene na počinak, mnogi se pitaju: Je li grijeh doći do vrhunca svojih mogućnosti? Ja se i dalje pitam kako je moguće da ijedno živo biće trči onako kako je Bolt trčao na SP u Berlinu 2009. godine.

Roditelji Wellesley i Jennifer su imali trgovinu sa prehrambenom robom, pa je Bolt imao poprilično bezbrižno djetinstvo. Još od ranih dana je volio da igra kriket i fudbal, s obzirom da je oduvijek bio veliki navijač Manchester Uniteda. Svojevremeno se čak pojavila informacija kako bi Bolt mogao zaigrati za prvi tim Uniteda, ali se to sve okončalo na običnim glasinama. Potrebno vam je mnogo više od brzine da budete dobri i u tom sportu. Iako je već u osnovnoj i srednjoj školi bilo jasno da bi Bolt mogao biti dobar atletičar, on je želio da igra kriket, ali ga je trener kriketa na kraju usmjerio prema atletici (Bolt je držao najbolje vrijeme na 100 metara u srednjoj školi koju je pohađao). 



Težak je bio Boltov prelazak iz juniora u seniore, s obzirom da ga je stalno udarao glas da je lijen, da živi nezdravim životom, da ga je teško trenirati, a tu su bili i stalni pozivi iz SAD-a, te povrede zbog kojih je na početku imao ozbiljnih problema. Iako je u juniorskoj karijeri imao fantastične rezultate, ništa nije naglašavalo, kada je prelazio u seniore, da bi mogao biti najbolji u sprinterskim disciplinama. Ipak, kada je Glen Mills uzeo Bolta pod svoje okrilje, Usain se u potpunosti promijenio. Uozbiljio se i izvan staze, te je odlučio da trči i na 100 metara, iako je prvobitna zamisao Millsa bila da Bolt trči na 200 i na 400 metara. 

"Ja nisam legenda. Ja sam najveći živi atletičar svih vremena", rekao je 2012. godine Usain Bolt.

Oluja je krenula sa Olimpijade u Pekingu gdje je Bolt oborio sve moguće rekorde. Pobijedio je u utrkama na 100 i 200 metara, a u obje utrke je uspio da sruši svjetski rekord. Ipak, kruna karijere je stigla u Berlinu na SP kada je Bolt pobijedio na utrkama na 100 i 200 metara sa vremenima koja će neko teško u budućnosti ikada popraviti. Kultnih 9:58 na 100 metara i 19:19 na 200 metara. Sve ono što je napravio na Olimpijadi u Pekingu, napravio je na Olimpijadama u Londonu i Rio de Janeiru. 



Ono što je Bolt napravio na SP u Berlinu teško da se može vidjeti i u holivudskim filmovima. Nevjerovatna snaga uma i atletska kreacija koja ga je učinila tako besmrtnim, tako jakim. Konkurencija pometena, svi rekordi porušeni. Ljudi na tribinama u transu. Teško je povjerovati da to može da napravi čovjek.

"Želim da budem zajedno sa najvećim, sa Alijem i Peleom. Želim da budem u tom društvu", rekao je Usain.

A konkurencija? Nikada nije bila jača u historiji sprinterskih disciplina. Pogledajte samo ta velika imena protiv kojih se Usain morao takmičiti: Tyson Gay, Yohan Blake, Asafa Powell, Justin Gatlin. I bez obzira na sve, u većini slučajeva svi su Usainu Boltu gledali u leđa. I ne samo to, Usain je uvijek bio čist, dok su Gay, Blake, Powell i Gatlin u pojedinim dijelovima svoje karijere imali problema sa dopingom. 

"On je najbolji sprinter svih vremena. Usain Bolt je genijalac. Ne mogu se sjetiti nikoga osim Muhammada Alija ko je imao takav utjecaj na sport i izvan njega. Možete u petak navečer u pubu razgovarati o tome ko je najbolji fudbaler ili teniser, ali nema dvoumljena oko toga ko je najbolji u sprintu", rekao je predsjednik IAAF-a Sebastian Coe.

A Usain. Šta je sa njim? Šta će atletika biti sada kada je otišao?

"Sada čekam poziv Josea Mourinha da zaigram za Manchester United. Ozbiljno sad, neće atletika umrijeti kada ja odem", rekao je Bolt.

Kako neće, šampionu. Kako neće. Usain Bolt! Sprinting ahead, winning by daylight. 

Novinar: Haris Ahbabović


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.