28.11.2018. 17:18
12
Ti si, Ogi majstore, totalno puk'o!
Čime se budala ponosi, toga se pametan stidi. U slučaju Ognjena Vranješa i njegove nove tetovaže, prva rečenica najbolje opisuje novi crtež na rukama fudbalskog reprezentativca Bosne i Hercegovine.

Da, dobro ste čuli. Ognjen Vranješ je još uvijek reprezentativac Bosne i Hercegine, te će vrijeme koje je pred nama pokazati da li će nova Vranješova "indijanština" proći nekažnjeno, baš kao i svaka do sada. 

Podsjećanja radi, brojni mediji u BiH i regionu danas su objavili fotografije nove Vranješove tetovaže ili tetovaže za koju se tek danas saznalo, a radi se o liku četničkog nadvojvode Momčila Đujića.

Pošto ljudima u NSBiH nije bilo dovoljno to što je ovaj momak na svom tijelu istetovirao granice Republike Srpske, manjeg bh. entiteta (potom to nevješto pravdao time da tetovaža nije dovršena i da je to izgled nekakvog sata na njegovim rukama), pošto nije bilo dovoljno to da navijače BiH naziva kojekakvim pogrdnim imenima i bauštelcima, pitanje je da li će nova tetovaža "onog koji leti glavom na krampone" biti dovoljna da se ovom čovjeku kaže DOSTA.

Upravo to patetično opravdanje da "Ogi Vranješ uvijek 'leti' glavom na krampone" je dio u njegovoj biografiji koji, uglavnom, može koristiti samo njemu, jer će na taj način pružiti dobru partiju, uraditi svoj posao za koji je plaćen ili zbog kojeg igra, a nakon toga potpisati unosniji ugovor sa nekom od evropskih ekipa.

Kada si fudbaler ili javna ličnost, onda su tvoji postupci pod lupom, treba da poslužiš ljudima kao primjer i inspiracija, a ponašanje Ognjena Vranješa se u posljednje vrijeme veže za brojne skandale, te daleko da njegove budalaštine mogu poslužiti kao primjer bilo kome, bilo kome iole normalnom. Tako je od navijača, koje je ranije nazivao bauštelcima, tražio da mu "okreče" stan, a jutros je isplivala još jedna njegova glupost kada je napad navijača grčkog AEK-a na pristalice holandskog Ajaxa, tako što su bacili Molotovljev koktel na tribinu gdje su bili Holanđani, okarakterisao sa riječima: "Welcome to  hell".

Šta je Ognjena Vranješa natjeralo da istetovira lik zloglasnog ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata, odnosno lik nadvojvode Momčila Đujića, još uvijek nikome u BiH nije jasno, ali je jasna jedna stvar. U normalnim zemljama ovo bi značilo doživotnu suspenziju iz nacionalnog dresa, a u društvima koja su pretrpjela sve moguće terore bolesnih režima iz Drugog svjetskog rata to bi značilo i određenu novčanu, pa i zatvorsku kaznu. Znate kako to ide, primjera radi, u Austriji. Za obično uzvikivanje imena Adolfa Hitlera dobija se zatvorska kazna.

Da se vratimo na spornu tetovažu zloglasnog četničkog nadvojvode. Dakle, za one koji kažu da ih ne zanima šta ko tetovira po rukama (fućka se i meni šta ko tetovira po rukama, ako to ne prelazi granice dobrog ukusa i počinje biti bolesno) i da je samo bitno da se bori u dresu reprezentacije (kao da se samo Vranješ bori u dresu reprezentacije, a svi ostale sjede na travi, dok Ogi "gine" na terenu), radi se o sljedećem liku i njegovom djelu:

Momčilo Đujić je bio četnički nadvojvoda i nekažnjeni ratni zločinac iz Drugoga svjetskog rata. Pod njegovim su zapovjedništvom četnici počinili mnoge zločine nad hrvatskim stanovništvom. Krajem 1942. i početkom 1943. godine Đujić je sa svojim četnicima počinio pokolje po selima Gata, Tugare, Cista, Gornji Dolac, Zvečanje, Dugopolje, Štikovo, Maovice, Otavice, Vinalić, Kijevo i Garjak. U selu Kosovu kod Knina formirao je i sabirni logor, koji su nazivali "malim Jasenovcem".

Dalje, za one kojima je najbitnije da je Ognjen Vranješ neko ko se bori na travnjaku, Đujić je izmislio spravu za mučenje, nazvanu "popovo bure" (velika bačva, okovana čeličnim obručima i sa svih strana nabijena dugim ekserima tako da su oštrice eksera bile iznutra). U bure bi se zatvarao logoraš i zatim kotrljao niz brdo. Na taj način čavli su sa svih strana probadali logoraša, te su brojni prilikom tih koturanja iskrvarili i umrli.

Dalje, za one koje ne zanimaju Ogijeve tetovaže nego njegove igre, Đujić je 1989. godine dodijelio titulu četničkog vojvode ratnom zločincu Vojislavu Šešelju. Tada je rekao Šešelju neka "protjera sve Hrvate, Albance i ostale strane elemente sa svetog srpskog tla".

Dalje, za one kojima je bitniji fudbal od nekakvih tetovaža, Đujić je kao četnički nadvojvoda novčano podupirao četnike koji su početkom 1990-ih godina ratovali u BiH i Hrvatskoj, te ih ohrabrivao slanjem četničkih odlikovanja i proglašenja vojvodama.

Ukoliko ljudi iz Nogometnog saveza BiH ne odgovore na adekvatan način i ne sankcionišu Vranješa, bez obzira na uzaludno ponavljanje njegovog zalaganja u dresu BiH, onda bi teško bilo pričati o bilo kakvoj vrsti kredibiliteta kojeg krovna kuća bh. fudbala ima. Uostalom, ako ne reaguje NSBiH, kojem se uzvikivanje fašističkih parola ili postavljanje skandaloznih političko-nacionalističkih poruka na bh. stadionima prodaje po povoljnoj cijeni od par hiljada KM, onda bi cijelu stvar obavezno trebalo prijaviti prvo UEFA-i, pa onda i FIFA-i.

A ti Ogi, majstore, nemaš više samo nesuglasice sa bauštelcima. Nakon ove budalaštine, koja se baš i ne može nazvati racionalnom, teško da ćeš ikoga više zadiviti sa "ginjenjem" za sveti dres države koju iz dana u dan brukaš i omalovažavaš. Ti si, majstore, totalno puk'o!

Novinar: Haris Ahbabović

12
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.