7.10.2019. 17:34
0
Fraktura na desnoj jagodičnoj kosti Džeke "riješena" ručno, a druga riješena metalnim implantantom koji je pričvršćen šarafima za kost lobanje
Loše vijesti stigle su u Bosnu i Hercegovinu nakon jučerašnje utakmice Rome i Cagliarija u okviru sedmog kola talijanske Serije A.

Podsjećanja radi, Edin Džeko je jučer u meču sa Cagliarijem zadobio tešku povredu preloma jagodične kosti, zbog čega je odmah otpao za susrete reprezentacije BiH sa Finskom i Grčkom koji su na programu u narednih nekoliko dana.

Radi se o veoma bitnim kvalifikacionim utakmicama za Euro 2020. godine, pošto sada nemamo pravo ni na jedan kiks, te su nam potrebne pobjede u obje utakmice koje su na programu u ovom mjesecu.

Matematika jasna - moramo sve pobijediti!

Do kraja kvalifikacionog ciklusa BiH u novembru igra još sa Talijanima, te u gostima kod reprezentacije Lihtenštajna. Matematika je jasna, trenutno smo na četvrtom mjestu sa sedam poena, a drugoplasirana Finska nam bježi pet bodova, četiri kola prije kraja. 

U slučaju pobjede protiv Finske u Zenici, približili bismo im se na svega dva poena, ali ponovo ne bi imali pravo ni na jedan kiks do kraja ciklusa. Sa druge strane, Finska nakon nas igra kući protiv Armenije (koja je tretno ispred nas na trećem mjestu) i Lihtenštajna, te u gostima kod Grčke.

Džeko operisan u Rimu

Kada je u pitanju povreda našeg kapitena, operaciju je obavio doktor Pesucci, koji je jednu frakturu na desnoj jagodičnoj kosti "riješio" ručno, a drugu riješio metalnim implantantom koji je pričvršćen šarafima za kost lobanje.

Džeki sada predstoji odmaranje, iako postoje špekulacije da bi mogao biti spreman za utakmicu protiv Sampdorije 20. oktobra, odnosno najkasnije duel sa Milanom sedmicu kasnije. Ipak, mnogo je realnija opcija da Džeko neće igrati fudbal u naredne tri ili četiri sedmice. Ono što je sigurno jeste da će nositi specijalnu masku na licu.

Forma naših napadača

Kada su u pitanju preostale napadačke opcije u reprezentaciji Bosne i Hercegovine pred spomenute duele sa Fincima i Grcima, stanje sa formom naših napadača je sljedeće:

Riad Bajić, fudbaler Konyaspora, ove sezone je u turskoj Superligi odigrao šest utakmica, te je postigao jedan gol. Ove sezone, Bajić prosječno igra 81,5 minuta u dresu Konyaspora.

Armin Hodžić je u odličnoj formi ove sezone u dresu Fehervara. U osam utakmica u mađarskoj Nemzeti Bajnoksag ligi postigao je čak šest golova i upisao dvije asistencije, a prosječno igra 75,5 minuta po utakmici. Armin Hodžić je trenutno prvi golgeter Mađarske lige.

Izet Hajrović, koji se tretira kao desni krilni napadač, ove sezone je u dresu zagrebačkog Dinama odigrao 10 utakmica, šest u Ligi prvaka i četiri u HNL-u. Upisao je samo jednu asistenciju u kvalifikacijama za Ligu prvaka. 

Edin Višća, fudbaler Basaksehira i najbolji fudbaler turske Superlige za prošlu sezonu, u aktuelnoj sezoni je upisao 11 utakmica u dresu Istanbula (sedam Superliga, dva Liga prvaka, dva Europa liga). Na svom kontu ima tri gola i tri asistencije u novoj sezoni.

Robert Prosinečki danas je naknadno u reprezentaciju pozvao napadača slovenačkog Maribora, Dinu Hotića. Nakon što je u NSBiH stigla potvrda od FIFA-e o promjeni sportskog državljanstva Dine Hotića, 24-godišnji napadač danas je dobio poziv od Prosinečkog. Dino Hotić je ove sezone u dresu Maribora odigrao 20 utakmica (13 u slovenačkoj Prvoj ligi, šest u kvalifikacijama za Ligu prvaka i jednu u kvalifikacijama za Europa ligu). Postigao je pet golova, te je upisao čak osam asistencija.

Ništa od Vedada Ibiševića

Iako su pojedini mediji u BiH špekulisali da bi Robert Prosinečki mogao pozvati Vedada Ibiševića za utakmice protiv Finske i Grčke, to se u konačnici nije dogodilo. Selektor BiH je to pravdao riječima da se "Ibišević oprostio od reprezentacije, te da je ta priča završena".

Kada su u pitanju napadači iz Premijer lige BiH, Sulejman Krpić je ove sezone postigao devet golova u 12 utakmica za Željezničar i trenutno je drugi strijelac domaće lige. Prvi strijelac je Vojo Ubiparip, koji naravno nema državljanstvo BiH.

Iako su u prošlosti dobijali pozive u A reprezentaciju, na novom spisku se nisu pronašli napadači kao što su: Irfan Hadžić, Kenan Kodro, Ermedin Demirović, Elvir Koljić i Smail Prevljak.

Pripremio: Haris Ahbabović

Reprezentacija BiH može dobiti utakmice protiv Finske i Grčke bez Džeke?
Da
Ne
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.