15.8.2019. 13:56
0
Real Madrid potrošio hrpu novca, Ajax i Benfica najviše "hajrovali": Ovo su transferi koji su obilježili ovo ljeto!
Bliži se dan kada će se okončati ljetni prelazni rok u svijetu fudbala. Podsjećanja radi, na Otoku je rok već završen (klubovi ne mogu kupovati nove fudbalere), ali uprkos tome Englezi su ponovo potrošili nevjerovatnu svotu novca i tokom ovog prelaznog roka.

Kada su u pitanju najzvučniji transferi ovog ljetnog prelaznog roka, veoma mnogo se trgovalo u najjačim ligama na Planeti. 

Hazard, Griezmann, Felix

Eden Hazard je za 100 milione eura iz Chelseaja prešao u Real Madrid, Antoine Griezmann je za 120 miliona eura prešao iz Atletico Madrida u Barcelonu, dok je Atletico Madrid iz Benfice kupio perspektivnog Joaoa Felixa za 126 miliona eura.

Harry Maguire je postao najskuplji stoper na svijetu, pošto je za 87 miliona eura prešao iz Leicestera u Man. United, dok je Ajaxov Matthijs de Ligt za 85,5 miliona eura prešao u Juventus. Ajax je prodao još jednog perspektivnog fudbalera, pošto je Frenkie de Jong za 75 miliona eura prešao u Barcelonu.

Kada su u pitanju ostali top transferi ovog prelaznog roka, Lucas Hernández je iz Atletico Madrida otišao u Bayern za 80 miliona eura, dok je još jedan fudbaler Jorgandžija, Rodri, prešao u Man. City za 70 miliona eura. Arsenal je srušio klupski rekord pošto je za 80 miliona eura doveo Nicolasa Pepea iz Lillea. Milanski Inter je 65 miliona eura platio Manchester Unitedu za Romelua Lukaku, dok je Tottenham platio 60 miliona eura Lyonu za Tanguyja Ndombelea.

Joao Cancelo je za 65 miliona eura prešao iz Juventusa u Man. City, Luka Jović je za 60 miliona eura prešao iz Eintrachta u madridski Real, dok je Aaron Wan-Bissaka za 55 miliona eura prešao iz Crystal Palacea u Man. United. 

Rekordni transferi

Kada su u pitanju najskuplji transferi ovog prelaznog roka, većinu njih smo spomenuli u redovima iznad, a čak tri transfera ovog prelaznog roka su završila među top 10 najskupljih fudbalskih transfera svih vremena. I dalje je na vječnoj listi neprikosnoven transfer Neymara iz Barcelone u PSG za 222 miliona eura, a u top 10 su tokom ovog ljeta uletili Joao Felix na četvrto mjesto, Antoine Griezmann na šesto, te Eden Hazard na 10. mjesto vječne liste.

Kada je u pitanju 20 najskupljih transfera ovog ljetnog prelaznog roka, nismo spomenuli transfer Edera Militaoa iz Porta u Real Madrid za 50 miliona, Ferlanda Mendyja iz Lyona u Real Madrid za 48 miliona, Rodryga iz Santosa u Real Madrid za 45 miliona, Matea Kovačića iz Real Madrida u Chelsea za 45 miliona, Yourija Tielemansa iz Monaca u Leicester za 45 miliona, te Joelintona iz Hoffenheima u Newcastle za 44 miliona eura.

Rade Krunić pojačao Milan

Kada su u pitanju fudbaleri iz Bosne i Hercegovine, koji svoj fudbalski hljeb zarađuju u inostranstvu, Rade Krunić je za osam miliona eura prešao iz Empolija u Milan, Muhamed Bešić je otišao na posudbu u Sheffield United iz Evertona, dok je Riad Bajić otišao na posudbu u Konyaspor kao igrač Udinesea. Marin Aničić je iz Astane prešao također u Konyaspor, Ervin Zukanović će igrati za arapski Ahli, dok će u istom klubu igrati i Elvis Sarić.

Ognjen Vranješ je iz Anderlechta posuđen u atinski AEK, Mato Jajalo je iz Palerma otišao u Udinese, dok je Haris Duljević za milion eura iz Dynamo Dresdena otišao u francuski Nimes. Eldar Ćivić je za isti novac iz praške Sparte otišao u Ferencvaros, dok je Darko Todorović iz Salzburga otišao u Holstein Kiel.

Real najviše trošio, Benfica i Ajax najviše zaradili

Kada je u pitanju potrošnja novca, ovog ljeta je ubjedljivo najviše nova potrošio Real Madrid (305,5 miliona eura), dok je na drugom mjestu Barcelona sa potrošenih 255 miliona eura. Atletico Madrid je potrošio 243,5 miliona eura, Juventus 188,5 miliona eura, dok je Man. City potrošio 168 miliona eura.

Kada je u pitanju zarada od transfera, Atletico Madrid je prodajom igrača zaradio preko 311 miliona eura, Juventus je zaradio 201,5 miliona eura, Benfica je zaradila 188,2 miliona eura, Ajax preko 183 miliona, te Barcelona preko 146 miliona eura. Kada se u konačnici sve stavi na papir, Ajax i Benfica su dva kluba koja su ubjedljivo najviše profitirali tokom ovog ljetnog prelaznog roka, kada je zarada u pitanju (prodaja igrača i kupovina/potrošnja). 

Saga oko Neymara

Od najava do kraja prelaznog roka i potencijalnih transfera, kako prenosi španska Marca, PSG sada želi Luku Modrića i Viniciusa Juniora za Neymara, dok je Rima na pragu dovođenja Dejana Lovrena iz Liverpoola. 

Kako piše madridski As, Zidane je spreman da u Realu ostavi Garetha Balea i Jamesa Rodrigueza, dok bi Mesut Ozil mogao završiti u američkom MLS-u jer je navodno u pregovorima oko transfera u D.C. United. Engleski i talijanski mediji su napisali kako je Alexis Sanchez na pragu transfera u Seriju A, a za njega se bore Napoli, Juventus i Milan. 

Pripremio: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.