27.8.2020. 13:48
2
"RS je nastao poludivlje tako što je krnjio BiH. Takav RS nije u stanju opstati ni ovako, a kao otcjepljen ne može preživjeti ni dva dana"
Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastali su se ponovo, po ko zna koji put, kako bi razgovarali o Bosni i Hercegovini i manjem bh. entitetu, RS-u.

Dodik je ponovo "kukao" Vučiću o dešavanjima u BiH, sa neke svoje strane gledišta, dok ga je Vučić, sa druge strane, smirivao i "hladio" u njegovim bombastičnim najavama i izjavama. Naravno, nije nedostajalo Dodikovih zabrinjavajućih izjava nakon sastanka sa Vučićem o tome kako je RS ugrožen, te kako se spremaju i rade brojne sabotaže, kako to Dodik voli reći, iz "muslimanskog Sarajeva".

Dodik - Vučić vol. 55

"Želio sam da ih upoznam sa stanjem provođenja Dejtonskog mirnvog sporazuma i naša politika je politika mira. Nije naša politika politika rata koja bi dovela do eskalacije, već mira koji treba da osigura mir u regionu. Srpski narod u BiH nije zadovoljan situacijom u Sarajevu u kojem smo izgubili ogromna materijalna bogatstva, opštine. Ali, trebamo da damo prednost miru i realizaciji sporazuma. Bošnjačko, odnosno muslimansko rukovodstvo Sarajeva ostaje opredijeljeno na uništavanje RS-a. Uvijek me iznova iznenade prijetnje ratom, prijetnje koje idu do toga da se drže predavanje 'ako ne uradite ovako - bit će ovako'. Niko normalan ne može da ne povede računa. U proteklih 20-30 godina je sve učinjeno da RS ne može da ima svoje oružane snage, namjensku industriju. Ne želimo da nam nameću rješenja. Razumijem koliko je Srbija u složenim okolnostima zbog Kosova, mi nismo priznali Kosovo i nećemo ga priznati. BiH neće priznati Kosovo i stalno nam traže da priznamo Kosovo. Mi ćemo pratiti Srbiju na tom planu", rekao je Dodik nakon sastanka.

Sa druge strane, Vučićeve izjave su bile dosta smirenije, da ne kažemo racionalnije od Dodikovih, te je u nekoliko rečenica doslovno "ohladio" svog temperamentnog prijatelja/partnera.

"Odgovorio sam Dodiku na svako pitanje i rekao sam da je očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja za Srbiju. Prijetnje ratom koje slušamo svakim danom moramo da odgovorimo mirno, strpljivo i ni na koji način u toj igri ne smijemo da učestvujemo i da mi moramo da poštujemo sporazume koje smo potpisali i to nam garantuje da ćemo biti poštovani od svih u međunarodnoj zajednici. Moja molba Dodiku i RS-u je da u svakom trenutku vode računa i o interesima Srbije, a to je očuvanje mira", rekao je Vučić nakon sastanka sa Dodikom.

Sastanak kao TV rijaliti

Za Source.ba portal danas je najnoviji sastanak Dodika i Vučića prokomentarisao banjalučki novinar i kolumnista, Dragan Bursać.

"Sastanak jeste napravljen, otprilike, kao jedan rijaliti. Dodiku je služio za bildanje srpskog nacionalnog mišića pred lokalne izbore u BiH, dok je sa druge strane Vučić izigravao dobrog policajca, pa je navodno smirivao Dodika. Opet, taj sastanak je trebao i Vučiću pred njegove pregovore u SAD-u o statusu Kosova. To je bila jedna predstava za narod gdje niko ništa, suštinski, nije novo pomenuo, a i nema šta novo da pomene jer su to sve odigrane i ispričane stvari", kaže Bursać na početku razgovora za naš portal.

Našeg sagovornika smo upitali koliko ovakvi sastanci sa oznakom hitnosti i zabrinutosti između Dodika i Vučića "piju vode" kod građana manjeg bh. entiteta, RS-a.

"Očigledno da piju vode, jer je narod, nažalost, željan nacionalizma. To je tako. Ne bi oni organizovali ove predstave da one ne piju vode, tačnije da ne piju vode u njihovom glasačkom tijelu. To je jedna od osnovnih zadaća ovih rijaliti političkih programa. Da nije toga, bilo bi dosadno, skupo i bespotrebno da se ovakve fešte organizuju. Narod još uvijek pije nacionalističku vodu sa tih izvora", poručuje Dragan Bursać.

Dodikovo "muslimansko Sarajevo"

Dodik vrlo često forsira u svojim izjavama sintagme tipa "muslimansko Sarajevo", "političko Sarajevo", "bošnjačko Sarajevo" ili "bošnjačko političko Sarajevo". Da li se ljudi u RS-u "pale" na tu njegovu priču o potencijalnim i nekakvih imaginarnim sabotažama koje kao dolaze iz glavnog grada BiH, a koji za cilj imaju, kako to Dodik voli često reći, uništenje RS-a.

"Za Dodika i njegove satelite neću glasati ni ja, a ni vi, ali hoće narod koji očigledno guta takve priče gdje se potežu te konstrukcije tipa 'muslimansko Sarajevo', 'islamsko Sarajevo', 'teheransko Sarajevo' ili 'političko Sarajevo'. To je nacionalistička priča sa koje glasačka mašinerija pije vodu. Dodik će, vjerovatno, pomesti svoje/SNSD-ove protukandidate na lokalnim izborima, tako da njemu to sve ima smisla, iako je to sve besmisleno i suludo ako to gledamo u ljudskom i intelektualnom kontekstu. Ako gledamo u kontekstu lokalne žabokrečine, onda je to neophodna i dosljedna stvar koju on radi", kaže Bursać.

Otcjepljenje RS-a, mit ili realnost?

U susretima Vučića i Dodika često se potencira priča oko secesije RS-a, odnosno Dodik je taj koji tu priču uvijek provlači kroz javnost, dok se Vučić uvijek predstavlja kao neko ko smiruje Dodika na tom polju. Da li je priča o otcjepljenju RS-a obični mit i plod mašte, ili je zaista nešto što će postati realnost?

"RS je jedan teški ekonomski bolesnik. Sa druge strane, temelji takvog RS-a su udareni na masovnim zločinima i genocidu. Takav RS nije u stanju opstati ni ovako, a kao otcjepljen ne može preživjeti ni dva dana. Dodik tu priču šalje radi svog ostanka na vlasti i kako bi dobio nove političke poene. U realnosti se ništa od toga neće desiti".

"Ta priča se ne može porediti sa Kosovom. Kosovo je nezavisna zemlja, ima svoju zastavu u UN-u, ono je bilo i ostalo u granicama AVNOJ-a i kao takvo je i priznato kao međunarodni faktor. RS je nastao poludivlje tako što je krnjio BiH. Takva tvorevima bi sama sebi izvršila nakaradu i izvršila bi ekonomsko i političko samoubistvo",
rekao je Dragan Bursać na kraju razgovora za naš portal.

Novinar: Haris Ahbabović

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.