5.10.2017. 13:15
1
Ko je kriv što tokom požara na Alipašinom Polju nije bilo vode: Etažni vlasnici kradu crijeva i nose na vikendice da zalijevaju svoje bašte
Početkom 2017. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje, smrtno su stradale dvije osobe u požaru u stambenoj zgradi, a nekoliko osoba je povrijeđeno. U pitanju je bila eksplozija plinske boce u stanu na 11. spratu u stambenoj zgradi u sarajevskoj ulici Geteova na broju 2. Požar se dogodio rano ujutro 6. februara 2017. godine.

U konačnici se ispostavilo da je jedan od razloga što vatrogasna brigada nije mogla ekspresno da djeluje neispravan hidrant u stambenoj zgradi. Upravitelj zgrade se branio konstatacijom da hidrant nije radio jer je ventil u podrumu bio zavrnut.

Danas je za Source.ba portal govorio Suad Alić, direktor kompanije "Hetig" koja je zadužena za održavanje ulaza u spomenutoj zgradi u kojoj se dogodila nesreća iz februara 2017. godine. 

Suada smo, na početku razgovora, upitali kakvo je trenutno stanje sa opremom u spomenutoj zgradi i šta se napravilo nakon nesreće od prije nekoliko mjeseci.

"U mjesecu aprilu je izvšeno certificiranje, zgrada je imala svu potrebnu opremu i dobila je certifikat od nadležne institucije. Kada je u pitanju stanje prije te kobne nesreće, one informacije koje su se pojavile u brojnim medijima su apsolutno netačne. Mi tvrdimo da je sistem vodosnadbjevanja u tom objektu u potpunosti bio ispravan. Ta zgrada ima tri pumpe, hidrantska mreža je bila u potpunosti ispravna. Problem je bio taj što su vatrogasci isključili struju pa pumpe nisu mogle da bace vodu na 12. sprat, a druga stvar je ta da nije bilo dovoljno crijeva. Ono što je nama stavljeno u nadležnost da održavamo, apsolutno je sve bilo ispravno. Crijeva nije bilo dovoljno jer su pokradena, a pumpe nisu mogle da rade bez struje", ističe Alić za Source.ba portal.

Našeg sagovornika smo upitali koliko često se vrše provjere po zgradama kako ne bi došlo do fatalnih nesreća kako je to bilo na početku ove godine na Alipašinom Polju.

"Institucija koja je ovlaštena za to bi trebala da vrši kontrole svakih šest mjeseci. Ipak, mi ništa ne možemo da uradimo ukoliko nemamo saglasnost predstavnika zgrade. Mi kao upravitelj možemo napraviti samo hitnu intervenciju, nešto što bi moglo da ugrozi sigurnost pa da reagujemo, i jedino to možemo bez odobrenja tog predstavnika. I kada napravimo taj posao, ako ga predstavnik ne potpiše, ne možemo ga naplatiti. Danas imamo situacija da imamo liftove koji nisu certificirani, zgrada ima sredstva, ali neće predstavnici to da rade. Imamo vatrogasne aparate koje neko treba da pregleda, ali predstavnici ne daju sredstva za to", ističe Alić.

U mjesecu maju ove godine stigao je nalaz MUP-a KS koji je rekao da upravitelj nije redovno vršio preglede u zgradi i da je u istoj bilo nedovoljno aparata za gašenje. 

"Nije bilo aparata za gašenje, a mi nismo imali odobrenje da vršimo kontrolu od strane predstavnika. Predstavnik je vlasnik sredstava. Mi radimo po nalogu ovlaštenog predstavnika. Svim predstavnicima smo rekli da otvore naloge za ispitivanje vatrogasne mreže, aparata, lifta i sl. Svakome smo to direktno poslali. Nismo imali ni 10 posto predstavnika da to otvore i da to završimo".


"Taj ulaz u Geteovoj 2 je čekao donaciju i dočekao je na kraju da svega dobije četiri aparata za gašenje požara. Imao je prije požara svega četiri aparata, a trebao je da ima 18. Ljudi neće i čekaju da im to općina obezbijedi. Kada mi to sve uspostavimo, ne možemo onda to čuvati od otuđenja i krađa. U maju mjesecu smo imali požar na Brčanskoj 14. U svakom ormariću je bilo crijevo, aparati, sve je bilo ispravno. U augustu mjesecu nije bilo nijednog crijeva u tom ulazu. Ogroman je problem otuđenje. Imamo situaciju da nam predstavnik kaže da njegovi etažni vlasnici kradu crijeva i nose na vikendice da zalijevaju svoje bašte", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Suad Alić, direktor firme "Hetig".

Novinar: Haris Ahbabović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.