4.9.2019. 17:00
2
Nije ni čudo što su halife "hrlile" u ovaj grad: Narandže, bašte, bazeni i magični vrtovi Cordobe
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
Foto: Haris Ahbabovic / Source.ba
U narednih nekoliko dana imat ćete priliku da kroz Source.ba fotografije uživate u ljepotama Andaluzije i ostalih dijelova Španije.

Za početak smo u Cordobi, nekadašnjem glavnom gradu Andaluzije, a koja se nalazi na rijeci Guadalquivir. Jedan savjet svima koji budu posjetili Andaluziju - obavezno prvo posjetite Cordobu, jer ono što ćete vidjeti u ovom magičnom gradu bit će vam dovoljno da se upoznate sa najznačajnijim mjestima i događajima iz prošlosti Andaluzije i Španije.

Naravno, nije Cordoba jedino mjesto koje će vam ponuditi sjajan ugođaj, lijepo prisjećanje uz maursku arhitekturu i historiju, ali će Cordoba kao prva destinacija pokrenuti u vama svu maštu koja će vas povezani sa nekim od najbitnijih perioda u historiji ovoga grada.

Većina najznačajnijih objekata u Cordobi nastala je u vrijeme kada su Arapi stigli na Pirinejsko poluostrvo. Cordoba je, ujedno, od 756. do 1035. godine bile sjedište hilafeta, a kada posjetite ovo mjesto, u potpunosti ćete razumjeti zbog čega su se halife baš odlučile za Cordobu, koja se nalazi nešto sjevernije u odnosu na neka danas poznatija morska mjesta u Andaluziji, gdje su, naprimjer, i temperature zraka nešto ugodnije.

Cordoba - sjedište hilafeta


Godine 756. emir emirata Al-Andaluz proglašava se halifom pod imenom Abdurrahman I i tako nastaje Kordobski hilafet. Ne treba dovoljno poznavati historiju ovog mjesta pa da znate da je u ovom periodu Cordoba predstavljala jedno od najbitnijih mjesta islamske umjetnosti i arhitekture.

Oko 1000. godine Cordoba je bila jedan od najvećih gradova na svijetu s oko pola miliona stanovnika. U gradu su, pored većinskog muslimanskog stanovništva, također živjeli kršćani i židovi. Nakon pada hilafeta 1031. godine, osnovana je nezavisna republika (taifa) Cordoba koju je 1069. godine osvojio Abad III, vladar Seville. Od 1091. godine pripada Almoravidima (Murabiti) koje su u 12. stoljeću zamijenili Almohadi (Muvahidi).

Dolaskom pod vlast Kastilije 1236. godine, grad nazaduje u odnosu na, primjera radi, Toledo i Madrid. Grad je dokrajčila velika kuga oko 1600. godine, te se broj stanovnika početkom 18. stoljeća sveo na svega 20.000.

Od 1808.-1813. bio je pod francuskom vlašću, a tokom Španskog građanskog rata od 1936. godine uporište je pristaša generala Franca. Danas je veliko središte istoimene pokrajine i veliko turističko odredište koje na godišnjem nivou posjete milioni ljudi iz cijelog svijeta.

Kada su u pitanju poznate svjetske ličnosti koje su rođene ili živjele u Cordobi, izdvajaju se čuveni rimski filozofi Seneka Stariji (poznat kao Seneka Retoričar) i Seneka Mlađi koji su rođeni u ovom gradu. U Cordobi je rođen i čuveni islamski filozof i liječnik Ibn Rušd. Ovdje je rođen i istaknuti islamski naučnik, Ebu Abdullah El-Kurtubi, kao i židovski teolog, doktor i filozof Majmonid. U Cordobi je cijeli život proveo španski barokni pjesnik, Luis de Gongora Argote.

Medinetu-z-Zehra, Grad cvijeća

Kada su u pitanju znamenitosti koje vam donosimo u fotografijama, drevni grad Medinetu-z Zehra poznat još i kao Grad cvijeća, iz doba vladavine emevijskog halife Abdurrahmana III, je mjesto koje morate posjetiti. U slučaju da idete u nekoj privatnoj režiji na ovu lokaciju, kada dođete u blizinu Grada cvijeća, nemojte ni pokušavati da se automobilom prebacite do samoga grada. Uostalom, to možete učiniti, ali parking do samog zdanja gotovo da i ne postoji ili je cijena istog enormno visoka. 

Sa glavnom parkinga, koji se nalazi u podnožju grada, možete se prebaciti autobusom za kojeg ćete platiti simboličnu kartu. Kada stignete do same Medinetu-z-Zehre, ne očekujte mnogo, na način da ćete sve vidjeti u nekom savršenom skladu, s obzirom da se radi o drevnom gradu kojeg je, što je logično, "pojelo" vrijeme, ali se i dalje mogu vidjeti brojni ostaci ovog drevnog grada koji će vam donekle otvoriti i upaliti maštu o čemu se radilo, dok je spomenuti Grad cvijeća bio "aktivan".

Grad koji je bio slavan po baštama formiranim na terasama kao i mnogim palačama, osnovan je u najraskošnijem periodu Andaluzije. Sama gradnja ovog grada trajala je 30, dok je vijek njegovog trajanja bio kraći od 70 godina.

Odmah nakon pada Andaluzije, grad je opljačkan, ali je i ono što je uspjelo da se sačuva je jako raskošno. Radovi na iskopavanju su intenzivirani na mjestu na kojem su se nalazile odaje vladara. Veliki bazen i zidovi sa ukrasima koji se nalaze odmah ispred sobe za prijem stranih gostiju, udvostručavaju ovu raskoš i ljepotu Medinetu-z-Zehre.

Vrtovi, bazeni i bašte Alcazara

Alcazar ili punim imenom Alcazar de los Reyes Cristianos je naredna destinacija koju ćete posjetiti i koja se, za razlike od Grada cvijeća, nalazi u sklopu samog današnjeg grada Cordobe. Brojni bazeni i cvijetni vrtovi su ono što će vas očarati u Alcazaru, a pored toga u njemu se nalaze i brojne fontane. Ovo zdanje je također ogromno, pa će vam trebati barem sat ili dva da ga obiđete.

Alcazar u Cordobi se nalazi neposredno pored rijeke Guadalquivir i pored velike džamije u Cordobi. Smješten je u samom historijskom dijelu ovog grada. Nakon rekonkviste, Alcazar je bio zdanje Izabele I, kraljica Kastilje, i Ferdinanda II, kralja Aragonije.

Velika Abdurrahmanova džamija

Uz sami Alcazar nalazi se i velika Abdurrahmanova džamija, građena od 785. do 987. godine, te je bila najveća džamija u Španiji i veličanstven primjer maurske arhitekture. Danas je glavna katedrala Španske nadbiskupije Cordobe (Mezquita de Cordoba).

Emevije su bile značajni pokrovitelji umjetnosti, a jedan od najljepših sačuvanih primjera emevijske arhitekture je upravo Abdurrahmanova džamija u Cordobi. Godine 785. emevijski osvajači su započeli graditi Veliku džamiju na mjestu kršćanske Vizigotske crkve Sv. Vincenta. Kasniji vladari su je proširivali tri puta.

Godine 1236., Cordobu su osvojile kršćanske snage kralja Ferdinanda III od Kastilje, u rekonkvisti. Džamija je potom "preobraćena" u kršćansku crkvu. Alfons X je osobno nadgledao gradnju kapele Villaviciosa i Kraljevske kapele unutar zidina džamije. Možda najznačajniji dodatak je renesansni glavni brod u središtu katedrale izgrađen za Karla V koji se naziva ujediniteljem Španije.

Maurski potkovasti lukovi, koji potječu još od rimskih vremena, a preferirali su ih Vizigotski vladari Španjolske, postali su sinonimom islamske arhitekture.

U svetištu ispred mihraba nalaze se kićeni zupčasti lukovi i polulukovi kombinirani na jedinstven način. Prostoriju natkrivaju dva iznenađujuće zamršena svoda, a kupole su bile konstruirane od rebrastih lukova koji su se sjekli podsjećajući na oblik dinje. Raskošno oblikovani mozaici s natpisima, geometrijskim motivima i stiliziranom vegetacijom ispunjavaju kupole u sjaju zlata i srebra. 

Sama džamija je, zaista, prostrana, pa će vam i ovdje trebati barem jedan sat da obiđete sve ono što je zanimljivo u sklopu iste. Posebno impresivan je minaret džamije u Cordobi na koji se možete popeti, uz plaćanje krate, i sa kojeg imate predivan pogled na cijelu Cordobu. Minaret je visok 54 metra i to je ujedno najviša građevina u gradu.

Nemojte se iznenaditi ukoliko u ovom dijelu svijeta često budete nailazili na drveća narandži, limuna ili limete. To je uobičajeno za Andaluziju, pa su tako brojni andaluzijski gradovi ukrašeni krošnjama narandži i limuna koji rastu pored samih puteva ili u parkovima, što se i vidi na našim fotografijama.

Most preko Guadalquivira i čuvena Jevrejska četvrt

Pored Alcazara, nekadašnje halifetske rezidencije, zanimljiv je i maurski most sa 16 lukova preko Guadalquivira koji je čuvala obližnja utvrda Calahorra. Obavezno i to posjetite, a sa ovih dijelova grada ćete imati prelijep pogled na samu rijeku koja teče kroz Cordobu. Ostaci drevne rimske ere, Puente Romano, je most koji obuhvaća Rio Guadalquivir. Most je izvorno izgrađen nakon Cezarove pobjede nad Pompejem Velikim. Kasnije je na temeljima rimskog mosta izgrađen maurski most.

Obavezno, ali doslovno obavezno, prošetajte kroz čuvenu Židovsku četvrt u Cordobi koja se na španskom zove Juderia. Stara židovska četvrt je jedno od najljepših područja Cordobe za istraživanje. Sa svojim uskim stazama, bijelim kućama, terasama ispunjenim cvjetovima i mirnim malim trgovima, ovo područje ima vrlo prepoznatljivu atmosferu. Tu ćete se svakako odmoriti uz kafu, čaj ili neko drugo piće, a mi smo se odmorili u lokalu vlasnika koji dolazi iz Maroka, koji nam je napravio zanimljive napitke od limuna i mente.

Cijene hrane i pića

Cordoba i nije toliko skupocjeno mjesto kada su u pitanju hrana i piće, cijene su uglavnom blago visočije u odnosu na one u Sarajevu. Generalno, cijene hrane i pića u cijeloj Andaluziji su malo visočije u odnosu na neki naš standard, a gotovo da su iste, primjera radi, u Granadi o kojoj ćemo pisati u narednim danima. 

Kada je u pitanju hotelski smještaj, ukoliko nemate neke specijalne zahtjeve i ukoliko vam ne igra ulogu da vam hotel bude u samom centru grada, obavezno onda potražite smještaj izvan grada, s obzirom da ćete ga tako platiti mnogo manje od te neke uobičajene cijene koja je mnogo veća u samom centru grada, pa makar se radilo i o skromnim hotelima ili prenoćištima sa jednom ili dvije zvjezdice. 

Ono što je vrlo bitno napomenuti, pripremite se na vrlo skroman doručak kada su u pitanju Španci. Uz šolju kafe/čaja, dobit ćete još samo tost na koji možete mazati šta želite i eventualno poneki muffin ili kroasan i to je to. Špancima je doslovno to doručak i uglavnom u njemu uživaju po nekoliko sati ispijajući kafu ili čaj.

Uskoro na Source.ba portalu čitajte naše priče iz ostalih dijelova Andaluzije. Upoznat ćemo vas sa Sevillom, Granadom, Rondom i nekim drugim dijelovima Španije.

Novinar: Haris Ahbabović

 
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.