3.9.2020. 13:24
0
"Dritan je često spominjao porodični posao u Ulcinju, a na pitanje o čemu se radi odgovorio je da imaju privatni parking prostor"
Dritan Abazovic / Facebook
Dritan Abazovic / Facebook
Dritan Abazovic / Facebook
Dritan Abazovic / Facebook
Dritan Abazovic / Facebook
Dritan Abazovic / Facebook
Brojni incidenti obilježili su postizborno vrijeme nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Podsjećanja radi, nakon 30 godina Milo Đukanović i njegov DPS su izgubili izbore, a slavila je opozicija.

Sve priče ovih dana okupljene su oko Dritana Abazovića, čovjeka čije su brojke na ovim izborima odlučile u korist opozicije. Podijeljene su reakcije koje dolaze sa svih strana Balkana. Dok jedni podržavaju Abazovića, drugi mu žestoko zamjeraju jer je odlučio da koalira sa prosrpskim političarima u Crnoj Gori.

Biografija Dritana Abazovića


Ko je, zapravo, Dritan Abazović? Naime, osnovnu školu i Gimnaziju je završio u Ulcinju. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, smjer Politikologija, Univerziteta u Sarajevu, stekavši zvanje diplomiranog politikologa. Bio je student generacije i dobitnik “Zlatne značke” i “Zlatne povelje” Univerziteta u Sarajevu. Magistrirao je 2008. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, na smjeru Međunarodni odnosi. Doktorirao je 2019. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Od 2012. godine je član Parlamenta Crne Gore. Abazović je bio jedan od osnivača političke partije Pozitivna Crna Gora 2012. godine. Na izborima za poslanike u Skupštinu Crne Gore 2012. godine, ova partija je osvojila sedam mandata, čime je Abazović postao najmlađi član tog saziva Skupštine Crne Gore. Nakon podjela u partiji, 2014. godine, Abazović napušta Pozitivnu Crnu Goru, te funkcioniše kao nezavisni poslanik do 2015. godine kada se priključuje novoosnovanoj Ujedinjenoj reformskoj akciji (URA) 2015. godine. Trenutno je na funkciji predsjednika URA-e i njen je poslanik u Skupštini Crne Gore.

Na izborima za narodne poslanike Crne Gore 2020. godine, Abazovićeva koalicija „Crno na bijelo” je osvojila 5,53 odsto glasova, odnosno za njih je glasalo 22.649 ljudi. Ovim rezultatom dobili su četiri mandata koja su se pokazala kao presudna jer je toliko trebalo opozicionim koalicijama (prosrpska „Za Budućnost Crne Gore” /27 mandata/ i građanska „Mir je naša nacija” /10/) da bi imale vladajuću većinu — 41 mandat — te da poslije 30 godina vlasti Mila Đukanovića i DPS-a, dođu na vlast u Crnoj Gori.

Dritan iz studentskih dana u Sarajevu

Za Source.ba portal danas je govorio Dževad Fejzić iz Visokog, čovjek koji je zajedno studirao sa Dritanom Abazovićem na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Kratko smo razgovarali o njegovim studentskim danima u Sarajevu.

"Dritana Abazovića poznajem još od vremena studija, kada je došao u Sarajevo. Na mojoj drugoj godini studija Politologije, neka od zajedničkih predavanja smo imali sa brucošima gdje je Dritan samom svojom pojavom izdominirao. Pamtim ga kao vrlo inteligentnog i odmjerenog studenta koji je od prvog dana znao da od svog života želi da napravi nešto o čemu će generacija pričati. Bio je mlađi kolega, koji već naredne godine došao rame uz rame s nama",
kaže Dževad na početku razgovora za Source.ba portal.

"U to vrijeme na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, vjerujem i danas, postojala je odluka koja je bila definirana da studenti koji su sa statusom redovnog studija, nakon što ostvare prosjek ocjena iznad 9,5 mogli su da dobiju status povlaštenog studenta. To pravo nisu svi koristili, rijetki jesu, a među njima je bio i Dritan. Tako je Dritan fakultet u redovnom ciklusu završio za tri umjesto za četiri godine. Vrlo brzo je prof.dr. Esad Zgodić, prepoznavši kapacitet i vrhunski intelekt kod Dritana istog uzeo za svog demonstratora. Tada je već krenuo proces obrazovanja po Bolonji, te je Dritan zajedno sa prof.dr. Zgodićem bio vrlo upečatljiv i nadasve spreman da prenese znanje na mlađe kolege", kaže Dritanov nekadašnji kolega.

Posao u Ulcinju

"Kada je već sustigao, nas redovne studente, na trećoj godini tada je i počeo, prirodno, s nama da se druži. Često smo ispijali kafe u Pozorišnoj kafani, šetali u slobodno vrijeme između predavanja.  Skoro da nije postojao student na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu koji nije poznavao Dritana.  U našim neformalnim druženjima, uglavnom smo razgovarali o fakultetu, o predmetima i izazovima koji su postavljani ispred nas, a onda prirodno smo razgovarali i o privatnim stvarima. Ono što mi je bilo vrlo zanimljivo, kada smo razgovarali Dritan je često spominjao porodični posao koji obavljaju u Ulcinju, a na pitanje o čemu se radi odgovorio je da imaju privatni parking prostor. Godinama kasnije, shvatio sam zapravo po dolasku u Ulcinj šta to u onom gradu znači", kaže Fejzić.

"Dritan je bio redovan na svim predavanjima, bio je posvećen fakultetu, izučavanju, volio je obimne i teške predmete. Uživao je u diskusijama s profesorima na našem fakultetu koji su tada, ali i danas ostavili značajan pečat za ovu ustanovu. Sjećam se da se vrlo često, grčevito borio za Crnu Goru, za njen položaj i status i da je s rahmetli prof.dr. Nijazom Durakovićem rado o tome govorio.  Dritana nismo sretali na večernjim izlascima, tek ponekad u šetnji kada izađe da se odmori", kaže Dževad Fejzić za naš portal.

Zamjerke iz BiH

Podsjećanja radi, Abazović je jučer govorio za beogradski Kurir, te je objašnjavao svoje odluke i razloge zbog čega je odlučio da ide u koaliciju sa prosrpskim strankama u Crnoj Gori. Također je odgovarao na pitanja kako komentariše to što ga neki nazivaju "albanskim četnikom".

"Uvijek se osjećam dobro, i kad me hvale i kad me napadaju. Albanski četnik postao je sinonim za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i raduje me što mnogi ljudi koji su po nacionalnosti Crnogorci i Srbi počinju sada da govore: 'Ja sam albanski četnik'. Ako je albanski četnik sinonim za promjene, neka to ostane dio ove kampanje", rekao je Abazović u intervjuu za Kurir.

Dritanu Abazoviću su mnogi i u Bosni i Hercegovini zamjerili to što je pristao da uđe u koaliciju sa prosrpskim strankama u Crnoj Gori, te su ga neki optužili da sarađuje sa pročetničkim strankama. Posebno je Abazović pod lupom sada kada se dešavaju sve češći napadi na Bošnjake u Crnoj Gori, konkretno najviše na sjeveru Crne Gore, u Pljevljima.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.