15.7.2020. 14:12
7
Iz Općine Centar poručili: Predrag Pašić nam duguje 184.000 KM, izdavao je prostor trećim licima po cijeni od 2.500 KM!
FOTO: Source.ba
Nakon našeg pisanja jutros o slučaju Predraga Pašića, legende FK Sarajevo, koji je objavio saopćenje u kojem se navodi da će biti izbačen na ulicu, dobili smo odgovor i iz Općine Centar Sarajevo.

Podsjećanja radi, Pašić je naveo kako mu Općina Centar oduzima stan i poslovni prostor, te je optužio Općinu Centar Sarajevo, koja je, kako je i sam Pašić naglasio, vodila šestomjesečni postupak u kojem se traži oduzimanje stana i poslovnog prostora Predragu Pašiću, kojeg je ranije dobio od FK Sarajevo kao zaslužni sportista i fudbaler.

O čemu smo pisali jutros, možete pogledati OVDJE.

Također, na adresu općinskog načelnika i Općine Centar smo poslali dopis sa pitanjima oko ovog slučaja. Općinu Centar i Nedžada Ajnadžića smo pitali:

1) Kako komentarišete izjavu gosp. Pašića koji je poručio da je Općina Centar, bez njegovog znanja, vodila sudski proces protiv njega i da mu je oduzeta imovina na nelegalan i nezakonit način? Zbog čega ste to učinili?

2) Da li je istina da ste kao prvobitnog vlasnika spomenutih nekretnina potpuno izbrisali Morica Isaka Alkalaja i da ste objekte pripisali Općini Centar?

3) Zbog čega ste čak šest mjeseci istrajavali na spomenutom sudskom procesu bez da ste obavijestili drugu stranu, u ovom slučaju gosp. Pašića?

4) Da li je istina ovo što gosp. Pašić tvrdi - da ćete ga zajedno sa suprugom izbaciti na ulicu i oduzeti mu imovinu? Ako jeste, na osnovu kojih pravnih normi to činite?


Također, od Općine Centar smo zatražili da nam uz odgovore dostave pismene dokaze koji potvrđuju njihove riječi oko cijelog slučaja, a koji se tiču vlasništva same imovine koja je ovdje sporna.

Danas je stigao odgovor iz Općine Centar Sarajevo kojeg vam prenosimo u cjelosti:

"Općina Centar Sarajevo raspolaže poslovnim prostorom u Ulici Koševo 14 površine od 115 kvadratnih metara. Navedeni prostor od 1991. godine bez pravnog osnova koristi Predrag Pašić. Općina Centar Sarajevo je u skladu sa pravima i obavezama utvrđenim zakonom pozvala Predraga Pašića na preugovaranje zakupa predmetnih poslovnih prostorija na šta se imenovani nije odazvao, već je prema informacijama kojima Općina raspolaže pokrenuo tužbu protiv Alkalaj Morica, izvornog vlasnika, radi utvrđivanja prava vlasništva putem dosjelosti. S obzirom na navedeno, Općina se uključila u postupak. 

Pravomoćnom i izvršnom presudom Općinskog suda u Sarajevu tuženi Predrag Pašić je dužan Općini Centar kao tužitelju predati u posjed poslovne prostorije koje se nalaze u Ulici Koševo 14. S obzirom da Predrag Pašić nije izmirivao obaveze prema Općini, presudom je obavezan da isplati iznos od 184 hiljade maraka. Naglašavamo, da je Predrag Pašić cijelo vrijeme neovlašteno navedene poslovne prostorije izdavao u podzakup trećim licima, te da je i u presudi Općinskog suda u Sarajevu navedeno da se na ovaj način imenovani neosnovano bogatio. Prema dokumentaciji koju Općina ima u posjedu, Predrag Pašić je navedene poslovne prostorije koje je, naglašavamo bespravno koristio, izdavao u zakup po mjesečnoj cijeni od 2.500 KM.

Uzimajući u obzir doprinos Predraga Pašića u razvoju sporta i promociji Bosne i Hercegovine u svijetu, načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je u želji da se iznađe najbolje moguće rješenje za prevazilaženje ove situacije upriličio razgovor sa gospodinom Pašićem u Općini Centar u vezi sa ovim pitanjem. Nažalost, gospodin Pašić je ostao pri svojim svojim stavovima da nema obaveza prema Općini Centar, te da će svoja prava tražiti putem suda.

Kada je u pitanju stan gospodina Pašića površine 67 kvadratnih metara čiji je stvarni vlasnik, napominjemo da je Pravobranilaštvo Općinskom sudu podnijelo prijedlog za izvršenje presude na navedenoj nekretnini, ali nikakve radnje u ovom izvršnom postupku još nisu poduzete. Dakle, Općina Centar Sarajevo nema namjeru gospodinu Pašiću oduzeti krov nad glavom, ali s obzirom na dugovanja koja su presuđena, a u skladu sa pozitivinim zakonskim propisima, ovaj slučaj mora biti priveden kraju na način da se ispoštuju sve zakonske obaveze i sudske odluke, a imenovani je dužan kao i svaki drugi građanin da u skladu sa obavezama utvrđenim sudskom presudom te obaveze na odgovarajući način i izvrši",
stoji u odgovoru iz Općine Centar kojeg smo dobili, a kojeg potpisuje Safet Huremović, stručni savjetnik za informisanje i koordinaciju.

Novinar: Haris Ahbabović

7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.