17.3.2020. 17:45
0
Dobili smo fotografiju, pitali smo Robot, a Robot nam je lijepo odgovorio: Nikakvo poskupljenje se nije dogodilo, nismo mijenjali cijenu ovog brašna dva mjeseca!
Foto: Robot
Foto: Robot
Foto: Citatelj / Source.ba
Prema odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od ponedjeljka, 16. marta ove godine, svi proizvodi iz nadležnosti kantona, grada i općine propisani članom 9. Zakona o kontroli cijena, kao i ostale osnovne životne namirnice i osnovne higijenske potrepštine, koje prodaju privredna društva i druga pravne i fizičke osobe koja obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo ne smiju imati cijenu veću od one koju su imali 5. marta ove godine.

Privredna društva i druge pravne i fizičke osobe koja obavljaju trgovinu na veliko i na malo, obavezna su za proizvode navedene u Listi, koja je sastavni dio ove odluke, primjenjivati cijene na nivou zatečenom 5. marta 2020. godine.

Na listi proizvoda na koje se primjenjuju mjere neposredne kontrole cijena su sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvodi od jaja, šećer, so za ljudsku prehranu, riža, tjestenina, margarin, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, voda za piće, jestivo ulje, hrana za dojenčad, dijetetski proizvodi, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdžent za veš, deterdžent za suđe.

Source.ba portal danas je objavio ČLANAK sa fotografijama koje su nam poslali naši čitatelji, a radi se o fotografijama iz brojnih tržnih centara u Sarajevu i cijena proizvoda usljed problema sa koronavirusom.

Također, jedna naša čitateljka nam je dostavila račun sa cijenom brašna u Robotu u sarajevskom naselju Ciglane, ali se kasnije ispostavilo da cijena brašna uopće nije povećana, te da je to regularna cijena. 

Kako bismo fino, lijepo i profesionalno provjerili sve ove navode, pozvali smo firmu Robot, poslali im fotografiju računa kojeg smo dobili i objasnili im cijelu sitaciju. Cijeli odgovor iz Robota vam prenosimo u cjelosti:

"Zahvaljujemo vam se na dostavljenim fotografijama iz našeg prodajnog centra, te vam ovom prilikom dostavljamo detaljno pojašnjenje o navedenom proizvodu. Naime, proizvod koji ste poslali na fiskalnom računu odnosi se na Klas brašno T-400, Zlatni puder od 2 kg, čija je redovna cijena na policama 3,25 KM posljednja dva mjeseca. Na računu se vidi da su kupljena 2 komada ovog proizvoda, pri čemu je ukupna cijena 6,50 KM. Kako bismo uvjerili naše građane da se nikakvo poskupljenje nije dogodilo, redakciji Source.ba portala dostavljamo karticu izmjene cijena (op.a. karticu promjene cijena nećemo objavljivati i poznata je Redakciji Source.ba portala), pri čemu možete vidjeti da se cijena navedenog proizvoda nije mijenjala prethodna dva mjeseca. Cijena je određena cjenikom od strane dobavljača i zakonske marže, koja je u slučaju Robota i niža od propisane.

U prilogu vam dostavljamo fotografije iz naše poslovnice na redovnim i paletnim pozicijama navedenog brašna, gdje se navodi cijena i barcode kako biste utvrdili vjerodostojnost navedenih informacija. S druge strane, strogo poštujemo zakonske marže na osnovne životne namirnice i u tom pogledu ne postoje nepravilnosti.

Kompanija Robot nije i neće poskupljivati cijene! Trudimo se našim sugrađanima obezbijediti najbolje cijene u ovim trenucima i ne želimo naš brend dovoditi u negativan kontekst. Razumijemo situaciju i nepovjerenje kupaca, obzirom da se događaju različite malverzacije, međutim mi nismo dio toga i nikada nećemo graditi profit na račun ovakvih situacija. Pridržavamo se svih zakonom propisanih pravila. Želimo maksimalno biti na usluzi našim kupcima, na vrijeme smo obezbijedili dovoljne količine roba, te uz dobru komunikaciju sa našim dobavljačima i proizvođačima redovno vršimo isporuke prema našim trgovinama.

Našim kupcima i sugrađanima apelujemo da svakako prijave sve nepravilnosti nadležnim organima i na taj način spriječe nezakonite radnje",
stoji u odgovoru kojeg smo dobili od uprave Robot General Trading.

Još jednom podsjećamo sve građane u BiH da svaku vrstu malverzacija oko cijena hrane i ostalih potrepština možete prijaviti na:

- telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata)
- e-mail: info@fuzip.gov.ba
- poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.


Također, ukoliko dođete do saznanja ili se sami uvjerite da je došlo do poskupljenja osnovnih životnih namirnica ili namirnica/robe koji su navedeni na spisku stvari koje ne smiju poskupiti, svoje prijave sa fotografijama možete slati na našu e-mail adresu: redakcija@source.ba. Redakcija Source portala će iste objaviti, slučajeve prijaviti inspekcije, kao i pozvati sve one trgovine i kojima je došlo do poskupljenja za komentar.

Isto tako, svim čitateljima Source.ba portala i građanima Bosne i Hercegovine apelujemo da i oni budu dio efikasnog tima u borbi protiv koronavirusa, da imaju razumijevanja i prema samim trgovcima, jer je to populacija koja se nalazi na "prvim linijama" odbrane od koronavirusa. Pratite cijene u tržnim centrima, ne cjepidlačite, budite savjesni građani, kupujte hranu i potrepštine u racionalnim količinama, jer niste samo vi ti kojima je ta hrana potrebna. Nemojte dizati paniku, hrane i proizvoda ima dovoljno i neće ih nestati. Dajte da budemo dobar Dream Team koji će lako pobijediti ovaj problem!

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.