30.1.2020. 17:22
1
Kako se Sarajevo prisjetilo ljudi iz BiH koji su ubijeni u zloglasnom Aušvicu: Da da smo više govorili možda nam se ne bi ni Srebrenica desila
Najozloglašeniji logor u Drugom svjetskom ratu, Aušvic, oslobođen je prije 75 godina. Do trenutka u kojem su na njegovo tlo stupile sovjetske trupe 27. januara 1945. godine, u Aušvicu je ubijen 1,1 milion ljudi, većinom Jevreja.

Tim povodom, danas je u Muzeju Jevreja u Sarajevu otvorena izložba "75 godina od oslobođenja Aušvica" autora Elija Taubera.

Izložba je, kako je navedeno, nastala kao rezultat istraživanja u Arhivu Aušvica, a  odnosi se na stanovnike iz BiH koji su tamo stradali.

Podsjećanja radi, Generalna skupština UN-a je 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Obilježava se 27. januara, na dan kada su 1945. godine snage Crvene armije oslobodile Aušvic.

Novinar: Haris Ahbabović
Snimatelj: Izet Tahirbegović
Montaža: Izet Tahirbegović

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.