15.4.2020. 15:16
0
Pravda za parlamentarce: Kako će sad preživjeti sa 2.500 ili 3.000 KM mjesečno?!
Primanja zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH umanjena su za više od hiljadu maraka mjesečno, a usvojen je prijedlog potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović o smanjenju plata.

Odlukom je predviđeno smanjenje iznosa paušala sa 600 na jednu marku mjesečno, te naknade za odvojeni život sa 300 na jednu marku. Također, jednoglasnom odlukom, na isti iznos je smanjena naknada za smještaj, kao naknada za prevoz.

Melika Mahmutbegović napominje da će se smanjenjem paušala i naknada u Zastupničkom domu aproksimativno uštedjeti 95 hiljada KM mjesečno, što je na godišnjem nivou gotovo jedan milion KM.

Pa, kako sad bez "milje" maraka?

I sama Melika Mahmutbegović je istakla kako "svi moraju podnijeti teret krize, pa i sami zastupnici u Parlamentu FBiH", a također je dodala da i ona sama "mora podnijeti teret krize" i da je "krenula od sebe".

Ipak, kada pogledajte najnovije podatke Parlamenta FBiH o platama zastupnika, a koji su objavljeni jučer na sajtu Parlamenta FBiH, vjerujte da će vam se zavrtiti u glavi. Primanja zastupnika su i dalje nenormalno visoka za uslove u kojima živi BiH, a posebno sada kada uzmemu u obzir cjelokupnu situaciju oko virusa korone. 

Podsjećanja radi, od sredine marta ove godine, usljed problema sa pandemijom virusa korona, u FBiH je ostalo gotovo 20.000 ljudi, tačnije 19.861 radnika. Bez posla, logično, nije ostala nijedna osoba na "državnim jaslama", u ovom slučaju na "federalnim jaslama".

U nastavku vam donosimo pregled primanja zastupnika u Parlamentu FBiH za period od prvog dana 2020. godine, pa do 31. marta ove godine. Podaci su se pojavili jučer na sajtu Parlamenta FBiH.

HDZ-ovci rekorderi u svemu

Kada su u pitanju ukupna primanja, zajedno sa platama, toplim obrocima i ostalim paušalima i dodacima, top pet najvećih rekordera po primanjima za ovaj period su:

1. Mladen Lonić (SDP) 13.780 KM
2. Nikica Bosnić (DNS) 13.699 KM
3. Ilija Ilić (HDZ) 13.444 KM
4. Tomislav Martinović (HDZ) 13.434 KM
5. Tomislav Mandić (HDZ) 13.203 KM


Što se tiče samih primanja, dakle plata, bez dodataka, apsolutni rekorder za ova tri mjeseca je spomenuti Tomislav Martinović iz HDZ-a koji je dobio platu u iznosu od 10.455 KM. To znači da je njegova mjesečna plata 3.485 KM, bez ikakvih ostalih nadoknada, koje je svakako uredno naplatio.

Brojke 'Hrvata' Anela Šahinovića

Zanimljive su stavke koje se tiču odvojenog života, smještaja, te plaćenih vikenda. Rekorderi kada je u pitanju naplata za odvojeni život su opet Tomislav Martinović iz HDZ-a sa 1.635 KM, te Anel Šahinović iz Laburističke stranke. Da, to je onaj Anel Šahinović koji se izjasnio kao Hrvat i kojem u biografiji na stranici Parlamenta FBiH stoji da je Hrvat.

Kada su u pitanju plaćeni vikendi, rekorderi su Mladen Lonić iz SDP-a sa 1.464 KM, te opet Hrvat Anel Šahinović iz Laburističke stranke sa 1.320 KM. Brojni zastupnici su uredno primali i paušale, koji su za tri mjeseca iznosili gotovo 2.000 KM, a ko su ti koji su ih primali vidjet ćete u tabeli koju vam donosimo sa svim primanjima.

Podsjećanja radi, na plate profesionalnih zastupnika u Parlamentu FBiH, prema podacima Parlamenta FBiH, od 1. januara 2020. godine, pa do 31. marta iste godine uplaćeno je 531.325 KM, što bi u prevodu značilo da je neka prosječna mjesečna plata, sa svim dodacima, oko 3.690 KM.

Kako preživjeti sa tri "milje" maraka mjesečno?

Ako uzmemo u obzir da će plate parlamentarcima u Parlamentu FBiH, zbog koronavirusa, biti smanjene za oko 1.000 KM, teško da će onda jedan parlamentarac moći preživjeti sa mjesečnim primanjima od 2.600 do 3.000 KM. Zaista teško. Mnogo će lakše, primjera radi preživjeti oni u realnom sektoru kojima su plate drastično smanjene ili koji su dobili otkaze. Mnogo će lakše, primjera radi, preživjeti zenički rudari kojima su plate jučer smanjenje za 200 KM.

Ironiju i sarkazam na stranu. Na stranu i tu moralno-ljudsku stranu, posebno kada imamo u vidu, prema izjavi potpredsjednice FBiH, da je bilo parlamentaraca koji su se žalili na smanjenje paušala i dodataka. 

Na stranu sve, u nastavku vam donosimo tabelarni pregled primanja svih zastupnika i delegata, što profesionalnih što neprofesionalnih, u Parlamentu FBiH i u Domu naroda Parlamenta FBiH, a koja se tiču posljednja tri mjeseca, odnosno prva tri mjeseca 2020. godine. Uživajte u brojkama!

Novinar: Haris Ahbabović

Smanjenje plata zastupnicima u Parlamentu FBiH je:
Dobra stvar
Obični jeftini populizam
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.