25.12.2017. 11:40
18
"Ako odete u zapadnu Hercegovinu imate osjećaj da ste u centru Hrvatske. Dragan Čović funkcioniše po sistemu par - nepar"
FOTO: Tomislavcity
O tzv. Herceg-Bosni se u posljednje vrijeme sve više govori. Tako je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, nedavno u intervjuu kod Aleksandra Stankovića na HRT-u izjavio kako su Hrvati trebali odlučnije prije 20 godina da traže treći entitet.

U Haškom tribunalu je, primjera radi, potvrđena prvostepena presuda protiv "šestorke" zbog zločina upravo na prostoru Herceg Bosne. Ideja o trećem, "hrvatskom", entitetu živi i danas, a na tu temu smo razgovarali sa Draganom Bursaćem.

Dragan Bursać, politički analitičar i poznati bh. novinar, za Source.ba portal je govorio o ideji kreiranja trećeg entiteta, oživljavanja duhova tzv. Herceg Bosne, ponašanju Dragana Čovića i Hrvata u BiH, ali i novoj ideji koja se pojavila u medijima, a koja dolazi iz SAD-a (riječ je o "Daytonu 2").

"U ovakvoj BiH u neko dogledno vrijeme ne postoji i mislim da ne bi trebala da postoji mogućnost formiranja trećeg entiteta. Još sporazumom iz Washingtona hrvatski narod je dobio svoju konstitutivnost u okviru FBiH, tako da je tu problem do nacionalističkih vođa hrvatskog naroda koji ne žele da percipiraju BiH, pogotovo FBiH, kao svoj konstitutivni dio gdje bi trebali da žive, i ne samo to, nego cijeli teritorij BiH. Mislim da će se takve stvari podgrijavati još više u izbornoj godini. Međutim, ako bi i došlo do toga, to bi onda dovelo do potpunog preustroja BiH i ko zna do čega bi to dalje dovelo", rekao je na početku razgovora za Source.ba portal Dragan Bursać.

Dragan Čović u posljednje vrijeme ima specifično ponašanje. Mnogo se toga veže oko imena predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Prvo se pojavio dokument iz rata na kojem stoji njegov potpis, a dokument se tiče izrabljivanja logoraša u mostarskoj firmi "Soko", čiji je Čović bio vlasnik tokom rata.

Također su sve glasnije njegove namjere o formiranju trećeg entiteta unutar Bosne i Hercegovine, iako konstantno ponavlja kako je njegov jedini put smjernica BiH ka EU. U Beogradu je obećao Aleksandru Vučiću, bez znanja ostala dva člana Predsjedništva, da BiH neće priznati Kosovo, te da će slijediti put Srbije po tom pitanju.

"Postoji ogromna poteškoća kod Dragana Čovića ako želite objektivno da predstavite njegov stav. On funkcioniše po sistemu par - nepar. Jedan dan kaže kako želi cjelovitu BiH u svojim granicama koja će ići prema EU, a onda zatim kaže da želi treći entitet u toj BiH. U jednom trenutku kaže da dobro radimo i djeluje, pa onda kaže da smo najsiromašnija zemlja u Evropi. Jasno je da on ima jasan stav u glavi, ali da on to iznosi potpuno konfuzno, tako da se u njegove izjave ne možete pouzdati kao u validan stav koji iznosi", ističe naš sagovornik.

"Ne volim da sve stavljam u jednu kategoriju, tipa kako Hrvati kolektivno razmišljaju. Svaki čovjek je individua i želim da vjerujem u to. Ali, činjenica jeste da ako vi odete u zapadnu Hercegovinu imate osjećaj da ste u centru Hrvatske po broju zastava, po odnosu. To jeste činjenica. Ipak, nekada treba gledati problem sa obje strane".

"Zašto se političko Sarajevo ne pozabavi malo time i zašto ljudi iz političkog Sarajeva malo češće ne budu u zapadnoj Hercegovini, ne odu do Čitluka, do Širokog, do Posušja, da malo porazgovaraju sa ljudima? Nekada mi se čini da je Sarajevo diglo ruke i uopće ne doživljava taj dio BiH. Isti je slučaj i sa Krajinom, nije samo sa zapadnom Hercegovinom. Da, većina tog naroda želi neko duhovno ili hipotetičko povezivanje sa Hrvatskom, ali morate uraditi nešto iz 'centrale' da taj narod na neki ekonomski ili duhovni način okrenete prema Sarajevu. Sumnjam da je političkom Sarajevu sada stalo do toga", kaže Dragan Bursać.

Pojavila se i nova ideja kada je u pitanju Dejtonski sporazum, a koja nosi naziv "Dayton 2". Naime, američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Daytona, Michael R. Turner, pisao je američkom državnom sekretaru, Rexu Tillersonu, ukazujući na potrebu da se SAD okrenu regiji Balkana i preuzmu vodeću ulogu u procesu pomirenja. 

"Odmah se digne neka sasvim virtuelna prašina par dana oko toga i onda se to slegne. Ako bi ta ideja potekla iz nekih širih, jačih i bolje obaviještenih krugova u SAD-u, onda bi se moglo pričati o tome kao nekoj ozbiljnoj ideji, ali bi onda morali da vidimo šta stoji iza te ideje da bi uopće dali neku ocjenu šta je to, koliko je to značajno i šta konkretno donosi na terenu. Ovako su to neki ciklični nastupi koji se pojavljuju i nakon kojih se ne desi ništa", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Dragan Bursać.

Novinar: Haris Ahbabović

18
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.