20.3.2019. 16:13
0
"Jedan me sad nazvao i reče mi: 'Da ti saopštim radosnu vijest', a ja mu kažem 'To nije radosna vijest'. Radovan Karadžić je đuturum, on je pred kraj života i on je kao kornjača"
Danas je donesena konačna presuda ratnom zločincu, Radovanu Karadžiću.

Karadžić je osuđen na DOŽIVOTNU KAZNU ROBIJE! Podsjećanja radi, Karadžić je prvostepenom presudom osuđen na 40 godina zatvora.

Većinu zahtjeva Karadžićeve odbrane Žalbeno vijeće Haškog suda je odbilo. Dio žalbe odbrane Karadžića koji se odnosi na granatiranje Sarajeva je odbijen. Što se tiče granatiranja Markala, odbija se žalba Karadžića.

Prema tački u kojoj se govori o genocidu u Srebrenici, predsjedavajući je kazao kako se zločini počinjeni ne mogu povezati s Beogradom.

Odbijena je Karadžićeva žalba za genocid u Srebrenici. Karadžić nije dokazao da je Pretresno vijeće pogriješilo kada se oslonilo na direktivu 7, u kojoj je Karadžić trazio da se stvore nepodnošljivi uslovi u Srebrenici, bez nade za opstanak i život. Deportacija, progon i prislilno protjerivanje Bošnjaka s područja Srebrenice se desilo i Žalbeno vijeće odbija žalbu Karadžića po toj tački. 

Govoreći o ubistvima nakon pada Srebrenice, Vijeće je utvrdilo da je znao za ubistva u julu 1995. godine, te da je postojala genocidna namjera u Srebrenici. Karadžić je znao za ubistva u Kravici, znao je ko su počinioci i sve su to izvršili njegovi podređeni, kazao je predsjedavajući Joensen. Karadžić je također znao za zarovljavanje UN vojnika u Srebrenici.

Odbijena je žalba tužilaštva kada je u pitanju genocid na prostoru šest općina, osim Srebrenice. Dakle, sud je odlučio da nije dokazan genocid Radovana Karadžića na području ovih općina, osim Općine Srebrenica.

Tužilaštvo je išlo na opciju da se "barem u Prijedoru" dogodio genocid, ali je i to odbijeno. Na tu opciju se išlo zbog nešto kasnijeg otkrivanja masovne grobnice "Tomašice".

Žalbeno vijeće je potvrdilo oslobađanje za genocid 1992. godine, a odbijena je i Karadžićeva žalba na dužinu kazne.

U nastavku poslušajte šta je danas nakon presude Karadžiću u Haagu rekao Naser Orić, ratni komandant Armije RBiH u Srebrenici.

Razgovarao: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.