15.5.2020. 14:27
2
Silenzio stampa: Kako je Vrhbosanska nadbiskupija izignorisala naša pitanja o misi, Maksu Luburiću, NDH i ustašama
FOTO: Source.ba
Sporna misa za Bleiburg najavljena je u katedrali Srca Isusova za 16. maj ove godine u Sarajevu.

Uprkos brojnim protivljenjima u Sarajevu, misa će, ipak, biti održana, a ista je najavljena za sutra.

Tiha propaganda da je neko (kao) ugrožen

Misa je izazvala već veliku pažnju, te se podigla ogromna prašina zbog odavanja počasti žrtvama sa Blajburškog polja. Da vam sada ne elaboriramo šta je "Bleiburg", imate hrpu materijala na internetu i u pisanoj literaturi. Znanje o Bleiburgu je stvar općeg znanja. Bleiburg je historijska činjenica koju danas neko, da li ovdje u Sarajevu ili izvan njega, želi promijeniti i pokazati je onakvom kakva nije.

Ispred Bogoslovije i Katedrale u Sarajevu u posljednjih nekoliko su prisutne policijske patrole, samo je upitno od čega policija čuva nekoga i koga policija čuva ispred zgrade Franjevačke teologije u Sarajevu? Zanimljiva je i pomalo blesava ta diskretna propaganda koja poručuje da se neko u Sarajevu ne osjeća sigurnim. 

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, izjavio je u ponedjeljak kako je u nevjerici zbog brojnih osuda najave služenja mise za Blajburg u Sarajevu 16. maja. Katolička tiskovna agencija BK BiH (KTA) objavila je kako se kardinal Puljić sastao s dogradonačelnikom Sarajeva Milanom Trivićem, a susret je uslijedio nakon što je i gradonačelnik Abdulah Skaka pozvao vrhbosanskog nadbiskupa da otkaže spornu misu.

Kako je navedeno u saopćenju, kardinal je izrazio nevjericu i razočarenje zbog činjenice da se uobičajeno slavlje Svete mise za nevine žrtve Blajburga u javnosti prikazalo kao njegovo osobno pristajanje uz bilo kakav oblik totalitarizma, a samim time uz zločine totalitarnih režima, kao što su nacizam, fašizam i komunizam.

Kardinal Puljić je prije dva dana dostavio odgovor Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u kojem je, između ostalog, naveo da je "ugrožen njegov i život tolikih katolika", stoji u dopisu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine koji je upućen MInistarstvu sigurnosti BiH.

Tako su se mediji u susjedstvu, oni koji su posebno naklonjeni ka HDZ-u, ali i brojni drugi, počeli takmičiti u naslovima pisajući o tome kako je život kardinala Puljića ugrožen, kako se prijeti Hrvatima u Sarajevu i sl. Podršku im, svakako, pružaju i pojedini mediji iz Hercegovine.

Vrhbosanska nadbiskupija izognorisala naš dopis

Na stranu sve, poslali smo dopis sa pitanjima Katoličkoj crkvi u BiH, konkretnije, samom kardinalu Puljiću. Iako smo dopis sa pitanjima poslali prije četiri dana, a onda jučer ponovili u mailu da nismo dobili odgovore na pitanja, ostali smo potpuno uskraćeni za odgovore na naša pitanja, s obzirom da je Katolička ckrva u BiH izignorisala naš upit. 

Pitanja koja smo postavili su sljedeća:

1) Zbog čega je Katolička crkva uopće pristala na služenje mise za žrtve Bleiburga, kada znamo historijske fakte i činjenicu da je na Bleiburškom polju u Austriji poginuo ogroman broj vojnika NDH-a i osoba koje su tokom Drugog svjetskog rata činile monstruozne zločine?

2) Šta znači, uopće, misa ovakvoga tipa? Znači li misa i sjećanje na, primjera radi, vojnike i suborce jednog Vjekoslava Maksa  Luburića, zloglasnog ustaškog časnika i zapovjednika koji je lično odgovaran za nekoliko stotina smrti u samom Sarajevu?

3) Znate li da su pripadnici NDH u Sarajevu počinili strašne zločine? Znate li da je u samo jednom danu, 28. marta 1945. godine, ustaše objesile 55 Sarajlija, a samo dan kasnije još 41 osobu bošnjačke, hrvatske i srpske nacionalnosti? Da li, zaista, mislite da spomenuta misa ne vrijeđa osjećaje porodica ubijenih Sarajlija iz Drugog svjetskog rata od strane ustaškog režima?

4) Najavljena misa je podigla veliku prašinu u javnosti, ali i među građanima Sarajeva. Veliki broj Hrvata u Sarajevu se protivi najavljenoj misi. Najavljeni su i protesti. Koje su vaše naredne namjere i da li razmišljate o otkazivanju mise za žrtve Bleiburga?

5) Jeste li upoznati sa činjenicom da je najavljeno da spomenutu misu prenosi i RTVHB, što je najavljeno i programom kojeg potpisuje predsjednik Počasnog bleiburškog voda Vice Vukojević? Znate li, uopće, ko je spomenuti Vukojević? Znate li da je protiv Vice Vukojevića Tužilaštvo BiH još 5. aprila 2007. godine dostavilo Državnom odvjetništvu Hrvatske izvještaje koji govore o silovanju 22-godišnje Bošnjakinje iz Stoca u logoru Vojno 1993. godine? Znate li da je silovana djevojka u knjizi napisala kako joj je Vukojević tokom silovanja rekao: "Muslimanko, smrdiš na islam"?!

6) Da li je spomenuta misa sjećanje na ljude koji su činili razne zločine pod ustaškom zastavom u Drugom svjetskom ratu i za koga se konretno misa služi?

7) S obzirom na brojne reakcije zvaničnika u BiH, običnih ljudi u BiH i Sarajevu, Jevrejske zajednice u BiH i ostatku svijeta, mislite li da u svijet šaljete lijepu poruku ovom misom, i ako mislite - koja je to poruka?


Podsjećanja radi, sporna misa za Blajburg je najavljena sutra u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Novinar: Haris Ahbabović

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.