11.10.2018. 10:34
0
Stradali Ljubo Patković se trebao ženiti, zastrašujuće tvrdnje nakon nesreće u Brodu: Sreća je što se havarija nije dogodila u izomaks postrojenju, jer je to bomba koja bi uništila oba grada
FOTO: Srpskainfo
U eksploziji i velikom požaru u rafineriji u Bosanskom Brodu poginuo je jedan radnik, dok ih je deset povrijeđeno. Nesreća se dogodila u utorak navečer.

Iako je prema prvim informacijama do eksplozije došlo u postrojenju izomaks, to na sreću nije tačno, jer da je eksplodiralo to postrojenje posljedice bi bile katastrofalne.

Nakon eksplozije u Rafineriji nafte Brod, načelnik Slavonskog Broda, Mirko Duspara, izjavio je kako je 'velika sreća to što se havarija nije dogodila u izomaks postrojenju jer je to hidrogenska bomba koja bi uništila oba grada'. 

Načelnik Broda kaže da je sve "prenapuhano"

Načelnik Općine Bosanski Brod, Ilija Jovičić, rekao je na press konferenciji za novinare kako uzrok požara u rafineriji u Bosanskom Brodu još uvijek nije poznat, te da se povrijeđeni radnici dobro osjećaju. Načelnik Jovičić je kazao kako su mediji napuhali čitav događaj.

"Bio sam na kapiji sinoć s vatrogascima koji su brzo ugasili vatru. Sve što se dogodilo je višestruko uvećano od strane medija, a želio bih se zahvaliti i načelniku Slavonskog Broda koji je omogućio nesmetano kretanje vozila Hitne pomoći preko granice, bez zadržavanja. Treća smjena je ušla redovno da radi, bilo je straha, ali nije to onako kako je predstavljeno", rekao je načelnik Broda.

U saopćenju kompanije Njeftegazinkora je navedeno da će službena komisija istražiti razlog i odrediti razmjere posljedica, te da će rezultati biti naknadno objavljeni.

Načelnik Broda je dodao kako su informacije o mrlji u Savi netačne, a onda je rekao kako nije siguran da li se radi o izmišljotinama. 

Ljubo Patković se trebao ženiti

Podsjećanja radi, u Rafineriji nafte Bosanski Brod poginuo je 33-godišnji Ljubo Patković iz Donjeg Višnjika kod Dervente. Prema nezvaničnim informacijama, radnik je izgorio u požaru i njegovo tijelo je naknadno pronađeno.

Građani Bosanskog Broda kažu da je isti ovaj pogon gorio i prije 35 godina. Eksplozija je bila toliko jaka da se čula i u Slavonskom Brodu. Fotografije koje su se danas pojavile na portalu Srpskainfo su dokaz da je eksplozija bila katastrofalna.

"Moj sin Ljubo je deset godina radio u rafineriji i bio je operater na postrojenju četiri. Njegova smrt je za nas pod velom tajni i ništa nam ne govore. Ljubo je ovdje imao svoj život. Kuću je naslijedio od bake i djeda i počeo je zidati svoju, ali ostade nezavršena. Imao je dugo djevojku i uskoro se trebao oženiti", rekao je Ljubin otac Jovan za portal Srpskainfo.

"Moj sin je radio na vrlo opasnom mjestu, uz slabu zaštitu na radu. Badava kaciga i maska, ako gorivo curi... Zbog tih propusta ostao sam bez sina. Poručujem im svima da ću ja istinu saznati, čim njegovo tijelo spustim u grob. I 1984. godine je poginuo radnik u krugu od 50 metara gdje i Ljubo, skoro na isti način", rekao je Jovan Patković.

Nadljudskim naporima vatrogasci su uspjeli lokalizirati požar. Do eksplozije je došlo u blizini postrojenja "05", za proizvodnju dizel goriva, a na fotografijama je vidljivo kako izgleda unutrašnjost pogona.

Uzroci nesreće u rafineriji

Eksploziju u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu najvjerojatnije je izazvao kvar na postrojenju za proizvodnju dizel i benzinskog goriva, te nema dokaza za nagađanja kako se radi o nekoj vrsti diverzije, a radnici koji su stradali spriječili su još veću tragediju angažirajući se kako bi isključili dotok plina.

Grupacija Optima, u čijem sastavu posluje Rafinerija Bosanski Brod, oglasila se saopćenjem u kojem navodi kako je formirana operativna komisija za lokalizaciju i uklanjanje posljedica nesreće.

"Od 10. oktobra službena komisija je pristupila istraživanju razloga nastalog incidenta i određivanju razmjera posljedica. Rezultati rada komisije bit će objavljeni naknadno. Posebno ističemo da su mjerni pokazatelji kvaliteta zraka u granicama normale i da nema opasnosti po zdravlje stanovnika Bosanskog Broda i susjednih općina", navodi se u saopćenju.

"Dovoljan je mali nedostatak u materijalu da uzrokuje nesreću. Prisutan je i dalje visok pritisak, a ti produkti sadrže vodonik sulfid i lakše ugljovodonike, naravno i teže, što je moglo da izazve eksploziju, koja je napravila požar. Iscurio je zapaljivi materijal, koji je gorio dok vatrogasci nisu ugasili požar", rekao je za portal Srpskainfo Pero Dugić, bivši direktor Rafinerije ulja Modriča.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.