20.7.2020. 11:34
0
Inspekcija u Sarajevu kafićima, nargila barovima, trgovinama i salonima izdala 87 prekršajnih naloga u iznosu od 147.345 KM
KUIP
KUIP
KUIP
Koliko se objekti, koji se smatraju zatvorenim prostorom, pridržavaju svih mjera koje su neophodne u borbi protiv virusa korone?

Tim povodom, javili smo se Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS sa pitanjima koja se tiču njihovih kontrola, kazni i obilazaka zatvorenih prostora na području KS. U dopisu smo pitali:

1) Koliko ste objekata do sada kontrolisali i koliko ste kazni izdali na području Kantona Sarajevo?

2) Koje su to najčešća nepoštivanja mjera i u kojoj vrsti djelatnosti je bilo najviše onih koji su kršili mjere?

3) Koja je predviđena kazna ukoliko se krše mjere u zatvorenom prostoru kada su u pitanju poslovni subjekti, kafići, tržni centri, restorani, pekare, trgovine?


U odgovoru kojeg smo danas dobili iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove stoji sljedeće:

"U periodu od marta do danas, u situaciji uzrokovanoj pojavom epidemije virusa korone, došlo je do značajnog povećanja broja inspekcijskih nadzora (čak i do pet puta više u odnosu na isti period prošle godine), koje su naši uposlenici ostvarili ulažući maksimalne napore i preraspodjelu radnog vremena (rad u prvoj i drugoj smjeni i vikendom), te preraspoređivanjem inspektora, što je bilo nužno učiniti kako bi se pravovremno moglo vršiti praćenje poštivanja donesenih naredbi i mjera na terenu, kao i odgovoriti na mnogobrojne zahtjeve građana, pravnih i fizičkih lica, kao i institucija. Organizirajući rad na navedeni način u periodu intenzivnih inspekcijskih nadzora, koji su dodatno pojačani od 15. juna, sanitarni inspektori KUIP-a su izvršili 5.951 inspekcijski nadzor, a zbog nepoštivanja socijalne distance i nenošenja maski izrečena su 592 rješenja sa korektivnim mjerama i 87 prekršajnih naloga u iznosu od 147.345,00 KM. Donesena su i 2.143 rješenja o zabrani kretanja na osnovu izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS, od kojih je za 1.949 vrijeme izolacije od 14 dana isteklo bez simptoma bolesti.

U slučaju utvrđivanja nepoštivanja naredbi i preporuka na osnovu člana 57. i 58. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti zbog hitnosti mjere i opasnosti po život i zdravlje građana korektivne mjere se nalažu na licu mjesta sa rokom izvršenja od 24 sata. Napominjemo da su za inspekcijske organe subjekt inspekcijskog nadzora  poslodavci, a ne građani, kao i da su u dosadašnjim nadzorima najčešće nepoštivanje obaveze nošenja maski u zatvorenim prostorima sanitarni inspektori evidentirali   u ugostiteljskim objekatima i  trgovinama.

Nadzori se, kao što je i poznato provode i u svim objektima na koje se naredbe odnose, odnsono ugostiteljskim objektima, trgovinama, nargila barovima, tržnim centrima, pekarama, frizerskim/kozmetičkim salonima, ustanovama socijalne zaštite, sredstvima javnog prevoza, te drugim objektima na osnovu dobijenih predstavki građana. 

Želimo istaći i da je djelovanje inspekcijskih organa na terenu, prije svega, preventivnog i korektivnog karaktera, pa tek onda represivnog, no bez obzira na to u posljednjem periodu učestale su situacije da za vrijeme obavljaja službene dužnosti inspektori budu izloženi neprimjerenim ponašanjima, prijetnjama, verbalnim,  pa čak i fizičkim napadima. Napominjemo da ćemo bez obzira na usložnjeno stanje na terenu odlučno nastaviti naše napore kako bi se spriječile štetne posljedice po građane Kantona Sarajevo uzrokovane pojavom korona virusa.

Podsjećamo, inpekcijski organi zaduženi su isključivo da provode nadzor nad primjenom donesenih naredbi, preporuka i mjera s ciljem zaštite javnog zdravlja, ali je od iznimne važnosti  lična i kolektivna odgovornost, radi čega je prioritetno pridržavati se minimalnih općih higijensko-epidemioloških mjera, a za subjekte nadzora, donesenih naredbi i preporuka nadležnih organa, zavisno od vrste djelatnosti. Dodajemo i da su za inspekcijske organe subjekti nadzora  poslodavci, kao pravna i fizička lica.

U skladu sa članom 3. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti zaštita od zaraznih bolesti obaveza svih fizičkih i pravnih lica, zbog čijeg je nepoštovanja fizičkim licima moguće izreći novčane sankcije od 100 do 2.000 KM. Predviđene novčane sankcije za pravna lica iznose od 3.000 do 10.000, dok iznos novčane kazne za odgovorno lice u pravnom licu iznosi od 500,00-2.000 KM, a za fizička lica/obrtnike od 2.000 do 8.000 KM",
stoji u odgovoru kojeg smo danas dobili iz KUIP-a.

Novinar: Haris Ahbabović                  

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.