3.5.2018. 11:55
13
"Sebija ima tu notu što narod voli, kada na par skupova vidite da vam svi kliču, onda se teško toga odreći. Sebiji dobro ide politika, možda mnogo bolje nego Bakiru"
Proteklih dana se mnogo govorilo o kandidatima Stranke demokratske akcije (SDA) za bošnjačkog člana Predsjedništva na Općim izborima koji nas očekuju na jesen.

Osim imena Denisa Zvizdića, koji će vjerovatno biti najjači adut SDA kada je u pitanju spomenuta pozicija, pojavilo se ime i direktorice KCUS-a i supruge predsjednika SDA, Sebije Izetbegović.

Bakir Izetbegović je, u intervjuu za portal Vijesti.ba, poručio kako će njegova supruga Sebija uskoro izrasti u snažnu ženu-političara.

"Ne tako davno postojao je snažan otpor u javnosti imenovanju Sebije izetbegović na poziciju direktorice KCUS-a. Taj otpor je bio praćen šutnjom u strukturi SDA, izostankom podrške, čak i komentarima da je imenovanje bilo štetno po SDA. Sebija se borila sama, te izborila. Napravila je preokret u KCUS-u kakav niko nije očekivao, uvela je red, vratila dugove, podigla nivo zdravstvene usluge. Pokazala je pri tom neobičnu hrabrost i viziju, snažnu lidersku crtu i karizmu. Njenu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH smo od početka demantovali i obeshrabrivali. I unatoč svemu tome, pa i mom ličnom negativnom odnosu spram njene kandidature, kao politička autsajderka je iz baze dobila snažnu podršku. Sebija će vjerovatno uskoro izrasti u snažnu ženu-političara kakvih treba bh. društvu", rekao je Bakir Izetbegović.

Za Source.ba portal danas su govorili Edin Ramić, jedan od potpredsjednika SDA, te Ivana Marić, politička analitičarka.

"Stav na kolegiju Predsjedništva SDA je bio da će općinski odbori moći da predlože najmanje tri kandidata za člana Predsjedništva BiH kako bi se vidjelo koga teren preferira. Nije bilo utjecaja od strane rukovodstva SDA na općinske organizacije koga će oni predložiti. Završeno je to kandidiranje, nemam uvid u to ko ima najviše kandidatura. Lično smatram da u SDA postoji veći broj kandidata koji mogu odgovoriti tom zadatku na poziciji za člana Predsjedništva. Iz medija sam čuo da je Denis Zvizdić u vodstvu u odnosu na druge kandidate", rekao je danas za Source.ba portal Edin Ramić.

"Mislim da Sebija Izetbegović neće biti kandidat za Predsjedništvo BiH, ne zato što je ne bi izabrali, možda bi je vjerovatno izabrali i vjerovatno ima prednost nad svim ostalim kandidatima, ali ona to ne želi. To je jedini razlog zašto ona neće biti kandidat, a to je poražavajuće za dugogodišnje članove SDA, da ona, koja je samo supruga predsjednika stranke, ima prednost nad dugogodišnjim političarima u SDA. Da je stanje alarmantno, potvrđuje reakcija Bakira Izetbegovića da je on to presjekao, te je poručio da će sve ići aklamacijom, te da je favorit Denis Zvizdić, što pokazuje kakvo je stanje unutar SDA i ko zaista ima moć u stranci", rekla je danas za naš portal Ivana Marić.

Kao što smo već naglasili, Bakir Izetbegović je poručio da će njegova supruga uskoro izrasti u snažnu ženu-političara.

"Očigledno je da je Sebija Izetbegović neopravdano bila meta kritika javnosti, pa i kritika koje su upućene na račun samog predsjednika da je on dozvolio da ona bude direktorica KCUS-a. Kada je ona pokazala menadžerske sposobnosti, očigledno je da je dobila simpatije šireg članstva SDA i nekih drugih grupa, ne samo iz SDA. To je dobra stvar za SDA, jer se pokazalo da jedna uspješna žena može osigurati simpatije i onih ljudi koji nisu u SDA", rekao je danas Edin Ramić.

"Vidjeli smo da njoj ide dobro politika, možda mnogo bolje nego Bakiru Izetbegoviću. Možda se ona neće prihvatiti Predsjedništva BiH, zato što to nije tako baš sigurna pozicija za SDA da će je osvojiti. Kada na par skupova vidite da vam svi kliču, onda se teško toga odreći. Ona ima tu notu što narod voli, tu autoritativno-autokratsku poziciju, što naš narod voli, posebno biračko tijelo SDA", ističe Ivana Marić.

Naše sagovornike smo na kraju upitali kakve su šanse Denisa Zvizdića za Predsjedništvo BiH, te da li je on najjači adut kojeg SDA trenutno ima za tu funkciju.

"Očigledno je da je Zvizdić dobio najviše kandidatura, prema pristiglim podacima s terena. Logično je da onda onaj koji je dobio najviše kandidatura bude preferiran kao kandidat. O tome će konačnu odluku donijeti Predsjedništvo SDA", rekao je Edin Ramić.

"Ukoliko SDP ne bude imao jakog kandidata, šanse Denisa Zvizdića su velike. Prema sadašnjim rezultatima, sigurno je da ima veliku prednost u odnosu na ostale najavljene kandidate. Međutim, ako se u igru uključi Denis Bećirović onda mislim da on ima više šanse. Pitanje je da li bi cijela SDA glasala za Zvizdića, jer nezgodno je kada predsjednik jedne stranke nije kandidat za Predsjedništvo, onda se zna desiti da se lobira protiv kandidata za Predsjedništvo, jer to bi u nekom slučaju mogla da bude konkurencija na narednim stranačkim izborima. Denis Bećirović je, s druge strane, neko ko je dugo u politici, a gledaju ga kao mladog političara. Osim SDP-a i stranaka ljevice, dobio bi veliku podršku i u SDA", rekla je na kraju razgovora za Source.ba portal politička analitičarka, Ivana Marić.

Novinar: Haris Ahbabović

Ko će biti kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH na Općim izborima?
Denis Zvizdić
Sebija Izetbegović
13
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.